כולסטרול גבוה והצטברות של רובד פלאק על גבי דפנות כלי הדם הכולל שומנים, תאי דם ותאי פסולת הם גורמי סיכון להתפתחות של טרשת נפוצה, מחלה כרונית מסכנת חיים.
מחקרים רבים שנערכו בתחום העלו כי ערכים גבוהים של כולסטרול ושומנים בדם גורמים להידבקותם והצטברותם בכלי הדם.
כולסטרול – גורם סיכון למחלות לב
תופעת הצטברות פלאק בכלי הדם נגרמת כתוצאה ממספר גורמים הכוללים היסטוריה משפחתית וגנטיקה, גיל, תזונה עתירת שומנים וחוסר בפעילות גופנית. הטיפול בבעיה חיוני למניעת טרשת עורקים וכולל שינויים בהרגלי התזונה והימנעות ממזון המכיל שומנים רוויים וכולסטרול.
אך השינוי התזונתי אינו פותר את הבעיה בכל המקרים, וישנם אנשים אשר סובלים מערכים גבוהים של כולסטרול על אף השינוי בהרגלים התזונתיים והם נמצאים בקבוצת סיכון גבוה לפתח מחלות לב, התקף לב, יתר לחץ דם, טרשת עורקים, סוכרת, שבץ מוחי ומחלות נוספות מסכנות חיים.
טיפול תרופתי בטרשת עורקים – סטטינים
אם נקיטה בצעדי שינויים תזונתיים, פעילות גופנית ושינויים באורח החיים, נכשלים מלהשיג הטבה, נותרת האפשרות לטיפול בתרופות מיוחדות המיועדות להפחתת רמות הכולסטרול והשומנים בדם. קבוצת תרופות אשר הובילה לתוצאות טובות ולשינויים משמעותיים היא הסטטינים.
אופן פעולתן של תרופות אלה הוא באמצעות עיכוב פעילות האנזים האחראי על ייצור הכולסטרול, בכך התרופה תורמת להורדה משמעותית של רמת הכולסטרול בדם ומסייעת בפינוי הכולסטרול "הרע" ומביאה להפחתה ברובד הפלאק המצטבר על דפנות כלי הדם אשר עלול להוביל לטרשת עורקים.
סטטינים: תרופות פלא
תרופת סטטין נחשבת לתרופת פלא של ממש בזכות יעילותה במספר תחומים. היא מונעת התפתחות של מחלות לב וכלי דם בעזרת שליטה על תהליכים דלקתיים; שומרת על מצב יציב של רובד הפלאק ללא המשך הצטברותו; מונעת היווצרות של פקקת – טרומבוס בכלי הדם; ומשפרת את תפקוד תאי האנדותל – שכבת התאים המרפדים את הלב, כלי הדם והלימפה.
התרופה נמצאה כיעילה בטיפול באנשים הסובלים מרמות כולסטרול ושומנים גבוהות בדם ובנוסף היא מסייעת בהפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, חוסר שליטה במתן שתן וכן כמפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית.
תופעות לוואי וסיכונים
התרופה ניתנת באמצעות מרשם בלבד ונטילתה מצריכה מעקב רפואי קבוע על מנת לבדוק אחר השינויים בערכי הכולסטרול בדם ובנוסף לעקוב אחר התפתחות תופעות לוואי אפשריות. תופעות הלוואי הנובעות משימוש בסטטינים עשויות לכלול:
- כאבי שרירים בקרב כעשרה אחוזים מהמשתמשים.
- עלייה ברמת אנזימי הכבד בכשני אחוזים מהמשתמשים.
- בחילות
- גזים
- כאבי ראש
- שלשולים
- נדודי שינה
- פריחה
- צהבת (במקרים נדירים)
בכל מקרה של חשד לתופעות לוואי יש לדווח לרופא כדי לבדוק את הצורך להחליף את התרופה במטרה למנוע את תופעות הלוואי או להפחיתן. איסור מיוחד על הנוטלים את התרופה הוא להימנע לחלוטין משתיית מיץ אשכוליות יחד עם התרופה משום שהוא עלול להקטין את פעילות התרופה ולעורר תופעות לוואי נוספות, כמו כן לנשים בהיריון חל איסור על שימוש בתרופות מסוג זה.
לאור תופעות הלוואי הנובעות משימוש בסטטינים יש לנקוט במספר אמצעי זהירות:
- את התרופה מומלץ ליטול בשעות הערב לאחר ארוחה.
- יש להימנע מצריכת אלכוהול במהלך הטיפול אשר עלולה להוביל לפגיעה בכבד.
- יש לבצע בדיקות דם שגרתיות הבודקות את רמת הכולסטרול, תפקודי הכבד ורמות הגלוקוז.
- במידה ומופיעים כאבי שרירים יש להיוועץ עם הרופא.
- ניתן להשתמש בתוספי תזונה המכילים קואנזים Q10.
- יש להימנע מפעילות גופנית אינטנסיבית אשר עלולה להחמיר את כאבי השרירים.
>