כל הורה חרד לבריאות הילדים שלו ויעשה את כל המאמצים על מנת לשמור עליה – כולל כמובן מתן תרופות בעת הצורך. הבעיה היא שמתן תרופות לילדים עשוי להיות משימה מאתגרת, בין אם עקב חוסר שיתוף פעולה מצד הילד, קושי שלו ליטול את התרופה בצורה נכונה או אפילו פחדים שהוא מגלה. במאמר הבא נציג בפניכם כמה דגשים עיקריים שיגדילו את הסיכויים שתתנו לילדים שלכם את התרופות בצורה יעילה, מדויקת ובעיקר בטוחה.
בראש ובראשונה יש לוודא שהתרופה מתאימה לילדים
עם תרופות לילדים אי אפשר לקחת סיכונים. הדבר החשוב הראשון הוא לוודא שהתרופה מותאמת לבעיה שהילד סובל ממנו ולמאפייני הילד, לרבות גיל: אחרת עלולים להיגרם נזקים לילדים, אפילו בלתי הפיכים. גודל המנה משתנה בהתאם לפרמטרים דוגמת גיל הילד ומשקלו, בדרך כלל, אם כי יש תרופות שמינונן נקבע רק על פי פרמטר אחר.
יש לעקוב אחר הוראות הרופא המטפל, ובמקרה בו מדובר בתרופה שאינה דורשת מרשם (משככי כאבים כלליים) – לראות מהן ההנחיות והמינונים המופיעים על גבי האריזה. אם אתם חוששים שחרגתם מההנחיות, צרו קשר עם הרופא בהקדם.
צורת מתן התרופה בהתאם לגילו של הילד
האופן שבו ילדים נוטלים תרופות משתנה בהתאם לגילם. בדרך כלל נעדיף לתת לתינוקות ולילדים בגילאים מוקדמים תרופות בליעה דרך הפה, כלומר, טיפות או סירופ. הבעיה העיקרית היא שייתכן שהילד לא ייקח את כל התרופה. בכל מקרה הקפידו לתת תרופות מהסוג הזה רק כשיש בכך צורך אמיתי. כך לדוגמה במקרים של הצטננות בקרב תינוקות נהוג שלא לטפל באמצעות תרופות, הכוללות תופעות לוואי שעלולות להקשות על הילד ואינן נחשבות ליעילות מספיק. פתרון מוצלח לנזלת יכול להיות טיפות מי מלח, עם או בלי אינהלציה, הנחשבות לבטוחות לשימוש.
אם הילד מסרב בכל תוקף לקבל תרופות דרך הפה, ניתן לשקול גם שימוש בנרות שאינו מצריך שיתוף פעולה. החיסרון העיקרי של נרות הוא שהכמות שלהם היא מדודה, וכדי להתאים את הנר לילד נדרש ביצוע של חישובים וחיתוך חלקים יחסיים של הנר, במידת הצורך (גם זהו לא פתרון מושלם, מכיוון שהחומר הפעיל אינו מפוזר לאורך הנר באופן אחיד). נראה שאין בעיה להעניק לילדים פחות חומר פעיל מהכמות המקסימלית המותרת שלו, אם כי תרחיש הפוך עלול להיות מסוכן.
ומה בנוגע לכדורים? ברור שהם צריכים לצאת מהתמונה במקרה של ילדים צעירים. נהוג לחשוב שהגיל המינימלי למתן תרופה בצורה זו הוא 12 לערך.
כיצד נותנים את התרופה לילד?
מעבר לשאלת המינון וסוג התרופה, ההורה ירצה בוודאי לדעת כיצד מומלץ לשלב את מתן התרופה בשגרת החיים שלו ושל הילד. אין כאן תשובה חד משמעית, אבל כמה פתרונות שיכולים להיות מועילים.
רבים ימליצו לתת את התרופה כאשר הילד נמצא באמבטיה, מכיוון שהמים הנעימים תורמים להרגעת הילד ולהרפיית השרירים שלו – מה שעשוי להקל על שיתוף הפעולה של הילד. במקרה של תרופות מלכלכות, נמנעים בדרך זו מהכתמת הבגדים.
להפוך את מעמד נטילת התרופה למשחק יכול לסייע
חשוב שההורה המעניק תרופה לילדיו ישדר רוגע ושלווה, מכיוון שתחושות אלה עשויות לעבור לילד ולהקל על התהליך. ניתן בהחלט להפגין יצירתיות במתן התרופה, למשל המצאה של סיפורים, השמעת שירים רלוונטיים, משחק דמיון של רופא וחולה (ניתן לרכוש ערכת רופא כצעצוע לשילוב במתן התרופה) או אפילו הענקת פרס לילד שמקפיד על נטילת תרופות ועושה זאת היטב.
מקורות ולקריאה נוספת:
Nine Stress-Free Tips for Giving Your Child Medicine – Children's Hospital Los Angeles
10 Ways to Get Kids to Take Medicine – Everyday Health>