קשירת חצוצרות היא פרוצדוה כירורגית שנועדה למנוע באופן קבוע כניסה עתידית להריון. כדי להבין מה היא קשירת חצוצרות וכיצד היא פועלת רצוי להקדים כמה מילים על האנטומיה (המבנה המקרוסקופי) של מערכת הרבייה הנשית.
המאגר של תאי הנבט באישה (הבייציות), מצוי בשתי השחלות, הממוקמות באגן. מדי חודש, בייצית אחת (ולעיתים יותר) מבשילה, ומבייצת – חורגת מגבולות השחלה. עם יציאתה של הבייצית היא "נתפסת" על ידי שלוחות של החצוצרה, הנמצאת בקרבת מקום.
החצוצרה (Oviduct, או fallopian tube באנגלית) היא מבנה דק וצר שדרכו עוברת הבייצית במסעה אל הרחם. בדרך כלל, הפרייה של הבייצית מתרחשת בחצוצרה – הבייצית והזרע נעים זה לעומת זו ונפגשים בחלק הרחב שבחצוצרה. לאחר מכן, הבייצית המופרית ממשיכה להשתרשות ברחם, ויצירת הריון תקין.
סיבות אנטומיות-מכניות המפריעות לכניסה להריון
סיבות רבות יכולות לגרום להפרעה (מכוונות או לא מכוונת) בכניסה להריון. השיטות הנפוצות ביותר היום למניעה של כניסה להריון הן שיטות הורמונליות – נטילת תחליפי הורמונים המשבשים את פעילותה של מערכת המין הנשית ומונעים ביוץ תקין. גם סיבות מכניות – אנטומיות יכולות להפריע בכניסה להריון. הפרעות אלו קשורות בעיקר לחסימה של המעבר התקין בין השחלה לרחם.
מחלה דלקתית של האגן (Pelvic inflammatory disease -PID) היא מחלה נפוצה באופן יחסי, הקשורה למחלות מין כמו כלמידיה ועגבת, וגורמת להצטלקות של החצוצרות וחסימה של מעבר הבייצית. סיבות נוספות לחסימה של החצוצרות יכולות להיות ניתוחים קודמים בבטן, הגורמים גם הם להצלטקויות באגן ולהדבקויות, ובסופו של דבר לחסימת החצוצרות.
קשירת חצוצרות
קשירת חצוצרות היא תהליך כירורגי פשוט למדי, שנועד ליצור חסימה מכנית שתמנע מעבר בייצית והריון תקין. קשירת חצוצרות (tubal ligation) מתבצעת בניתוח על ידי רופא נשים מומחה, בתנאים של הרדמה כללית. הגינקולוג מזהה את החצוצרות, ובעזרת פעולות כירורגיות שונות חוסם אותן. היעילות של קשירת חצורות גבוהה מאוד, ומגיע לכ- 99%, ואף יותר. עם זאת, במקרים הספורים שבהם נכנסת האישה להריון לאחר קשירת חצוצרות קיים סיכון מוגבר להריון חוץ רחמי (ectopic pregnancy), המשתרש מחוץ לרחם.
יתרונות וחסרונות בקשירת חצוצרות
קשירת חצוצרות היא פרוצדורה סופית המביאה לחוסר פוריות קבוע לאחריה. נשים שעוברות קשירת חצוצרות אינן מעוניינות בהולדת ילדים בהמשך חייהן. היתרון של קשירת חצוצרות על פני אמצעים אחרים למניעת הריון (כמו גלולות או התקן תוך רחמי) הוא בכך שאין צורך בטיפול מתמשך או חידוש של אמצעי המניעה – הפעולה היא חד פעמית, ומעניקה הגנה למשך כל החיים.
עם זאת, ביתרון זה טמון גם חיסרון משמעותי. אשה המשנה את דעתה לאחר קשירת חצוצרות תתקשה מאוד להיכנס להריון, אם כי הדבר לא בלתי אפשרי. שיטות כירורגיות שונות לפתיחת החצוצרות, ובמקרה הצורך גם הפרייה חוץ גופית (In Vitro Fertilization – IVF) יכולות לסייע לאשה בהבאת ילדים לעולם.
מכיוון שמדובר בפעולה כירוגית המתבצעת בהרדמה בחדר ניתוח, כדאי לזכור שלקשירת חצוצרות מתלווים הסיכונים הרגילים הכרוכים בכל ניתוח בטן משמעותי הכרוך גם בהרדמה כללית – דימום, זיהום, סיבוכים שונים של ההרדמה, וכדומה.
קשירת חצוצרות – פרוצדורה שתחלוף מהעולם?
השכיחות של קשירת חצוצרות פחתה מאוד בשנים האחרונות. את מקומו של הניתוח תפסה פרוצדורה פשוטה יותר ופולשנית פחות, המשיגה תוצאות דומות. בפרוצדורה זו מכניסים סלילי מתכת קטנים אל החצוצרה (סלילים אלו נקראים Essure). החדרת הסלילים יכולה להתבצע במרפאה, תוך כדי בדיקת היסטרוסקופיה, ואיננה דורשת הרדמה כללית וחדר ניתוח.
סלילי המתכת גורמים להצטלקות וחסימה של החצוצרות, ולכן פועלים במנגנון דומה לקשירת החצוצרות הכירורגית. ייתכן שבעוד מספר שנים תעלם לחלוטין קשירת החצוצרות המסורתית ואת מקומה יחליפו פעולות פשוטות ואלגנטיות יותר, ופולשניות פחות.
>