מהי ברונכיטיס?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דלקת סמפונות

דלקת סמפונותהסמפונות הם דרכי האוויר הקטנים, שבהם עובר האוויר מקנה הנשימה בדרכו אל נאדיות הריאה, מקום חילוף הגזים בגוף. סמפון נקרא באנגלית רפואית Bronchus, ומכאן שמה של דלקת בסמפונות – ברונכיטיס (Bronchitis).

מבחינים בין דלקת סמפונות חריפה ובין דלקת סמפונות כרונית. מדובר בשתי מחלות נפרדות, עם גורמים שונים וטיפול אחר לגמרי.

דלקת סמפונות חריפה

דלקת סמפונות חריפה (Acute bronchitis) היא מחלה נפוצה מאוד, המופיעה על רקע זיהומי. מחלה זו שייכת לספקטרום של מחלות דרכי הנשימה העליונות, השכיחות מאוד בחורף. במחלה מחולל זיהומי גורם לדלקת בדרכי האוויר.

המחוללים הטיפוסיים של מחלה זו הם בעיקר נגיפים שונים, שגורמים גם להצטננות פשוטה. יש הטוענים שגם חיידקים המביאים לדלקת ריאות עלולים לגרום לברונכיטיס חריפה.

הסימפטומים העיקריים של מחלה זו הם שיעול בן מספר ימים, המלווה לעיתים בחום, צינון, ותחושה כללית רעה. קשה מאוד להבחין בין דלקת סמפונות חריפה לבין זיהומים אחרים של דרכי הנשימה, ובמקרה של חשד לדלקת ריאות מומלץ לערוך צילום חזה לאישור האבחנה.

סימנים מחשידים כוללים דופק מואץ, קצב נשימה גובה, חום גובה, ירידה בחמצון בדם או ירידה ברמת ההכרה. ברונכיטיס חריפה מתמשכת בדרך כלל קצת מעבר לאורך המחלה הרגיל בן מספר ימים של זיהומים פשוטים בדרכי הנשימה העליונות

מכיוון שהמחוללים של דלקת סמפונות הם בעיקר נגיפיים, הטיפול במחלה הוא טיפול תומך. טיפול אנטיביוטי אינו יעיל ואינו נחוץ ברוב הגדול של המקרים. תרופות להורדת החום (למשל: אקמול, איבופן), תרופות לדיכוי השיעול במידת הצורך (קודאין) וכדומה.

דלקת סמפונות כרונית

דלקת סמפונות כרונית (Chronic Bronchitis) היא מחלה שונה לגמרי, שנגרמת על רקע נזק מתמשך לדרכי הנשימה. הגורם הנפוץ ביותר למחלה זו הוא עישון ממושך. חומרים רעילים בעשן הסיגריות מביאים להרס ודלקת של הסימפונות. מחלה זו שייכת לקבוצת המחלות המכונות "מחלות חסימתיות כרוניות של הריאה" (Chronic Obstructive Pulmonary Disease – COPD). מחלות אלו מופיעות כמעט אך ורק במעשנים.

המחלה השנייה השייכת לקבוצה זו היא הנפחת – אפיזמה. כיום הולכת וגוברת הנטייה להפריד פחות בין שתי מחלות אלו, ולראות בהן צדדים שונים של אותו מטבע – מחלת COPD.

למעשה, דלקת כרונית של הסמפונות מוגדרת היום כשיעול כרוני, הנמשך מעבר לשלושה חודשים, ומאופיין ביצירה רבה של ליחה. יצירת הליחה היא הסימן של התגובה הדלקתית של דרכי הנשימה.

החולים סובלים מקשיי נשימה מתמשכים וקוצר נשימה. החולים במחלה נוטים לחוות התקפים של החמרה פתאומית – "התלקחויות", שמתרחשות לעיתים בגלל חיידק מזהם שמחמיר באופן זמני את הדלקת בסמפונות.

אישור לאבחנה של דלקת סמפונות כרונית נעשה באמצעות בדיקת ספירומטריה – בדיקה של תפקודי הריאה. בדיקה זו מראה על חסימה דרכי האוויר הקטנות, כתוצאה מהדלקת.

הטיפול בדלקת סמפונות כרונית מורכב משניים: טיפול מתמשך בסימפטומים של המחלה עצמה (ובכלל זה טיפול מונע), וטיפול בהתלקחויות חריפות של דלקת סמפונות. כיום יש עדות מעטה לטיפולים שיכולים לשנות את המהלך הטבעי של המחלה – התדרדרות איטית בתפקוד הנשימתי.

האמצעי היעיל ביותר הוא תוספת קבוע של חמצן לחולים הנזקקים לו. שיפור סימפטומטי מושג באמצעות תרופות שונות הניתנות בשאיפה (אינהלציה) לריאות: תרופות המעוררות קולטנים מסוג ביטא (Beta-agonist), סטרואידים בשאיפה ועוד. הטיפול בהתלקחות חריפה כול קורס קצר של טיפול בסטרואידים דרך הפה (להפחתת הדלקת), לעיתים בשילוב של טיפול אנטיביוטי.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן