מכשיר ההולטר משמש עבור תיעוד ורישום הפעילות החשמלית של הלב באופן בלתי פולשני.
המכשיר למעשה עוקב אחר פעילות הלב במשך 24 שעות, אשר במהלכן הרופא עוקב אחר הפעילות היומיומית של החולה ויכול לאבחן תסמינים כמו סחרורות, התקפי דפיקות הלב, קצב לב בלתי סדיר המופיע בפתאומיות ונעלם.
יעילות המכשיר על פני בדיקת א.ק.ג הוא ביכולתו לפעול ולעקוב אחר הפעילות החשמלית במשך 24 שעות רצופות ולזהות חריגות בקצב הלב, בניגוד לבדיקת א.ק.ג הנמשכת פחות מדקה ויכולה לפספס ממצאים חריגים אלה.
בנוסף לכך, בדיקת הולטר יכולה לרמז על אפיזודות של כאבים בחזה אשר במהלכן ייתכנו שינויים המסגירים את נוכחות האיסכמיה או אספקת דם מופחתת לשריר הלב.
מהי הבדיקה?
הצמדת המכשיר לגוף המטופל נמשכת כ-10-15 דקות ואילו הסרתו נעשית במשך 5 דקות בלבד. מכשירי הולטר רבים מצויידים בלחצן מצוקה, המעיד על הופעת תסמינים כמו סחרחורות. לחיצה על כתפור זה מסייעת לרופא לבחון את הבדיקה לאחר הופעת התסמינים, באמצעות הדפסת תרשים א.ק.ג. . המכשיר מחובר לאלקטרודות המוצמדות לגוף החולה.
באילו מצבים נדרש לבצע את הבדיקה?
מכשיר א.ק.ג מספק מידע על הפעילות החשמלית של הלב בנקודת זמן אחת בלבד. בדיקת הולטר לעומת זאת, עוקבת אחר הפעילות החשמלית במשך 24-48 שעות, ויכולה לאתר הפרעות המתרחשות בפרקי זמן קצרים וחולפים. מטופלים הסובלים מהפרעות בקצב הלב, כמו פעימות לב מהירות או איטיות מהרגיל נדרשים לבצע בדיקת הולטר.
אופן הבדיקה
האזור בו המכשיר והאלקטרודות החשמליות מחוברות, מחוטא באמצעות אלכוהול כדי לאפשר חיבור תקין והצמדה טובה בין הגוף לאלקטרודות, ללא הפרעות. כמו כן, גברים נדרשים לגלח את האזורים בהם מוצמדות האלקטרודות. אלקטרודות א.ק.ג מוצמדות לבית החזה.
בהמשך, חוטים דקים מחברים בין האלקטרודות לבין מכשיר ההקלטה. המכשיר עצמו מוצמד לחגורתו של החולה או לחלופין תלוי על הכתף או הצוואר וניתן לנשיאה. המכשיר עוקב אחר הפעילות החשמלית של הלב במהלך 24-48 שעות. המטופל מתבקש להמנע ממגע חיצוני עם מים ורחיצה במהלך הבדיקה.
בנוסף, במהלך הבדיקה חשוב לתעד בכתב את פעילות המטופל והתסמינים אותם חווה כמו פעימות לב בלתי סדירות, אי נוחות בחזה, תחושת סחרחורת ועוד. המכשיר מוסר בסיום הבדיקה על ידי הצוות הרפואי.
הבדיקה אינה כרוכה בכאב, אם כי נבדקים רבים מתלוננים על תחושת אי נוחות בשל הצורך לשאת את המכשיר ולהשאירו צמוד לגוף במהלך השינה. כמו כן, במהלך הבדיקה חשוב להקפיד על פעילות יומית רגילה ולא להמנע מנהיגה.
סיכונים ותופעות לוואי
בדיקת הולטר היא בדיקה בטוחה לביצוע. מטופלים אחדים מצביעים על רגישות וגירוי לנוכחות המדבקות המוצמדות לעור. אם כי, תגובות אלרגיות אינן ידועות. הבדיקה אינה כרוכה בסיכונים ובכאב.
במהלך הבדיקה מומלץ להמנע ממקלחת, שחייה ורחיצה. כמו כן, לא ניתן לבצע בדיקות רנטגן וחשוב להתרחק מאוזרי מתח גבוה, גלאי מתכות או מגנטים גדולים.
תוצאות הבדיקה
הדו"ח הניתן לרופא, יחד עם ה-א.ק. ג הנסרק על ידי הטכנאי, מועברים לרופא בסיום הבדיקה. אם הטכנאי מאבחן הפרעות בקצב הלב המסכנות חיים, המידע מועבר לרופא באופן מיידי.
תשובה תקינה מעידה על כך שלא נצפו הפרעות חריגות בקצה הלב במהלך הבדיקה. באשר לתשובה בלתי תקינה, קיימים ממצאים רבים בבדיקת הולטר כמו הפרעות בקצב הלב, והפרעות באספקת הדם.
תוצאות אלה מחייבות ייעוץ והתייחסות רפואית. בדיקה חוזרת נעשית במקרים בהם נצפו תוצאות תקינות אם כי קיים חשד להפרעות בפעילות החשמלית ובעיות בתפקוד הלב.
>