ליסטריוזיס, הוא מצב המתאר זיהום בחיידק הליסטריה, המועבר בדרך כלל באמצעות אוכל ומשפיע בעיקר על נשים בהריון, תינוקות ואנשים עם כשל בפעילות המערכת החיסונית. חיידקי הליסטריה מגיעים לרוב מבשר נא או ממוצרי חלב, ורק במקרים נדירים גורמים להשפעה כלשהי על אנשים בריאים.
לעומת זאת, כאשר החיידק מדביק אוכלוסיות בסיכון, הוא עלול לגרום לסיבוכים משמעותיים ודורש טיפול אנטיביוטי מהיר. הדרך הטובה ביותר להימנע מזיהום בליסטריה הוא פשוט לא לאכול את מוצרי המזון היכולים להכיל אותו, וכך להקטין את הסיכון להידבק בחיידק.
הגורמים לליסטריוזיס
חיידק הליסטריה מופיע באדמה, במים ובצואת בעלי חיים, ויכול לעבור אל בני אדם על ידי אכילת בשר נגוע, שתיית חלב לא מפוסטר ואכילת ירקות אשר גודלו באדמה נגועה. בדרך כלל, החיידק מגיע מבשר נא, אך קיימים מקרים בהם הליסטריה יכולה לעבור גם ממוצרים מעובדים אשר הודבקו לאחר הכנתם.
תסמינים של ליסטריוזיס
תסמינים של ליסטריוזיס מופיעים לרוב תוך מספר ימים לאחר אכילת המזון הנגוע בחיידק, וכוללים בחילה והקאות, שלשולים וכאבי שרירים. במקרים נדירים, הליסטריה יכולה לעבור למערכת העצבים, ואז לגרום לכאבי ראש, קשיון עורף, ושינויים במצב ההכרה.
הסיכון הגדול ביותר של ההדבקה בליסטריה הוא הדבקה בחיידק במהלך ההריון. במקרים אלה אמנם האם כמעט ואינה נפגעת, אך לגבי העובר התוצאות יכולות להיות הרות אסון, ולגרום לסכנת חיים ממשית. חשד לזיהום בליסטריה עולה כאשר התינוק אינו אוכל היטב, מפתח חום בימיו הראשונים או סובל מאי שקט משמעותי, ובמקרים אלה יש צורך כמובן בטיפול אנטיביוטי מיידי.
אילו אוכלוסיות בסיכון לליסטריוזיס?
ליסטריוזיס אינו משפיע בצורה משמעותית על כלל האוכלוסייה, אך יכול לגרום לנזקים חמורים באוכלוסיות שבסיכון, הכוללות בעיקר:
- נשים בהריון והתינוקות שלהן – נשים בהריון חשופות להשפעה הקשה של חיידק הליסטריה, אשר יכול לפגוע בעיקר בתינוקות. ליסטריוזיס במהלך ההריון יכול לגרום להפלה, לידה מוקדמת או לזיהום קשה ביותר בתינוק מיד לאחר הלידה.
- אנשים עם חולשה של מערכת החיסון – אנשים הסובלים מכשלים כלשהם בפעילות מערכת החיסון לא מצליחים להתמודד עם החיידק כראוי, ויכולים לפתח ליסטריוזיס על תסמיניו השונים. מדובר בעיקר בקשישים, הסובלים ממחלות רקע כמו סוכרת או מחלת כליות. בנוסף, חולי איידס, יכולים בשלבי המחלה המאוחרים לפתח את הליסטריוזיס על רקע הכשל בפעילות מערכת החיסון שלהם. מלבד זאת, שימוש בתרופות שונות המחלישות את מערכת החיסון, כמו כימותרפיה, סטרואידים או תרופות למניעת דחיית שתלים יכולות בהחלט להוביל לזיהום בחיידק הליסטריה ולליסטריוזיס.
כיצד מטפלים בליסטריוזיס?
הטיפול בליסטריוזיס משתנה על פי חומרת המחלה והתפתחות התסמינים.
במקרים קלים, בהם חומרת התסמינים אינה משמעותית והמצב נראה טוב, ניתן אפילו לוותר על טיפול רפואי כלשהו ולהסתפק במנוחה.
במקרים קשים יותר, יש צורך בטיפול אנטיביוטי דרך הפה או אפילו דרך הווריד. אצל נשים בהריון, טיפול אנטיביוטי גם כן יכול למנוע את הגעת החיידק אל התינוק. בנוסף, כאשר יש עדות או חשד לגבי תינוק המודבק בליסטריה, יש לטפל בו באופן מיידי על ידי שילוב של מספר אנטיביוטיקות.
מאילו סוגי מזון מומלץ להימנע?
על מנת להפחית ככל שניתן את הסיכון להידבק בליסטריה מומלץ להימנע מצריכת סוגי המזון הבאים:
- גבינות מסוגים שונים – אין לאכול גבינות אשר מקורן אינו ידוע, ולנשים בהריון מומלץ להימנע מצריכת גבינות כחולות, קממבר, גבינת פטה, ברי וכו'.
- דגים נאים – מומלץ מאוד להימנע מדגים אשר לא בושלו היטב, כולל סוגים שונים של סושי.
- בשר שלא בושל עד הסוף או שלא הוחזק כהלכה – חיידק הליסטריה יכול להגיע גם מבשר, ולכן חשוב מאוד להימנע מאכילת בשר במקומות לא מוכרים ובמידה ולא נשמר בצורה טובה.
>