ציפורני ידיים ורגליים מטופחות הן חלק מהאסתטיקה הכללית של כפות הידיים והרגליים וכולם חפצים בהן. מצבים בהם האסתטיקה הכללית של הציפורן נפגעת הם לא נדירים ויכולים להיות כתוצאה מסדקים, דימומים ושברים בציפורן.
אחד הגורמים הנפוצים ביותר לפגיעה בציפורניים הוא זיהום על-ידי פטרייה. למעלה מ-20% מכלל מחלות הציפורניים הידועות באדם הן בגלל זיהום פטרייתי, וניתן לומר שכ-8%-7% מהאוכלוסייה המבוגרת בעולם סובלת מזיהום פטרייתי בציפורניים.
פטריות בציפורניים הופכות נפוצות יותר ויותר עם העלייה בגיל. בנוסף, השכיחות של פטריות בציפורני הרגליים היא גבוהה מאשר שכיחותן בציפורני הידיים.
ישנם זנים רבים של פטריות שגורמות לנזקים בגוף. פטריות מקבוצת הדרמטופיטים גורמות למרבית זיהומי הציפורניים הפטרייתיים, מיעוט הזיהומים נגרם על ידי פטריות מקבוצת השמרים שנוהגות לפגועת בעיקר באנשים שעיסוקם דורש מגע מתמיד עם מים כמו אופים ועקרות בית.
תסמינים
ציפורן שהודבקה בפטרייה נוטה לשנות את הצבע ואת המרקם שלה. במקום ציפורן חלקה ושקופה הציפורן יכולה לשנות את צבעה לצהוב או לבן-עכור. כמו כן הציפורן מאבדת את המרקם החלק שלה ונעשית מחוספסת. במצבים קשים יותר יכולים להיווצר בציפורן סדקים והיא יכולה אף להתחיל להתפורר. לעיתים ייתכן גם כאב והדבקה של העור סביב הציפורן או בין אצבעות הרגליים.
הסיבות לפטריה בציפורניים
הפטריות ותאי הרבייה שלהם (נבגים) נמצאים סביבנו כל הזמן. הן נמצאות באדמה, על משטחים וכן באוויר אותו אנו נושמים.
למרות העובדה הנ"ל, מרביתנו לא חולים בזיהומים פטרייתיים וזאת עקב המערכת החיסונית שלנו שיודעת להתמודד היטב ולמנוע התפתחות של זיהומים בגלל פטריות. במצבים בהם קיימת ירידה בפעילות המערכת החיסונית, הגוף הופך להיות פגיע יותר ונראה זיהום. עובדה זו מסבירה את השכיחות הגבוהה של פטרת בציפורניים בקרב מבוגרים וקשישים שלהם מערכת חיסונית חלשה יותר.
סיבה נוספת היא חיבתה של הפטריה לתנאי לחות. כף רגל שיושבת חנוקה בנעל סגורה ביום קיץ חם, יכולה בהחלט להיות קרקע פורייה ולהזמין פטריות להתיישב על ציפורניה. מצב אחר שיוצר תנאים נוחים לפטרייה לצמוח הוא הדבקה של ציפורניים מלאכותיות שיכולה לגרום לכליאת לחות בין הציפורן הטבעית למלאכותית, ולהביא לצמיחת פטרייה.
מעבר לכך, חשוב לדעת שפטריות הציפורניים הן מדבקות מאוד, וחוסר שמירה על היגיינה מתאימה יכול בהחלט להגדיל את סיכויי ההדבקה שלכם.
פטרת בציפורניים – מניעה
הכלל החשוב במניעת פטריה בציפורניים ביותר הוא שמירה על היגיינה. חשוב לדאוג שציפורני הידיים והרגליים יהיו יבשות כמה שניתן. בנוסף, במקומות ציבוריים כמו בריכות ומקלחות משותפות, יש להקפיד על נעילת כפכפים ולעולם לא להשתמש במגבת של אדם אחר.
אם את אישה שנוהגת לבנות ציפורניים, הקפידי לעשות זאת אצל טכנאית מיומנת שלא תשאיר מרווח בין הבנייה לציפורן שיכול להצטבר בו לחות.
טיפול
בשוק קיים מגוון רחב של טיפולים כנגד פטרת הציפורן, ובנוסף קיימים טיפולים מסורתיים:
- משחות ולקים- מיועדים לטיפול מקומי כאשר רק ציפורן אחת או שתיים נגועות. הם מכילים חומרים בנוכחותם הפטרייה לא יכולה להמשיך לגדול. ניתנים לקנייה בבתי המרקחת ללא מרשם רופא.
- כדורים- ניתנים במקרים בהם הזיהום הפטרייתי הוא נרחב יותר. כדורים לדוגמא הם למיסיל וניזורל, המצריכים מרשם רופא.
- טיפולים מסורתיים- ניתן להשרות את הציפורניים הנגועות בתמיסה מדוללת של אקונומיקה. הכלור שהיא מכילה ידוע כחומר שמשמיד פטריות. בנוסף שמנים מסוימים כמו שמן עץ התה יכולים גם הם לעזור בריפוי.
- טיפול בעזרת לייזר– טיפול חדשני יחסית שמשתמש בקרן לייזר על מנת להשמיד את הפטרייה לצמיתות. לטיפול תוצאות טובות והוא כמעט חסר תופעות לוואי.
במקרים של זיהום קיצוני שלא מגיב לטיפול, ניתן להוציא את הציפורן הנגועה.
>