נחירות הם אחת התופעות היותר שכיחות, נפוצות ובעייתיות גם מבחינה גופנית וגם מבחינה סביבתית, אשר פוגעת לא רק באיכות וכמות השינה של הנוחר אלא גם באיכות וכמות השינה של האדם הלן לצד הנוחר.
מלבד הפגיעה במערכת היחסים, הנחירות לעיתים קרובות, נובעות עקב בעיה, מחלה או הפרעה פיזיולוגית ובמקום להתעלם מהנחירות, לצחוק או להתעצבן על הנוחר, כדי לראות אותם בתור "שעון מעורר" פנימי המרתיע בפני בעיה גופנית. בשיתוף אתר snoring.org.il טיפול בנחירות להלן מידע חשוב בנושא:
הגורמים לנחירות
הנחירות שלעצמם אינן פוגעות בבריאות האדם, אך במרבית המקרים הם מופיעות כתופעת לוואי או כתסמין המאפיין בעיה בריאותית אחרת, כגון:
- השמנה – תופעת עודף המשקל, ממזמן כבר הפכה למחלה כרונית רצינית וקשה באוכלוסייה הכללית ומלבד לכך שההשמנה עלולה לגרום למחלות לב, סוכרת, הפרעות נשימה ועוד היא גם מפריעה לאיכות השינה ועלולה לגרום להפרעת שינה הנקראת: דום נשימה בשינה.
אדם הסובל מהפרעת שינה זו נמצא בקבוצת סיכון לפתח יתר לחץ דם, הפרעות נשימה ואף שבץ, שכן במהלך השינה, אדם הסובל מהפרעה זו מפסיק לנשום לכמה שניות.
- אלכוהול ועישון סיגריות – שתיית אלכוהול מרובה, בעיקר לפני השינה ועישון פסיבי או אקטיבי של סיגריות גם כן פוגע באיכות ובכמות השינה וגורם לתופעת הנחירות להופיע בדציבלים שונים.
- מחלות אקוטיות – בזמן מחלות כמו: שפעת, הצטננות, שקדים מוגדלים, דלקת גרון, סינוסיטיס, גודש באף, אלרגיות, דלקת ריאות או כל מחלה דלקתית או חסימתית של דרכי הנשימה, נוצר מצב של היצרות או חסימה חלקית או מלאה של דרכי הנשימה העליוניות, תפעה אשר עלולה לגרום לנחירות.
- פגמים מולדים או נרכשים – לשון גדולה, מחיצת אף עקומה, אף שבור, חיך רפוי, ענבל ארוך, צוואר קצר וכדומה, עלולים לגרום לבעיה ולחסימת מעבר חופשי של אוויר ובכך לגרום לתופעת הנחירות.
טיפול בנחירות
על מנת לטפל כראוי ולפתור את בעיית הנחירות, יש להבין מדוע הם מתרחשות מלכתחילה. אדם הסובל מנחירות, יכול לעבור מספר בדיקות במכון או במעבדת שינה ובנוסף לנסות לשנות את סגנון חייו על ידי הימנעות מעישון סיגריות, שתיית אלכוהול, נטילת תרופות הרגעה לפני השינה, ירידה במשקל הגוף על ידי אכילת תפריט תזונתי בריא ומאוזן וביצוע פעילות גופנית (לפחות 3 פעמים בשבוע).
כמו כן, ניתן לרכוש כיום מדבקות מיוחדות המשמשות כפתרון זמני לבעיית הנחירות. את המדבקות מדביק האדם בצידי האף לפני השינה והם עוזרות בפתיחת הנחיריים ובכך מאפשרות מעבר חופשי של אוויר. בנוסף, ניתן לרכוש כריות מיוחדות להגבה, אשר מסייעות במניעת הנחירות.
במקרים בהם ניסה האדם לשנות את סגנון חייו וניסה את הפתרונות הזמניים, אך עדיין בעיית הנחירות מטרידה ומפריעה לו ולבן או בת זוגתו, מומלץ לפנות לייעוץ כירורגי ולנסות טיפולים אחרים כגון:
- מסכת אוויר בלחץ חיובי (CPAP): מסכה זו מולבשת על הפנים לפני השינה והיא מזרימה במהלך כל הלילה אוויר לאף והפה ובכך מסייעת לצניחת חיך, חסימת אוויר ומאפשרת למנוע את הנחירות.
- ניתוח פלסטי (כגון: ניתוח אף, ניתוח פלסטי של החיך הרך והענבל) : במקרים בהם סובל האדם מנחירות עקב פגמים מולדים או נרכשים של החיך, הלוע, הענבל, השקדים, מחיצות האף וכדומה. ניתן באמצעות ניתוח פלסטי לתקן את האיבר או האזור הפגום ובכך לאפשר מעבר אוויר חופשי.
- טיפול בגלי רדיו: מאפשר להגדלת פתחי האוויר ובכך הקלה על הנשימה. במהלך הטיפול מצמידים אלקטרודות המזרימות גלי רדיו לענבל, אף או חיך אשר מכווצות את הרקמה הבעייתית. הטיפול נעשה תחת הרדמה מקומית ונמצא שהוא יעיל ומוצלח ב- 70%-60% מהמקרים.
>