אפשר למצוא בספרות הרומנטית ובשלל מחזות וסרטים לא מעט עדויות על לב שבור. שברון לב, במידה מסוימת נחשב לאלמנט כמעט מתבקש בדרמה רומנטית. אבל מסתבר כי יש עדויות לכך כי זה איננו רק מוטיב דרמטי וסיפורי. תסמונת הלב השבור הינה דבר מה ממשי, מוחשי. ניתן לאפיין את התסמונת, ניתן לזהות אותה ואפשר גם לאבחן ולטפל, במי שסובל.
מה המקור תסמונת הלב השבור? והאם יש קשר לאהבה רומנטית?
הגורם לתסמונת הלב השבור, כפי שמצאו מדענים וחוקרים, איננו אך ורק אהבה רומנטית. לב שבור יכול, אך לא חייב להיגרם בשל אהבה נכזבת בני זוג. אך נמצא כי התחושות הקשות, הרגשות העמוקים ויתר התופעות הנלוות יכולים להתרחש גם במצבי אכזבה או פגיעה נוספים. לדוגמא, בהליכי גירושין, כאשר ילד מתנכר לאחד ההורים, זה עשוי להביא להתפתחות תסמונת זאת. גם עובד מסור שלפתע פתאום פוטר מעבודתו יכול לסבול מדבר דומה (או, יש אומרים, כמעט זהה). כאשר חבר קרוב בוגד באמון שהופקד בידיו, חשיפה של סוד אישי וכיוצא בזה, גם אלה יכולים להביא ללב שבור וכך גם פציעה קשה או חלילה, פטירה של אדם יקר. אך ללא ספק, גם אהבה נכזבת, בגידה או קושי לממש אהבה רומנטית מקושרים עם התסמונת (שמלווה יותר נשים מגברים).
אילו סימפטומים יש לתסמונת הלב השבור?
כאשר אנו מדברים על תסמינים, אנו מדברים על השפעות פיזיות הניתנות למדידה. כלומר, לא מדובר אך ורק בתחושה של מועקה. לא מדובר רק בעצב עמוק, הפרעת דיכאון או הסתגרות. מבלי להקל ראש בהיבטים כגון רצון להסתגר בבדידות או נטייה לפרוץ בבכי ובדמעות, התסמינים של לב שבור יכולים להיות דרמטיים וניתנים למדידה ובדיקה מדעיים.
מדענים מסבירים כי מצבי לחץ נפשי וסטרס שונים, ובהם גם לב שבור, אכן עשויים להשפיע על הלב. ניתן לזהות בשאלונים תחושות של כאבים בלב, מועקה בחזה, תחושה של חולשה ונשימה כבדה. לפעמים גם דפיקות לב, קצב לב לא יציב או הפרעות קצב לב. לאחרונה דיווחו מדענים שוויצרים כי הצליחו לזהות בקרב הסובלים מהתסמונת הזאת גם עדויות לסימנים קליניים במוח. אותרו הבדלים בפעילויות המוח, באזורים מסוימים, לעומת אצל אנשים שאינם חווים את הלב השבור. גם בדיקות אק"ג הצליחו לאתר תסמינים, שמזכירים בחלקם ממש את מה שעוברים אנשים בעת אירוע לבבי.
מהו ההסבר המדעי לתסמונת הלב השבור?
מרבית האנשים שסובלים או סבלו מתסמונת הלב השבור מצליחים להתגבר עם הזמן ולחוות חזרה לשגרה. אך כאשר המצב מתמשך, נדרש טיפול והתערבות. על פי הסברה הרווחת, בשל מצבי סטרס ומצבי רגשי מעורער, שריר הלב עשוי להיחלש. בגוף, מתחלים להצטבר הורמונים של סטרס. מערכות הגוף נכנסות לפעילות יתר. אגב, התסמונת יכולה להתרחש גם בתגובה למצבי חיים שנתפסים כמעוררי חרדה, גם אם אין בהם כל סכנה. למשל, ליבו של אדם בעל פחד קהל שנדרש לשאת נאום או להכין מצגת שתוצג בפני בכירים במקום העבודה יכול להיות מושפע.
כיצד מטפלים בתסמונת הלב השבור?
תסמונת הלב השבור תוארה לראשונה בשנות ה-90 של המאה שעברה. עבור אנשים שחווים סטרס לאורך זמן, אם מזהים לחץ דם נמוך או גבוה, שינויים בקצב הלב לאורך זמן וכדומה, אשפוז בהחלט אפשרי. אך צנתור ותרופות לרוב אינם הטיפול האידיאלי. על פי רוב, טכניקות של התרגעות או תמיכה נפשית מהווים פתרון מספק. בין היתר, מדיטציה וביו פידבק יכולים לעזור. טיפול עם פסיכולוג, פעילות חברתית, פעילות גופנית. תרופות הרגעה או תרופות שינה יכולים לסייע, אך יש ליטול בזהירות ולהבין כי זהו פתרון תומך לזמן קצר בלבד.
>