טיפולי כימותרפיה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

כימותרפיה

כימותרפיהכימותרפיה היא שיטת טיפול במחלות קשות, לרבות סרטניות, המבוססת על החדרת כימיקלים לגוף, אשר מטרתם היא לחסל או להקטין ולהחליש את צמיחת גורם המחלות הללו.

לעיתים רבות הטיפולים הללו באים לאחר שימוש בפלסבו ובמידה שתרופת הדמה לא צלחה הם מסייעים לחולה להבריא לחלוטין או מסייעים להקטנת הגידולים ועיכוב התפשטות המחלה.

עם זאת, כימותרפיה, איננה תמיד הפתרון. ישנה האפשרות שהטיפולים הכימותרפיים לא יועילו ואף יזיקו לחולה. בעיה נוספת היא שלא ניתן לדעת בוודאות אם טיפול כימותרפי יועיל למטופל או יחמיר את המצב טרם תחילת הטיפול והסיכון שבלדרדר את המצב גבוה.

לשם מה משתמשים בטיפול כימותרפי?

הכימותרפיה באה, על מנת לענות על שלושה צרכים עיקריים, והם:

  •  עיכוב התפשטות מחלת הסרטן הקטנה של גידולים ואף ריפוי מלא
  •  טיפול משלים לאחר כריתת חלק מהגידול באמצעות פעולה כירורגית, על מנת לוודא כי כל התאים הממאירים חוסלו
  • במקרים סופניים, טיפול כימותרפי מאפשר לחולה לאחר את הקץ ולחיות בכבוד את תקופת סבלם.

רקע לטיפול כימותרפי

הכימותרפיה התגלתה לראשונה במהלך מלחמת העולם השנייה בעקבות חשיפה של מספר חיילים לגז מסוג חרדל. בבדיקות אשר בוצעו להם לאחר מכן גילו כי חלה הקטנה משמעותית במספר תאי הדם הלבנים.

כמו כן, נמצאו עקבות גז חרדל בגופם. המומחים שבדקו את אותם החיילים זיהו  את הפוטנציאל החלו לנסות זאת על חולים אשר לקו בסרטן הדם. הטיפול חרדל-חנקני הקטין את גורם המחלה שלהם – תאי דם לבנים. עוד נבדק כי מרגע הפסקת הטיפול, חזרה המחלה להשתולל בגופם של המטופלים.

כיום  לצד הטיפול באמצעות חרדל חנקני ניתן למצוא טיפולים כיצוטרפיים המבוססים על מרכיבים אחרים, אשר ברי השפעה דומה ואף טובה יותר.

הטיפול הכימותרפי

  • מתן כדורים – המינון יחסית נמוך, הטיפול ניתן מידי יום, כאשר בתום החפיסה יש להמתין תקופת החלמה מסוימת. משך הטיפול תלוי בתגובת החולה ובגובת מחלתו אל הטיפול.
  • טיפול תוך ורידי –  אם באמצעות החדרת צנתר מרכזי או אם באמצעות מחט רגילה המוחדרת אל וריד היקפי.

מינון הטיפול גבוה יותר מאשר הכדורים והוא ניתן במחזורי טיפול. בין מחזור אחד לשני נדרשת הפסקה על מנת לאפשר לגוף המטופל להתאושש מעט. טיפול שכזה יכול להתבצע תוך אשפוז ממושך או במסגרת מרפאה יומית, תלוי במצב החולה ומחלתו.

תוכנית הטיפולים

בעבור כל חולה ניתנת תוכנית טיפולים המותאמת לו אישית, הן מבחינת הגיל, המשקל, הגובה והמצב רפואי והן מבחינת מצב המחלה הספציפית, שלב התפתחותה ומיקומה בגוף.
תוכנית הטיפולים תהא זו אשר תכיל בה את מרכיב הטיפול, משך כל טיפול ומשך סדרת הטיפולים הכוללת.

כל סדרת טיפולים מכילה מספר מחזורי טיפולים אשר בכל מחזור מספר מסוים של טיפולים והפסקה ביניהם, על מנת לאפשר לגוף המטופל מעט להתאושש ואף לבצע בדיקות מקיפות על מנת לאמוד את מצב החולה ומחלתו.

תופעות לוואי

תופעות הלוואי הינן, כמו טיב הטיפול, אינדיבידואליות לכל מטופל, חלק מהמטופלים כלל לא יחוו אותם, חלקם יחוו מעט מהם וחלקם יחוו תופעות רבות וקשות. חשוב לציין כי עוצמתן ותכיפותן של תופעות הלוואי אינן מצביעות כלל על טיב הטיפול ויעילותו.

תופעות הלוואי כוללות:

  • פגיעה במערכות העיכול העליונה והתחתונה, כגון: כיבים בקיבה ובפה, צרבות, שלשולים, הקאות, חוסר תיאבון ועצירויות.
  • פגיעה בצמיחת השיערות: עד כדי נשירת השיער והווצרות קרחות.
  • פגיעה בייצור מוח העצם: הגורמת לירידה דרסטית בייצור הכדוריות האדומות של הדם, דבר העלול לגרום לאנמיה, תשישות וירידה בתפקוד המערכת החיסונית כתוצאה מירידה בייצור כדוריות הדם הלבנות.

על מנת להילחם בתופעות הלוואי או לפחות להקל בהן ישנן תרופות קונבנציונליות ומשלימות רבות, אשר אותן ניתן לקחת במקביל לטיפולים הכימותרפיים, כמובן לאחר התייעצות עם האונקולוג. תופעות אלו קיימות כל זמן שהטיפול נמשך ועם סיומו יופחתו הן בהדרגה עד היעלומתן כליל.

מעבר לתופעות הלוואי, עלולות להיווצר פגיעות לוואי במערכות שונות בגוף, כתוצאה מהטיפולים הכימותרפיים, אשר הן אינן נעלמות לאחר מתן הטיפול, פגיעה באזורי הכליות, הכבד, מערכת העצבים והלב. בנוסף, פגיעה בפוריות ופגיעה בתפקוד המיני.

ישנם אחוזי הצלחה לא מבוטלים לטיפולים כימותרפיים, אך חשוב לציין כי אין אף חולה סרטן אשר מחויב אליהן ולכן ניתן לסרב לטיפול זה באם החולה מודע לכך, רוצה בכך ומבין את ההשלכות של החלטתו זו.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן