נעילת לסתות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

נעילת לסתותמפרק הלסת התחתונה, מפרק לסתי-רקתי או Temporomandibular joint (TMJ) הוא המפרק המחבר בין עצם הרקה של הגולגולת ללסת התחתונה. סך הכול ישנם זוג מפרקים מסוג זה בגופנו (אחד בכל צד של הלסת התחתונה).

המפרק יכול לנוע בתנועת החלקה קדימה ואחורה וכן בתנועה צירית המורידה ומעלה את הלסת התחתונה. התנועתיות של המפרק מאפשרת לדבר וללעוס את המזון ולפעמים המפרק ננעל באופן לא רצוני.  

מה הם הגורמים לנעילת לסתות?

להלן כמה מהגורמים לנעילת לסתות:

  • שימוש בסמים – ישנם סמים שונים שעשויים להוביל לפעילות יתר של מפרק הלסת התחתונה, עד כדי נעילת לסתות כשבין היתר מדובר בממריצים, אקסטזי, קוקאין ועוד. בדרך כלל, לאחר שהמרכיבים הפעילים מפורקים או מופרשים, ההשפעה מתפוגגת והלסת משתחררת.
  • מתח נפשי – לחץ נפשי או מתח נפשי חמור ומתמשך עשוי להוביל בהחלט לנעילת לסתות בלתי רצונית. תופעה זו יכולה להתרחש במקרים האלו גם מתוך שינה.
  • מום אנטומי – במקרים מסוימים, כאשר המבנה האנטומי של הלסתות מקשה על הסגירה של המפרק, יופעל מנגנון פיצוי טבעי שינסה לתקן את הבעיה על ידי נעילת לסתות בזווית מסוימת בעוצמה רבה, בעיקר בשינה.
  • תנאי קור – רעידות ונקישות שיניים הן תופעות מוכרות בתנאי מזג אוויר קר. בתנאים קיצוניים, מפרק הלסת עלול להינעל בעוצמה.
  • הפרעה פסיכיאטרית – ישנן הפרעות פסיכיאטריות רבות הבאות לידי ביטוי לא רק בתסמינים התנהגותיים או קוגניטיביים, אלא גם בתסמינים פיזיולוגיים. כך לדוגמה התקף חרדה עלול במקרים רבים להוביל לנעילת לסתות בלתי רצונית.

מה הם התסמינים של נעילת לסתות?

נעילת הלסתות יכולה להתרחש במהלך הערות, השינה או הן במהלך הערות והן במהלך השינה. לעתים מדובר באפיזודה קצרה וחולפת, אך לא אחת מדובר בנעילה הנמשכת זמן רב יחסית. כמו כן, ישנה שונות רבה בדרגת החומרה של הנוקשות המפרקית, במקרים הקלים די יהיה בהפעלת מאמץ לא רב במיוחד בשביל לפתוח את הפה, אך במקרים החמורים יהיה צורך להשתמש למשל בכפית על מנת להפעיל כוח רב לפתיחת המפרק הנעול.

מעבר לנעילה עצמה, חשוב מאוד להזכיר כי התופעה עלולה לגרום לבעיות שיניים, שבמקרים חמורים עלולות להיות קשות מאוד. הכוונה היא בעיקר לשחיקת השיניים תוך כדי שינה. שחיקת השיניים עלולה להוביל במהלך הזמן להשטחת השיניים, לפגיעה ביכולת ריסוק המזון, לסדקים ואפילו לשברים בשיניים.

ישנם מטופלים הסובלים מנעילת שיניים המדווחים על התפתחות של כאבים בשרירי הלסת וכן ישנם שנעילת הלסתות גורמת להם לכאבי ראש ואף התקפי מיגרנה.

כיצד מאבחנים נעילת לסתות?

על אדם הסובל מנעילת לסתות לפנות לרופא השיניים שלו, כאשר רופא השיניים יכול לא רק לאבחן את הבעיה בלסת, אלא גם לבדוק את השפעת הבעיה על השיניים של המטופל. בנוסף לכך, רופא השיניים יכול גם להציע פתרונות מתאימים, על מנת למנוע נזק לשיניים.

כיצד מטפלים בנעילת לסתות?

הטיפול בנעילת לסתות כולל בדרך כלל התאמה של סד רך או קשה שמטרתו להגן על השיניים במהלך הלילה מפני שחיקה. הסד מולבש על השיניים לפני הכניסה למיטה בלילה ומונע את ההתחככות של השיניים העליונות בשיניים התחתונות.

הסד מיוצר באופן אישי עבור כל מטופל ומטופל, שכן הוא צריך להתאים במדויק לתבנית השיניים של המטופל. עם זאת, ייתכן שתידרש הסתגלות לסד, שעשוי להפריע מעט לשינה או להירדמות.

בנוסף לכך, יש לברר האם ישנם גורמים מלחיצים בחיי המטופל ולנסות לטפל בהם. זאת כיוון שברוב המקרים המקור לנעילת הלסתות ולחריקת השיניים הוא בלחץ או מתח נפשי בחיי היומיום.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן