ביוץ ופוריות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

ביוץ ופוריות

ביוץ ופוריותביוץ הוא תהליך טבעי המתרחש בגוף האישה מדי חודש, החל מגיל הנעורים ועד לגיל המעבר (גילאי הפריון). הביוץ הינו חלק מהמחזור החודשי, בו משתחררת ביצית בשלה מהשחלה ונעה לעבר החצוצרות, שם היא ממתינה לזרע הגברי שיפרה אותה.

הביצית שוהה בחצוצרה במשך כ-24 שעות ואז ממשיכה בדרכה אל הרחם. אם הביצית הופרתה היא נקלטת ברחם ומתחיל היריון. אם לא התרחשה הפריה, אין היריון ומתחיל ווסת שבו הביצית מופרשת מהגוף ביחד עם דם ורקמות מהרחם.

ישנן כמיליון ביציות בשחלות האישה, ובכל חודש מבשילה ביצית אחת. הביציות נמצאות בתוך זקיקים, ובזמן הביוץ דופן הזקיק נבקע והביצית יוצאת החוצה לעבר החצוצרה. ישנן נשים אשר חשות כאב כלשהו בזמן הביוץ, אך רוב הנשים לא חשות דבר.

הביוץ הוא אחד מארבעת השלבים של המחזור החודשי: וסת, זקיקים, ביוץ ולוטאלי.

ביוץ והיריון

הביוץ הוא תהליך הכרחי ליצירת היריון. באם אין ביוץ אצל אישה היא לא תוכל להרות אופן טבעי. בניגוד לבעלי חיים מסוימים שבהם הביוץ מתרחש כתוצאה מהזדווגות, אצל בני האדם הביוץ מתרחש באופן ספונטני בזמנים קבועים פחות או יותר. כך יוצא שלמעשה ישנה הזדמנות של יממה אחת בלבד בחודש שבה יכולה האישה להיכנס להיריון, מה שיוצר "חלון הזדמנויות" לכניסה להיריון, כלומר הימים שבהם ניתן לקיים יחסי מין שיובילו להיריון.

מכיוון שהזרע יכול לחיות בגוף האישה ללא הפריה במשך יומיים-שלושה, הרי שבכדי להיכנס להיריון יש צורך לקיים את יחסי המין החל מיומיים שלושה לפני הביוץ ועד ליממה שאחריו, כלומר "חלון ההזדמנויות" נמשך בסך הכול שלושה-ארבעה ימים. מסיבה זו נשים שמתקשות להיכנס להיריון באופן ספונטני מנסות לזהות את מועד הביוץ בכדי לאתר את חלון ההזדמנויות.

דרכים לאיתור הביוץ

  • הדרך הקלאסית לזהות את מועד הביוץ היא באמצעות ערכות ללא מרשם הנמכרות בבתי המרקחת. בדיקות אלו מכילות בדיקת שתן ביתית ודרך פעולתן דומה לבדיקת היריון ביתית. הן אמינות מאוד ומזהות את הביוץ כיממה לפני התרחשותו, אולם מחירן די גבוה.
  • מדידת חום השחר – ניתן באמצעות מדידת חום השחר מדי בוקר לזהות את מועד הביוץ. את חום השחר יש למדוד מיד כשקמים מהשינה, החל מהיום הראשון של המחזור. בדרך כלל חום השחר קבוע מדי יום, אולם הוא נוטה לעלות בערך בחצי מעלה לאחר הביוץ. שיטה זו אינה יעילה ואמינה כל כך מכיוון שניתן לזהות את הביוץ רק בדיעבד, וכמו כן חום הגוף יכול להשתנות מסיבות שונות ולא רק בגלל ביוץ. עם זאת השיטה יכולה להצביע על חשד לביוץ המתרחש מוקדם או מאוחר מהנורמה.
  • מעקב אחר ההפרשות – דרך ביתית נוספת לאיתור הביוץ היא מעקב אחר ההפרשות מהנרתיק, שכן מספר ימים לפני הביוץ הרחם מפריש מעין ריר צלול, נמתח ודליל, ואילו לאחר הביוץ הריר מתמעט והופך לצמיגי.
  • הדרך המדויקת ביותר לאיתור מועד הביוץ היא מעקב זקיקים המתבצע באמצעות בדיקת אולטרא-סאונד אצל רופא. מומלץ לשלב עם מעקב הזקיקים גם בדיקות דם הורמונאליות שיסייעו לאתר את הביוץ לפני שהוא מתרחש ויספקו תמונת מצב מקיפה על הביוץ.

בעיות בביוץ

רוב הנשים חווות ביוץ תקין המתרחש בין היום ה-12 ליום ה-18 של המחזור, כשבועיים לפני מועד הווסת הצפוי. ישנן נשים אשר הביוץ שלהן לא סדיר או שאינו מתרחש כלל, נשים אלו לרוב מתקשות להיכנס להיריון וזקוקות לטיפול רפואי.

היעדר ביוץ יכול לנבוע ממספר סיבות: לחץ פסיכולוגי, חוסר איזון הורמונאלי, בעיה בשחלות, חסימת חצוצרות ועוד. ישנן דרכים רבות לטיפול בבעיות בביוץ, החל ממתן הורמונים (כדוגמת איקקלומין) ועד להפריה חוץ גופית.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן