מיגרנה בזילרית היא סוג של מיגרנה הכולל גם אאורה, אותן תופעות המגיעות לפני המיגרנה, כשעה – שעתיים לפני התפרצותה ו"מבשרות" על בואה. מיגרנה בזילרית קשורה לעורק הבזילרי, אותו עורק המזרים דם אל גזע המוח. לכן, הופעתה של מיגרנה כזו דורש גם בירור מקיף יותר מעבר לטיפול הרגיל במיגרנה.
מיגרנה זו מטופלת באופן דומה מאוד למיגרנות אחרות, אך אם המיגרנה זוהתה ככזו חשוב לא רק לטפל בתסמינים, אלא לערוך בירור מקיף יותר.
מהם תסמיני האאורה מיגרנה בזילרית?
תסמיני האאורה במיגרנה הבזילרית יכולים להיות דומים לתסמיניהן של מיגרנות מסוגים שונים, במיוחד מיגרנה המיפלגית המתאפיינת בחולשת צד אחד של הגוף ותסמינים נוספים כמו הפרעות בדיבור, ראיית כתמים בשדה הראיה ועוד.
ההבדל בין השתיים הוא שבמיגרנה בזילרית אין חולשת שרירים. אם המיגרנה אובחנה כבזילרית וישנה גם חולשת שרירים היא אינה נובעת מהמיגרנה, אלא מגורם אחר שיש לבדוק אותו. כאמור, המיגרנה הבזילרית תתחיל באאורה הנמשכת כשעתיים. כאשר חשים בתסמיני האאורה זה הזמן כבר להתכונן לבאות ולקחת כדור או אמצעי אחר המסייע בהתמודדות עם כאב הראש שצפוי להיות. עם תסמיני האאורה מהם ניתן לסבול נמנים:
- סחרחורת ואיבוד שיווי משקל
- טנטון: אותו צלצול מעצבן באוזניים שיכול להישמע באוזן אחת או בשתיהן לאורך כל זמן האאורה.
- הפרעות בראיה: כוללות כפל ראיה כל זמן שישנה אאורה, כתמים בשדה הראיה, קווים, קווי זיגזג. זאת בדומה לאאורה ויזואלית במיגרנה רגילה.
- ערפול חושים וירידה בהכרה: תסמין זה אופייני למיגרנה בזילרית ומסייע לאבחן אותה לעומת מיגרנות אחרות. הסובלים מתסמין זה יכולים לחוש מבולבלים מאוד עד כדי קושי להתמצא במקום ואפילו להגיע לכדי איבוד הכרה.
- תחושת נימול, חוסר תחושה.
איך באה לידי ביטוי המיגרנה עצמה?
המיגרנה עצמה דומה מאוד למיגרנות אחרות. ישנו כאב פועם בצד אחד של הראש שיכול להיות מלווה בתסמינים נוספים כמו רגישות לאור וגם בחילות עד כדי הקאות. כאב הראש יכול להתפתח בזמן שונה מאדם לאדם: אצל אחד הוא יכול להתפתח עוד כשתסמיני האאורה ישנם ואצל אחר הוא יכול להופיע רק כשעה לאחר סיום תסמיני האאורה, אך בשלב מסוים הוא יופיע.
מה גורם למיגרנה בזילרית?
לא ידוע מהם הגורמים המדויקים להתפתחות מיגרנה בזילרית. ידוע שמעורב בה העורק הבזילרי ושהיא אופיינית יותר לנשים, בעיקר נשים צעירות ולכן ישנה השערה שהתפתחותה קשורה גם לשינויים הורמונליים.
גורמים אחרים שיכולים להביא להתפרצותה, אך גם להתפרצות מיגרנות מסוגים אחרים הם שינה לא מספיקה, שתיית אלכוהול, פעילות גופנית מוגברת, צריכת יתר של קפאין, תזונה לא בריאה וגם שינויי גובה ולחץ כמו בטיסה.
טיפול במיגרנה בזילרית
הטיפול במיגרנה בזילרית כולל קודם כל טיפול בתסמיני האאורה, אשר הם אלה המטרידים מאוד את הסובלים מהמיגרנה, יותר מאשר כאב הראש. לטיפול בתסמיני האאורה ניתן לתת תרופות להרחבת כלי הדם כמו ורפמיל או תרופות אנטי אפילפטיות.
תרופות המטפלות במיגרנה סטנדרטית כמו ארגוט לא מומלצות במקרה של מיגרנה בזילרית. תרופה זו עלולה לגרום לאיסכמיה, אספקת דם לקויה לרקמה בעקבות היצרות העורק המספק לה דם. הקלה על כאב הראש עצמו ניתן לקבל בעזרת כדורים נגד כאב ראש או נגד בחילות האופייניות למיגרנה במקרים רבים.
לוודא שזו "רק" מיגרנה
לא שאנו מקלים ראש במיגרנה הבזילרית בפני עצמה, אך כיוון שתסמיניה דומים לתסמיני תופעות אחרות שחלקן הן מסוכנות מאוד, חשוב לוודא שהם אכן נובעים מהמיגרנה ולא מאותן תופעות שיכולות להיות: שבץ מוחי, מפרצת מוחית, גידולים במוח ובשל כל הקשור לאיבוד שיווי משקל וסחרחורות: גם מחלות אוזניים הפוגעות באיבר השומר על שיווי המשקל. בדיקה נוירולוגית מקיפה הכוללת מספר בדיקות: CT או MRI, EEG ובדיקות נוספות ישללו שמדובר בתופעות אחרות.
>