מחלת צפדינה ומחסור בויטמין C – תסמינים וטיפול

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחלת צפדינה ומחסור בויטמין C – תסמינים וטיפולרבים שמעו עליה לא מעט, ובכל זאת, היא נחשבת למחלה נדירה יחסית. מחלת הצפדינה מופיעה בשל מחסור בוויטמין C, הידוע כרכיב חשוב מאד למערכות הגוף השונות, רכיב שאותו ניתן לקבל ממקורות שונים, לרבות פירות וירקות למיניהם. מחסור בוויטמין זה מוביל לשורה של תופעות לא נעימות, לרבות בעיות שיניים וחניכיים, כאבים בעצמות וכתוצאה מכך רגישות למגע ועוד.

הגורמים למחלה

הגורם המרכזי למחלת הצפדינה הוא מחסור בחומצה אסקורבית, הידועה בשמה "ויטמין C". מדובר באחד הוויטמינים החשובים ביותר לאדם (וגם לבעלי החיים) והוא נדרש לצורך ייצור הקולגן, חלבון הלוקח חלק ביצירת העצמות והרקמות ושומר על השיניים ועל נימי הדם.

וויטמין C  ידוע גם כבעל סגולות בריאות רבות, כולל יכולתו לחזק ולשפר את תפקודה של מערכת החיסון, לצמצם את הסיכוי לחלות במחלות מסוכנות כמו מחלות לב שונות ומחלות סרטן ועוד. חוסר קיצוני של וויטמין C גורם, בין היתר, למחלת הצפדינה, המופיעה לרוב בקרב ילדים או פעוטות צעירים.

בעבר, היתה נפוצה מאד המחלה בקרב מלחים, שלא היתה להם גישה לפירות ולירקות במשך חודשים ארוכים (פירות וירקות, הידועים כעשירים בוויטמין זה). לאור המודעות ההולכת וגדלה בצורך בתזונה נכונה ובריאה, תזונה שעשירה בוויטמינים, כולל ויטמין C, השתפר משמעותית תפריטם של אנשי הים ולאחר שצרכו מוצרים טבעיים עשירים בוויטמינים חל שיפור רב במצבם.

כיום מעטים הם מקרי הצפדת, ולרוב הם מופיעים בגילאים צעירים מאד ולאחר גיל 6 חודשים. הדבר נובע בשל תזונה לקויה של האם ההרה או בשל בעיה באספקת הוויטמין מהאם אל העובר (ברחמה) או בהנקה עצמה. חשוב לציין שמדובר במחלה נדירה מאד, שכן מרבית התינוקות ניזונים כיום מפורמולות, המכילות וויטמין C בכמות הנדרשת להם.

התסמינים שלה

תסמיני מחלת הצפדינה הם מגוונים. התסמינים הראשונים, המופיעים אצל תינוקות רכים, הם אי שקט וגם איבוד תיאבון. התינוקות הופכים לרגישים מאד למגע בשל כאבים בעצמות ובמקביל מופיעים אצלם דימומים שלא תמיד נראים לעיין. תסמינים נוספים יכולים להיות נטייה לדימומים בחניכיים ואיבוד שיניים. דימום במערכת העיכול וגם דימום בשתן הן תופעות נלוות נוספות וגם שטפי דם, המופיעים באזורים שונים בגוף.

עייפות, קוצר נשימה, ירידה במשקל או קושי לעלות במשקל וגם שלשול הם תסמינים שמופיעים לרוב אצל מבוגרים, הסובלים מכך וכן גם קצב לב מוגבר. בעת הופעת תסמינים אלה, חשוב לפנות בהקדם אל הרופא המטפל כדי לבחון האם אכן מדובר בצפדינה ובמידה וכן לקבל מענה טיפולי מתאים.

כיצד מאבחנים אותה

אבחון המחלה נעשה לרוב על ידי בדיקה גופנית והתייחסות לסימפטומים, המופיעים בעקבותיה. לעיתים גם בדיקת דם יכולה לשמש כחלק מהאבחון ובמקרים בהם מדובר בתינוקות או בילדים צעירים, גם צילום רנטגן.

שיטות טיפול

לשמחתנו הטיפול המוצע במקרים של צפדינה הוא יעיל מאד ומבטיח החלמה מלאה. הגדלת צריכת הוויטמין היא חלק מהטיפול, עד להעלאת רמתו בגוף. את הוויטמין אפשר לקבל דרך תזונה מאוזנת ובריאה, המתבססת על פירות רבים וגם ירקות שונים, כמו פלפל אדום, פטרוזיליה, גויאבה, קיווי, כרובית, תות שדה ועוד.

אפשרות נוספת, ובעיקר במקרים בהם קיים מחסור משמעותי בוויטמין C, היא נטילת תוספים טבעיים, המכילים את הוויטמין. כדאי לזכור שמדובר במחלה שניתן למנוע אותה. מניעתה נעשית תוך מודעות רבה לנושא, אכילה בריאה ומאוזנת וצריכה של פירות וירקות, העשירים בוויטמינים ומינרלים חשובים. יש לשים לב שהם מכילים גם וויטמין C ושכמות הוויטמין הנצרכת מדי יום היא אכן מספקת.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן