אלכוהול ומחלות כבד

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אלכוהול ומחלות כבד האלכוהול הוא חלק בלתי נפרד מחיינו. אנו פוגשים אותו באירועים מיוחדים משמחים, בפאבים ובמסעדות כשאנו מבלים בחוץ יחד עם הקרובים לנו ואפילו בבית, בארוחות משפחתיות ובחגים. בעוד מרביתנו צורכים אלכוהול בכמויות קטנות, ישנם גם כאלה הצורכים אותו בכמויות גדולות במיוחד, מה שעשוי להשפיע לא מעט על תפקודם גופם ובעיקר על תפקודו של הכבד.

תפקיד הכבד

לכבד יש תפקיד חשוב מאד. הוא זה האחראי על ניקוי הרעלים מהדם, הוא זה המפריש את מיצי המרה הנדרשים לתהליך העיכול, הוא זה המייצג את חלבוני הדם האחראיים על הקרישה, הוא אוגר סוכרים, שומנים, וויטמינים וגם ברזל החיוניים לגוף.

המשקאות האלכוהוליים שאנו צורכים עוברים במערכת העיכול ומגיעים גם אל הכבד, כשהם עושים את דרכם דרך ווריד, המורכב מכלי הדם שבמערכת העיכול. ווריד זה נושא את הדם, הספוג באלכוהול, ישירות אל תוך הכבד ושם הוא מתפצל לנימים קטנים, הבאים במגע אם התאים שבכבד.

תאים אלה, שבהם נמצאים אנזימים, לוקחים חלק בתהליך פירוק האלכוהול בעזרת אנזים מיוחד בשם ADH, ההופך בתום התהליך לחומר רעיל בשם אצטאלדהיד. החומר הרעיל הזה מפורק במהירות רבה בכבד והופך לתרכובת שהיא פחות רעילה – לאצטט. תרכובת זו מפורקת, בשלב הבא, מחוץ לכבד למים ולפחמן דו חמצני.

אלכוהול – טוב או רע?

מחקרים רבים מראים שצריכת כוס יין אדום פעם אחת ביום יכולה להוריד את הסיכון ללקות במחלות לב, במחלות מוח ניווניות וגם במחלות סרטן מסוגים שונים. יחד עם זאת, צריכת אלכוהול בצורה שאיננה מבוקרת, בכמויות גדולות, גורמת לסיכון בריאותי חמור ומבטלת לחלוטין את יתרונות צריכתו של האלכוהול בכמויות קטנות.

כשצורכים כמות רבה מאד של אלכוהול, מצטברים בכבד כמויות גבוהות של תוצרי הפירוק הרעילים, שאיתם הכבד איננו מצליח להתמודד. תוצרים אלה, עודפי אצטאלדהיד, פוגעים בתאי הכבד עצמם וביכולתם להמשיך ולפרק את האלכוהול החדש. הדבר מוביל להצטברות רבה מאד של רעלנים, היוצאים מהכבד ועושים את דרכים אל איברים נוספים בגוף.

על פי מחקרים שבוצעו לאחרונה, נמצא שהצטברות של אצטאלדהיד בגוף מעלה את הסיכון לחלות בסרטן וגם במחלות כבד שונות, כמו למשל מחלת כבד שומני (מחלה הפיכה שנעלמת לאחר הפסקת צריכת האלכוהול). אולם, מי שממשיך לצרוך אלכוהול גם במצבים של כבד שומני מצבו עשוי להחריף והוא עלול לסבול מהפטיטיס אלכוהולית, הבאה לידי ביטוי בהגדלת הכבד, בצהבת ואפילו, במקרים חמורים, באי ספיקת כבד.

גם שחמת הכבד היא מחלה האופיינית לצורכי אלכוהול בכמויות רבות, מחלקה הגורמת להרס רקמות הכבד והפיכתן לרקמות צלקתיות. הדבר מוביל לפגיעה בתפקוד הכבד, פגיעה שהיא בלתי הפיכה וחמורה במיוחד.

אז, כיצד שומרים על בריאות הכבד?

כדי למנוע את השפעותיו השליליות של האלכוהול על הכבד ובהמשך על הגוף כולו, חשוב להקפיד על צריכה מופחתת של אלכוהול וגם לאמץ אורח חיים נכון ובריא. לנוטים לצרוך אלכוהול בכמות גבוהה, מומלץ לערוך בדיקות דם שגרתיות, הבוחנות את אנזימי הכבד.

בעזרת בדיקות אלו ניתן לבדוק מהו ערכי אנזימים אלה ולהמשיך לבדיקות נוספות במידת הצורך. הפחתה במשקל יכולה להקטין את כמות השומן שבכבד, מה שמקטין גם את הסיכוי ללקות במחלות כבד אחרות, המופיעות לאור צריכת אלכוהול. פעילות גופנית שגרתית עוזרת גם היא ומשפרת את ערכי אנזימי הכבד בטווח הארוך.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן