הפרעות במפרק הלסת

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

 

הפרעות במפרק הלסתמפרק הלסת (המפרק המנדיבולרי) הוא הציר המחבר את הלסת לעצמות הגולגולת, הנמצאות ליד האוזניים.

מפרק זה מאפשר להניע את הלסת למטה, למעלה ולצדדים, באופן אשר יאפשר דיבור, לעיסה ופיהוק. כאשר ישנן הפרעות במפרק הלסת, הן נקראות על פי רוב TMD (temporomandibular disorder) או TMJ.

הערכה היא כי עד שלושים אחוזים מהמבוגרים יחוו בעיה זו. הפרעה במפרק הלסת אינה רצינית או חמורה בדרך כלל, אולם הסימפטומים הכוללים כאבים חזקים וקשיים באכילה עלולים להשפיע על איכות החיים ולגרום לנעילת לסתות, גם אם הם נמשכים רק חודשים ספורים.

הגורם המדויק של הפרעה בלסת קשה לקביעה. אולם הכאב עלול לנבוע משילוב של גורמים כמו גנטיקה, דלקת פרקים או פצעים בלשון. ברוב המקרים, הכאב ואי הנוחות הקשורים להפרעות TMD הם זמניים ויכולים להשתפר בעקבות שינוי קל בהרגלי החיים והלעיסה. ניתוח הוא המוצא האחרון להפרעה זו, ומוצע לעתים נדירות בלבד.

גורמים להפרעות במפרק הלסת

הגורמים המדויקים להפרעות במפרק הלסת אינם ידועים בבירור, אך רופאי שיניים מאמינים שתסמיני ההפרעה נובעים מבעיות בשרירי הלסת או בחלקי המפרק עצמו.

הגורמים האפשריים להפרעות בלסת עלולים לכלול: חריקת שיניים במהלך השינה (bruxism) אשר מפעילה לחץ על המפרק, בריחת סידן, הגורמת לבלאי בחלק הפנימי של הלסת, פגיעה במפרק כתוצאה ממכה או ניתוח מתיחת פנים, מחלות ניוון שרירים, שינויים במנשך כתוצאה מסתימות, כתרים, מחלות חניכיים, או שינים תותבות חדשות.

לפעמים הפרעה בלסת עלולה לנבוע ממחלות ספציפיות כמו דלקת מפרקים שגרונית, גאוט או פיברומיאלגיה. במקרים רבים, לא מוצאים שום סיבה נראית לעין להפרעה זו.

תסמיני הפרעות במפרק הלסת

תסמיני ההפרעה במפרק הלסת מתבטאים בכאבים חזקים ואי נוחות בצד אחד או ובשני צדדים בו זמנית. בדרך כלל הפרעה זו אופיינית יותר בקרב אנשים בגילאי עשרים עד ארבעים. התסמינים השכיחים כוללים: כאבים בפנים ובמיוחד באזור מפרק הלסת, הצוואר והכתפיים, כאבים באוזן בזמן לעיסה או פתיחת הפה באופן רחב.

כמו כן, עלול האדם להרגיש כי הלסת "נעולה" או "תקועה" או לחלופין בעיות באזור הלסת המשפיעות על האופן בו השיניים העליונות והתחתונות אינן מתואמות. יכולה להופיע נפיחות באזור הפנים, כאבי שיניים, כאבי חניכיים, כאבי ראש, כאבי צוואר, כאבי אוזניים, סחרחורת, בעיות שמיעה, כאבים בכתפיים וצלצול באוזניים.

אבחון הפרעות במפרק הלסת

האבחון של הפרעות בלסת צריך לקחת בחשבון כי ישנן מחלות והפרעות אחרות אשר מתחקות אחר תסמינים דומים, כמו למשל עששת, בעיות בסינוסים, דלקת פרקים או מחלת חניכיים. בכדי לאבחן באופן מדויק יותר הפרעה בלסת, יש לערוך בדיקה גופנית מקיפה לבחינת הלסת, כדי לאתר נעילת לסת ונשיכה.

רופא השיניים עשוי לבצע בדיקת רנטגן לבחינת את המלתעות, המפרקים הטמפורומנדיבולריים והשיניים בכדי לשלול בעיות אחרות. ייתכן ויהיה צורך גם בבדיקות אחרות כמו MRI ,CT ועוד.

טיפולים בהפרעות במפרק הלסת

לעתים ניתן לטפל בהפרעה במפרק הלסת באופן עצמאי רק בכדי להקל על התסמינים. תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידליות (NSAID), כגון נפרוקסן או איבופרופן, יכולות להקל על כאבי השרירים והנפיחות, אם קיימים. במקרים של כאבים חמורים, אפשר לשים על המקום מגבת חמה למשך מספר דקות כל פעם.

בנוסף, מומלץ לאכול מאכלים רכים כמו יוגורט, פירה, גבינת קוטג ', מרק, ביצים מקושקשות, דגים, פירות וירקות מבושלים, שעועית ודגנים, ולחתוך את המאכלים לחתיכות קטנות, בכדי להקל על הלעיסה. במקרים חריגים בהם כלל הפתרונות לא מסייעים ומקלים, אפשר לשקול טיפול כירורגי. החלפת המפרקים תוצע רק למספר קטן של אנשים אשר סובלים מתסמינים חמורים, לאורך זמן ולאחר שהופעה פגיעה בתפקוד הלסת.>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן