הלב ממוקם בחלל בית החזה, בין שתי מעטפות הריאה ומתחת לעצם החזה. תפקידו העיקרי הוא לשמש כמשאבה דו צדדית, המספקת דם לריאות לצורך חילוף גזים ודם לכל שאר הגוף לצורך פעילות תקינה.
בכדי לספק "דלק" למשאבה המופלאה הזאת יש צורך באספקת דם רציפה ותקינה לשריר הלב, העורקים האחראים על תהליך זה, הם העורקים הכליליים.
מספר רב של גורמים יכולים לגרום להתפתחות מחלות לב, כגון זיהומים, מחלות חיסוניות, בעיות מבניות בלב, מחלת אמפיאמה, וגורמים תורשתיים.
ללא ספק, הגורם העיקרי למחלות לב נעוץ בתהליכים אשר חוסמים את דופן העורקים הכליליים ועלולים להוביל למצב בו אספקת הדם לשריר הלב תיפגע. מצב זה יכול לגרום להתקף לב. בעיות הנגרמות מחסימת העורקים הכליליים נקראות בשם כללי, מחלות לב איסכמיות.
לחצו כאן לאתר מחלות לב myheart.co.il
חסימת העורקים הכליליים
דופן העורק מורכבת ממספר שכבות, השכבה הפנימית ביותר עלולה במהלך השנים "להכניס" לתוכה שומנים עודפים כגון כולסטרול, הנמצאים בדם בכמות מוגברת, מצב זה נקרא טרשת עורקים.
כאשר אזור מסוים בדופן העורק אוגר בתוכו כמות גדולה של שומנים, עולה הסיכון לחסימה, גם כתוצאה מחסימה מבנית בחלל העורק וגם בשל הסיכוי המוגבר ליצירת קרישי דם באזור בו זרימת הדם היא איטית.
כאמור, הגורמים יעלו את הסיכון לחסימת עורקים כוללים:
- היסטוריה משפחתית
- עישון
- יתר כולסטרול בדם
- יתר לחץ דם
- השמנת יתר
- סכרת
התקף לב
התקף לב מהווה רק השלכה אחת מבין מספר אפשרויות לחסימת העורקים בלב. בזמן ההתקף יש חסימה מלאה של אחד או כמה מהעורקים הכליליים, המצב יוביל לירידה באספקת החמצן והסוכר לחלקים מסוימים בשריר הלב, ועלול לגרום לנזק בלתי הפיך אשר יותיר נמק.
התקף לב עלול להתרחש ללא סימנים מוקדמים, או כחלק מתהליך מתמשך אשר כלל תעוקות חזה לפני הארוע. בתעוקת חזה (אנגינה פקטוריס) יש ירידה זמנית באספקת הדם לשריר הלב בעת פעילות גופנית או מצב לחץ.
תעוקת החזה נמשכת רק מספר דקות ולא מערבת חסימה מלאה של העורקים הכליליים. היא מתאפיינת בכאב חזה העלול להקרין לגפיים או לאזור הלסת, הכאב יופסק על ידי מנוחה או לקיחת תרופות מסוימות.
מהם התסמינים וכיצד מאבחנים התקף לב?
התסמינים האופיינים הם לחץ וכאב חזק בחזה המקרינים לגפיים העליונות, לגרון וללסת. החולה ימצא בחרדה גבוהה ועלול להזיע בצורה מוגברת בנוסף יתכנו מצבים כגון:
- בחילות
- הקאות
- קוצר נשימה
- איבוד הכרה
בעת ההגעה לחדר המיון, הבדיקה הראשונית שתבוצע תהיה א.ק.ג. בבדיקה זו ניתן יהיה לראות שינויים בהולכת החשמל בלב אשר נובעים מהעובדה כי אזור מסוים אינו מתפקד. לאחר מכן יבוצעו בדיקות דם, לבדיקת חומרים מסוימים אשר ערכם יעלה בעת התקף לב.
כיצד מטפלים בהתקף לב?
טיפול ראשוני יכלול:
- מתן אספירין לדילול הדם
- ניטריטים המרחיבים את כלי הדם
- חמצן
- מורפיום להפחתת הכאב
צינתור
במרבית המקרים יבוצע צנתור, בהליך פולשני זה, מוכנס צנתר דרך וריד ברגל המובל עד לעורקי הלב, חומר ניגוד יוזרק וניתן יהיה לראות את אזור החסימה, לפתוח אותה ואף להכניס "סטנט" אשר ישאיר את העורק פתוח לאורך זמן.
ניתוח לב פתוח – מעקפים
במצבים מסוימים, בעיקר כאשר החסימות נמצאות ביותר מעורק אחד, יש לבצע ניתוח מעקפים אשר מערב את החלפת העורק הסתום בוריד מאזור אחר בגוף. ניתוח מעקפים הינו ניתוח לב פתוח, אשר ההחלמה ממנו אינה פשוטה לאור הצורך בשבירת עצם החזה לביצוע ההליך.
רפואה משלימה לטיפול במחלות לב
רפואה משלימה היא תחום רחב, בו ניתן למצוא מגוון שיטות ודרכי טיפול אלטרנטיביים להקלה על הסימפטומים ולמניעת מחלות לב, יתאימו הטיפולים הבאים:
- שינויי תזונה
- צמחי מרפא להורדת הכולסטרול
- דיקור סיני – המזרז את פעולת המעיים וניקוי השומנים מהדם גם כטיפול מונע וגם לאחר התקף לב.
- יוגה – תרגול יכול להוביל לתחושת רוגע ושלווה ולהפחית תחושות של לחץ וסטרס המשפיעים על בריאות הלב.
לאירוע לב יש להתייחס ברצינות ולהישמע להוראות הרופאים בכל הנוגע לטיפול תרופתי, פעילות גופנית וכן פעילות מינית בקרב חולי לב.
ראו גם:
הנחיות חדשות (2013) לטיפול בלחץ דם
>