מבחינה רפואית ומדעית, ניתן כיום לבצע בדיקת אבהות ללא כל קושי. את התשובה ניתן לקבל בתוך זמן קצר ואפילו לא חייבים לבצע לשם כך פעולה פולשנית מינימלית (כגון בדיקת דם).
יחד עם זאת, אין מדובר בבדיקה שמרבים לבצע בארץ, בשל סיבות שונות. רוצים לדעת מי יכול ליזום בדיקת אבהות? מהן הדרכים לביצוע הבדיקה? היכן עורכים את הבדיקות הללו, האם הן אמינות ומהן העלויות? בדקנו ומצאנו.
מי יכול ליזום בדיקת אבהות?
היוזמה לביצוע בדיקת אבהות יכולה להגיע מצד גורמים שונים. זו יכולה להיות יוזמה של אב ובעל, שחושש שאשתו בגדה בו והרתה. זו יכולה להיות יוזמה מצד אישה, שבן זוגה הקבוע או המזדמן מנסה להתנער מתשלום מזונות בטענה שהוא איננו האב.
זו יכולה להיות יוזמה מצד בני משפחה או אפוטרופוס ואף מצידו של ילד שבגר ומעוניין לוודא מיהם הוריו הביולוגיים. למרות ששאלת האבהות הנה בעלת משמעות הלכתית, הממסד הדתי לא נוטה להמליץ ובוודאי שלא לדרוש ביצוע של בדיקת אבהות, שכן הדבר עלול לגרום נזק לילד בהיבטים כמו ממזרות, כשירות להינשא בעתיד, עילה לגירושי ההורים.
ראוי לציין שבישראל, שלא כמו במדינות רבות אחרות כארצות הברית וארצות אירופה, לא ניתן ליזום בדיקת אבהות ולבצעה ללא תהליך בקרה משפטי. רק בית המשפט יוכל לאשר למעבדה מוכרת לבצע בדיקה שכזאת. צו משפטי ניתן רק במקרים חריגים ולאחר התדיינות.
מהן הדרכים לבדיקת אבהות?
יש לא מעט דרכים מדעיות ורפואיות שבהן ניתן לנקוט בכדי לאשש או לשלול קשר משפחתי הורי בין גבר לילד ואף לעובר. למשל:
- בדיקת סיסי שלייה – מבוצעת בסביבות השבוע העשירי להריון. הבדיקה נועדה לאיתור מחלות או פגמים גנטיים, אך ניתן באמצעותה גם לבדוק קשר גנטי בין העובר לבין האב לכאורה.
- בדיקת מי שפיר – בדיקה זו, שנעשית בשלב מאוחר יותר של ההריון בדרך של דיקור מי שפיר, נועדה במקורה למציאת מחלות גנטיות אפשרויות. גם במקרה זה ניתן לעשות שימוש במי השפיר שנדגמו כדי לבדוק קשר בין העובר לבין האב.
- בדיקת דם רגילה וכן כל דגימה גנטית כגון ביופסיה יכולה להפיק די חומר גנטי שיצביע על הסימנים הגנטיים ההכרחיים בין אב לבין ילד ביולוגי.
- ניתן ליטול תאי אפיתל מאזור הלחי באמצעות שפשוף עדין. בדיקה של התאים הללו (לא של הרוק) מספיקה בכדי להוכיח או לשלול קשר גנטי משפחתי.
עד כמה הבדיקות אמינות?
בדיקת אבהות שנעשית במעבדה מסודרת המבצעת רישום מדויק של כל הדגימות נותנת תשובה וודאית, ללא כל ספק. שלילת קשר גנטי בין אב לבין ילד נעשית בוודאות של מאת האחוזים, כאשר קיומו של קשר כזה נהוג לציין בוודאות של תשעים ותשעה פסיק תשעים ותשעה אחוזים.
היכן עורכים בדיקת אבהות?
בדיקת אבהות ניתן לערוך במעבדות רפואיות או במעבדות מחקר שמציעות שירות כזה. בארץ, הדבר לא נעשה כחלק מהשוק החופשי, שכן כאמור יש צורך בצו של בית משפט לקיום הבדיקה.
אין הצדקה כלכלית לתפעול מעבדות פרטיות שנותנות שירות סדיר כזה. בחו"ל, קיימות מעבדות רבות שמספקות שירות זה וניתן אף לשלוח אליהם דגימת תאים שאוספים מאזור הלחי באמצעות קיסם רפואי.
בתוך כמה זמן מקבלים תשובה?
התשובה לבדיקת אבהות מתקבלת ימים ספורים לאחר ניתוח הדגימות. בארץ, בשל התהליך המשפטי הנדרש, מדובר בהליך ארוך, מסורבל ולא פשוט.
מהן העלויות של בדיקת אבהות?
עלות בדיקת אבהות בארץ יכולה להגיע גם לעשרות אלפי שקלים, כאשר עיקר העלות הינה בגין הפניה לבית המשפט, שכר עורך דין, חוות דעת מקצועיות. בדיקה בחו"ל הינה הליך פשוט וזול, שמחירו כאלפיים עד שלושת אלפים ₪.
עוד על בדיקות אבהות תוכלו למצוא באתר isgt.org.il – לחצו כאן למעבר לאתר
>