מפרק הברך מחבר בין עצם השוקה לעצם הירך ונושא את מרבית משקל הגוף. כמו כן, מדובר במפרק פעיל מאוד ולפיכך אין זה פלא שנפוצות בו פגיעות רבות, שחלקן הגדול באות לידי ביטוי בין היתר בהתפתחות של דלקת מקומית במפרק. במאמר זה נפרט אודות הגורמים המרכזיים לדלקת בברך וכן נפרט אודות דרכי האבחון של הדלקת, תסמיניה ודרכי הטיפול בתופעה.
מה הם הגורמים לדלקת בברך?
ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל להתפתחות של דלקת בברך כשבין היתר מדובר בגורמים הבאים:
דלקת מפרקים ניוונית – הפרעה במפרקים אשר מתבטאת בצמיחה של בליטות עצם במפרקים ואובדן של סחוס מפרקי. הדלקת הניוונית יכולה להופיע באופן עקרוני בכל אחד ממפרקי הגוף, אך הפגיעות השכיחות ביותר מופיעות במפרקים נושאי משקל גדולים בדגש על מפרקי הירכיים ומפרקי הברכיים. דלקת מפרקים ניוונית ראשונית מופיעה לרוב עם הגיל ודלקת מפרקים ניוונית שניונית נגרמת כתוצאה מהפרעות שלד מולדות, הפרעות מטבוליות, טראומות ועוד.
בורסיטיס – הבורסה היא שק קטן המכיל נוזל סיכה, שתפקידו למנוע לחץ וחיכוך בין רצועות, שרירים וגידים לעצמות. דלקת בבורסה (אמתחת) מופיעה לרוב על רקע מחלות זיהומיות, מחלות מטבוליות, מחלות ריאומטיות, תהליכים ניווניים, טראומה, לחץ מתמשך ועומס יתר.
דלקת מפרקים זיהומית – דלקת שמקורה בחדירה של פתוגן למפרק. בין היתר המחלה יכולה להתפתח על רקע חדירה של נגיף, חיידק ופטריות מסוגים שונים. החדירה של הפתוגנים יכולה להתרחש כתוצאה מנשיכה של כלב או חתול, אך לא אחת מדובר בזיהום שהתפתח באזור אחר בגוף, שהצליח לנדוד ולעשות את דרכו למפרק הברך.
דלקת מפרקים שגרונית – מחלת חיסון עצמי רב מערכתית כרונית, הגורמת לנזק הדרגתי במפרקים, עד כדי הוצאתם מכלל פעולה.
פציעות ספורט – דלקות ברכיים בצעירים לרוב מתפתחות על רקע פציעת ספורט הגורמת לנזק באחד מהאלמנטים המרכיבים את מפרק הברך כמו לדוגמה קריעה של סיבים ברצועה הפנימית, הצולבת או הצידית.
מה הם התסמינים של דלקת בברך?
התסמינים של דלקת בברך משתנים בהתאם לדרגת החומרה שלה, בהתאם לגורם שהוביל להתפתחותה ובהתאם למצב בריאותו הכללית של החולה. באופן כללי, הדלקת באה לידי ביטוי בהגבלה של טווח התנועה המפרקי, נפיחות מקומית, חום מקומי, אדמומיות וכאבים. עם זאת, ישנם חולים שיחושו החמרה בזמן מאמץ, כלומר בזמן הליכה או עלייה במדרגות ולעומת זאת ישנם שיחושו כאבים בעיקר בזמן מנוחה עם הקלה לאחר פעילות.
חשוב מאוד להתייחס לאופי התסמינים השונים, שכן אפיון מדויק של התסמינים מסייע לקביעת האבחנה בנוגע למקור הדלקת וסוג הדלקת. בין היתר יש לשים לב למאפייני הכאב (כאב כרוני, כאב חדש המופיע בסיטואציות מסוימות, כאב חמור מאוד, כאב קל שכמעט אינו מורגש, כאב הממוקם באחד מצדי הברך, בחלק האחורי או בחלק הקדמי של הברך ועוד), למאפייני הנפיחות בברך (נפיחות שהתפתחה במהירות, נפיחות שהתפתחה לאט מאוד), ליכולת התנועה של מפרק הברך (נעילה של הברך, קושי לכופף או קושי ליישר את הברך) ועוד.
כיצד מאבחנים דלקת בברך?
לאחר מיפוי ואפיון התסמינים ניתן לבחור בהמשך בירור באופן מדויק יותר. בין היתר ניתן לקחת דגימת נוזל מהברך לשלילת זיהום או תהליך חיסון עצמי, להפנות את המטופל לצילום רנטגן, על מנת לנסות לאתר שינויים ניווניים במפרק, או לבדיקות הדמיה מתקדמות דוגמת MRI, המאפשרת להדגים שינויים ניווניים במפרק הברך כמו לדוגמה אובדן של המרווח המפרקי וחוסרים ברקמת עצם במפרק.
כיצד מטפלים בדלקת בברך?
הטיפול בדלקת בברך משתנה בהתאם לדרגת החומרה של הדלקת ובהתאם לגורם שהוביל להתפרצות הדלקת. כך לדוגמה אם מדובר בדלקת מפרקים זיהומית ממקור חיידקי, הרי שהטיפול יכלול בעיקר שימוש באנטיביוטיקה בהתאם לסוג החיידק שהוביל להתפרצות הדלקת. לעומת זאת, אם מדובר על דלקת מפרקים שגרונית, הטיפול יכלול בין היתר שימוש במתוטרקסט, הזרקות סטרואידים, תרופות ביולוגיות שונות ועוד.
הטיפול בדלקת בברך מתקדם באופן הדרגתי מהטיפול השמרני לטיפול הרדיקלי. הטיפול השמרני כולל ניסיונות להפחית את העומס מהמפרק הפגוע על ידי הפחתת משקל ושימוש באביזרי עזר להליכה דוגמת מקל הליכה, תוך כדי חיזוק השרירים התומכים במפרק הפגוע על ידי פיזיותרפיה ואילו הטיפול הרדיקלי ביותר כולל החלפה חלקית או מלאה של המפרק הפגוע במפרק מלאכותי.
טיפול זה נכנס לתמונה רק במקרים החמורים ביותר בהם המפרק יצא מכלל תפקוד או במקרים בהם המפרק הפגוע מסב למטופל פגיעה חמורה באיכות החיים. כמו כן, יש לשקול ביצוע של ניתוח להחלפת מפרק הברך רק במקרים בהם המטופל התנסה במשך מספר חודשים בטיפולים השמרניים יותר ללא הצלחה מרובה.
אולי יעניין אותך גם:
פיזיותרפיה אחרי ניתוח להחלפת מפרק
ניתוח החלפת ירך: באילו נסיבות מחליפים ירך? ומה קורה במהלך הניתוח?
>