תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות הן תרופות שמיועדות להביא לשיכוך כאבים ולהורדת חום הגוף במינונים נמוכים ולהפחתת מידת החומרה של דלקות במינונים גבוהים.
מאחר וקיימות תרופות ממשפחת הסטרואידים שהינן בעלות תכונות אנטי דלקתיות, הוספו המילים "שאינן סטרואידים" לשמה של קבוצת התרופות שבהן נעסוק במאמר שלפניכם. רוב התרופות בקבוצה זו ניתנות לרכישה ללא מרשם רופא.
לשם מה משתמשים בתרופות אלו?
השימוש בתרופות ממשפחה זו מיועד לטיפול במגוון רחב ביותר של מחלות ושל כאבים. בין היתר מדובר על המחלות והמצבים הבאים:
- דלקת מפרקים מסוגים שונים כמו למשל דלקת מפרקים שגרונית או ניוונית.
- כאבי ראש או מיגרנות.
- כאבים שמקורם בדלקות שונות או כאבים שמופיעים לאחר ניתוח.
- מחלות חום שונות כתרופות להורדת החום.
- כאבי מחזור.
- כאבים שמופיעים בעצמות הגוף בעקבות שליחה של גרורות סרטניות.
- אספירין היא תרופה מפורסמת במשפחה זו שמשמשת גם במצבים מסוימים על מנת להפחית את הסיכון להיווצרות של קרישי דם.
מה הוא מנגנון הפעולה של התרופות במשפחה זו?
רוב התרופות במשפחה זו פועלות על ידי עיכוב של אנזים בשם COX שתפקידו הטבעי הוא לזרז את הסנתוז של תרובוקסאן ופרוסטגלנדינים מחומצה ארכידונית. הפרוסטגלנדינים בין היתר משמשים כמעין מתווכים חשובים בתהליך הדלקתי. כמו כן, רמות גבוהות של פרוסטגלנדין E2 גורמות לעלייה של חום הגוף ולכן שימוש בתרופות אלו מוביל להורדת חום הגוף.
ישנם שני סוגים של COX שנקראים COX1 ו- COX2. חלק מהתרופות מעכבות את הפעילות של שני הסוגים ואילו חלקן מעכבות רק את הפעילות של אחד מהם. הסיבה לכך נעוצה בעובדה ש- COX1 לוקח חלק במגוון רחב של תפקודים ביולוגיים ולכן עיכוב שלו מוביל לשפע של תופעות לוואי לא רצויות.
מה הן תופעות הלוואי של השימוש בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות?
נטילה של תרופות ממשפחה זו מקושרת עם מגוון רחב ביותר של תופעות לוואי להלן:
- מערכת העיכול – שלשול, היווצרות של כיב פפטי בקיבה או בתריסריון, חוסר נוחות בקיבה, הקאות, בחילות, דימום ממערכת העיכול בדגש על הקיבה.
- כליות – הפרוסטגלנדינים מביאים באופן תקין להרחבה של כלי דם בכליות על מנת לשמור על קצב סינון יעיל ותקין. בקרב חולי כליות שנוטלים תרופות מסוימות השימוש בתרופות ממשפחת נוגדות הדלקת שאינן סטרואידיות יכול להוביל ליתר לחץ דם ולאגירה של מלחים ונוזלים בגוף. כמו כן, במצבים נדירים בשל אינטראקציה בין תרופתית עלולים להתרחש סיבוכים שונים כמו למשל נמק טובולרי חריף, אי ספיקת כליות חריפה, תסמונת נפרוטית ועוד.
- הריון – למרות שנוגדות דלקת שאינן סטרואידיות לא נחשבות כתרופות טרטוגניות, השימוש בהן במהלך ההיריון אינו מומלץ בדגש על השליש האחרון של ההיריון. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שנטילה שלהן קושרה במספר מחקרים להגדלת הסיכון להפלות, לידה מוקדמת ומספר מומים בעובר.
- תופעות נוספות – תופעות לוואי אפשריות נוספות כוללות היפרקלמיה, ברונכוספזאם, אלרגיה, פריחה, סחרחורת, כאבי ראש ועלייה באנזימי כבד.
תגובות עם תרופות אחרות
מאחר והשימוש בנוגדות דלקת שאינן סטרואידיות מביא להפחתה בזרימת הדם לכליות, הן פוגעות ביעילות של תרופות משתנות ובנוסף לכך פוגעות בהפרשה של תרופות שונות מהגוף כמו למשל מתוטרקסט או ליתיום. בנוסף לכך, הן יכולות להביא לדילול מסוים של הדם ולכן נטילה שלהן במקביל לנטילה של קומדין למשל עלולה להיות קטלנית.
מלבד זאת הן מביאות לירידה בפעילות של תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת ה- SSRI וכן מחבלות בפעילות של תרופות להורדת לחץ דם כמו למשל מעכבי ACE.
>