בדיקת ארגומטריה היא אחת השיטות הנפוצות ביותר לקביעת בריאות סיבולת שריר רגל, לב וריאות. בדיקה זו תוכננה על מנת לבדוק את הכושר הגופני בקרב ספורטאים וחיילים ויש לבצע אותה באמצעות הערכה רפואית בלבד.
הבדיקה מבוצעת ברכיבה על אופניים נייחים או הליכון חשמלי במהירות קבועה, תוך הוספת כוח התנגדות מצטבר. במהלך הבדיקה, קצב הלב מנוטר ועליו להישאר בטוח היעד אשר נקבע לפי גיל ומין.
לאלו מקרים משמשת בדיקת ארגומטריה?
הבדיקה משמשת בעיקר לשם בדיקת סיבולת בקרב ספורטאים, שחקני כדורגל וכדורסל. זוהי בדיקה מקיפה ואינטנסיבית אשר מעמיסה עומס רב על הלב, וכאשר היא מבוצעת באופן שאינו אחראי ומקצועי, כלומר, בידי אנשים שאינם רופאים מוסמכים, היא עלולה לגרום להתקף לב.
בדיקה זו נפוצה אף בקרב אנשי צבא ובמשך שנים רבות שימשה כדרך לבחון את המוכנות הפיסית של חיילים לקראת קרב. זהו אחד המבחנים הקשים ביותר אותם עוברים חיילים, ולמרות השמועות אודות הדרכים השונות לרמות בדיקה זו, לא קיימת שום דרך יעילה לרמות במהלך הבדיקה, שכן ביצועי הלב, הריאות ושרירי הרגליים פשוט אינם משקרים.
חשיבות הבדיקה
בדיקת ארגומטריה מבוצעת כאשר אדם הסובל מסיכוני מחלות לב, עומד להתחיל בתכנית פעילות גופנית. ייחודה של הבדיקה נועד לאתר הפרעות בקצב הלב אשר עלולות להתרחש בזמן מאמץ, על מנת לקבוע האם כאבי החזה נגרמים בשל בעיות בלב, מצב של אוטם בשריר הלב, לאחר צינתור או לאחר ניתוח מעקפים.
הכנה לבדיקה
ההמלצות הרפואיות הן להגיע למבדק עם בגדים קלים ונעליים נוחות. במהלך שלוש שעות לפני הבדיקה, על הנבדק להימנע מארוחה כבדה, מאמץ גופני משמעותי, עישון או קפה.
מהלך הבדיקה
בדיקת ארגומטריה מבוצעת באמצעות חיבור הנבדק אל רישום א.ק.ג. המתעד את מצבו הגופני בעת שימוש באופניים נייחים או הליכון חשמלי. הנבדק מבצע פעילות גופנית במהלך חצי שעה, כאשר ניטור לחץ הדם ודופק הלב מתועדים בממצאי רישום הא.ק.ג. בכל שלב.
לאחר שתי הדקות הראשונות של הבדיקה, קצב ליבו של הנבדק צריך להגיע לקצב הלב של היעד, ובשלב זה עליו להיוותר בשארית הבדיקה. קצב הלב נקבע על פי גילו ומינו של האדם.
רוב האופניים הנייחים המשמשים לבדיקת ארגומטריה, מנצלים מערכת חיכוך. כוח ההתנגדות במהלך הבדיקה מוגבר באמצעות הצבת משקל או הידוק החגורה נגד גלגל התנופה של האופניים.
הבדיקה מתחילה ללא כוח התנגדות, וככל שחולף הזמן, מיושמים מרווחים גדולים של התנגדות. שיעור הדיווש צריך להישאר קבוע לאורך כל הבדיקה, בכחמישים עד שישים סיבובים לדקה.
היציבה חשובה לבדיקה מדויקת של הסיבולת, כמו גם לבדיקת הלב והריאות. גובה המושב צריך להיות מותאם למבנה גופו של האדם המבצע את הבדיקה. הגובה הנכון של המושב הנכון נקבע באופן שבו כפות הרגליים יכולות להגיע אל דוושות האופניים בקלות.
האדם העובר את הבדיקה צריך להגיע אל כידון האופניים בעיקר בעת ישיבה זקופה. אופניים קטנים יותר עשויים להיות נחוצים לאנשים שאינם מגיעים בקלות אל הכידון הידיים.
תוצאות הבדיקה
באמצעות הבדיקה, ניתן לאבחן שינויים פרטניים בפעילות שריר הלב, אשר מעידים על הפרעה באספקת הדם אל הלב בעת מאמץ. בנוסף, ניתן לאבחן הפרעות בהולכה החשמלית של שריר הלב, או הפרעות בקצב הלב בעת מנוחה ומאמץ, ובכך להעריך את כושרו הגופני של הנבדק.
יש להבין כי תוצאות חיוביות של בדיקת ארגומטריה, אינן מעידות בהכרח על מחלת לב, בדיוק כפי שתוצאות שליליות אינן מעידות על היעדר מחלה כזאת. את האבחון הרפואי המדויק של הנבדק יקבע הרופא המטפל, בהתבסס על מכלול שיקולים קליניים המתווספים אל תוצאות הבדיקה.
>