פירות יבשים – זה טוב לך

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פירות יבשים

פירות יבשיםתמרים, משמשים, שזיפים, פפאיה, אננס: פירות יבשים יכולים להיות חגיגה של בריאות טעימה, אם רק יודעים אילו פירות לקנות.

למרות ההילה האופפת אותם ולמרות יחסי הציבור הנרחבים להם הם זוכים בשנים האחרונות, הפירות היבשים הנמכרים בשווקים הם חטיפים תעשייתיים עתירי קלוריות וחומרים מזיקים לכל דבר.

אפילו חמור מכך: מכיוון שהם מגיעים בתפזורת, הם נטולי סימון תזונתי, שהיה מאפשר לכם לדעת בדיוק אילו חומרים מלאכותיים בנוסף לפרי עצמו, אתם מכניסים לגופכם.

תהליך הייבוש המקורי

בעבר הרחוק, על מנת לשמר את פירות הקיץ ולייצא אותם (על גבי בהמות משא) לארצות רחוקות, היו מייבשים את הפירות בשמש, באופן טבעי לחלוטין וללא חומרים משמרים. צבעם של הפירות מתכהה כתוצאה מתהליך הייבוש והם היו הופכים לקפסולות מרוכזות של עצמם: תכולת המים שבהם ירדה באופן משמעותי, בעוד תכולת הפחמימות והסוכרים עלתה באופן טבעי וללא התערבות ידנית.

על כן, פירות יבשים היו ידועים כמזון המעניק אנרגיה במסעות ארוכים. גם הרכב הויטמינים והמינרלים שבפרי משתנה בעת הייבוש: לעומת פיחות בוויטמין C, עולים הויטמינים  E ו-B  והפירות הופכים עשירים בסידן, ברזל, אשלגן, אבץ ומינרלים חיוניים נוספים.

תהליך הייבוש כיום

למרבה הצער, הפירות היבשים הנמכרים היום בשווקים רחוקים מרחק שנות אור מהמוצרים הטבעיים והבריאים שתוארו לעיל. לפירות היבשים הללו מוסיפים במהלך הליך הייבוש חומרים מלאכותיים ורעילים.

כמו מכן היצרנים משתמשים ב-E905 (חומר רעיל) לטובת זיגוג הפירות, לצורך הענקת מראה מבריק. על מנת להעניק לפירות זוהר וצבע זרחי משתמשים היצרנים בגופרית דו חמצנית, כמו גם סולפיטים נוספים. דוגמא לפירות אלה הן תפוזים סינים ומשמשים אשר מסוכנים לסובלים מאלרגיה ועלולים לגרום לתופעות קשות אצל אנשים שסובלים מאסטמה.

בכדי להאריך את תוחלת חייהם של הפירות על המדף, מוכנסים אליהם באופן קבוע  חומרי שימור וחומצות מאכל, אשר מעלימים את המעלות הבריאותיות שיש להן. בנוסף לכל אלה, מעל הפירות מזגגים כמויות גדולות של סירופ סוכר, אשר מושך אליהם טפילים ותולעים רבים, שמן הסתם מועברים לאחר מכן גם לגוף שלנו.

אז מה עושים?

משתדלים להשיג פירות יבשים ממקור אורגני. מלבד הגידול האורגני של הפירות, הייבוש עצמו נעשה בדרכים טבעיות ככל האפשר, ללא זירוז וללא הוספת כימיקלים. זו הסיבה, למשל, שצבעו של משמש מיובש אורגני הוא חום כהה ולא כתום זוהר. המשמש הוא דוגמה מצוינת גם להשפעת החומרים המלאכותיים על הטעם: למשמש המיובש האורגני טעם עמוק יותר וערב יותר מלמשמש המיובש הרגיל.

בחנויות הטבע ניתן להשיג פירות מיובשים אורגניים – מקומיים ומיובאים – וליהנות מהם כל השנה. חשוב לשים לב: פירות יבשים אורגניים לעולם יגיעו ארוזים בשקיות ולא בתפזורת. הפירות המיובשים בתפזורת אינם אורגניים, ולרוב הם ממותקים ומסוכרים יתר על המידה.

לבריאות

עושר הויטמינים והמינרלים המצוי בפירות היבשים הופך אותם למזון אידיאלי לארוחות ביניים וכחטיפים. הם טובים למצבי אנמיה, עוזרים לשמור על העור והציפורניים, מסייעים לפעולה תקינה של מערכת העיכול ועשירים בנוגדי חמצון, החיוניים למניעת מחלות לב ולהאטת תהליכי ההזדקנות.

התאנים, למשל, עשירים בסידן, הנספג בקלות בגוף, וכן בברזל ובאשלגן. הן נחשבות לאפרודיזיאק ברפואה העממית וכמסייעות במניעת עצירות ברפואה הטבעית. אם ברצונכם לשדרג סלט חסה פשוט, פרסו כמה תאנים יבשות לרוחבן ותקבלו עיגולים יפהפיים, מעוטרים בנקודות זהובות.

התמרים, הנחשבים בקרב הטבעונים לסוג של מזון-על, עשירים במינרלים כמו אשלגן, נחושת, ברזל, סידן ועוד ומשמשים כממתיק טבעי במגוון מתוקים, הכול מכדורי שוקולד ועד תחתיות פאי.

החרובים, שמסופר שרבי שמעון-בר-יוחאי התקיים עליהם ועליהם בלבד במשך שבע שנים, טובים לטיפול בשלשול ויש עדויות שהם מסייעים בטיפול בסוכרת. ניתן ליהנות מהם סתם כך או להשתמש באבקת חרובים כבסיס להכנת משקה טעים (בדומה לאבקת קקאו), קרמים למילוי עוגות ועוד.

שימושים בפירות יבשים

כאמור, כל הפירות היבשים משמשים כחטיפים מצוינים. על מנת ליהנות מהפירות היבשים האורגניים לאורך זמן, מומלץ לשמור אותם במקרר. ניתן להוסיף אותם גם לדייסת הפעוטות, למוזלי בבוקר, ליוגורט, להכין מהם מחית בתוספת מים ולהשתמש בה להמתקה, ולבשל איתם מאכלים מסורתיים רבים, כדוגמת הטנזיה המרוקאית, שכל כולה שיר הלל לפירות יבשים.

מתכונים לטנזיה ניתן למצוא אצל המומחים לדבר, ובינתיים הנה מתכון לסלט פסטה מיוחד עם משמשים מיובשים. אל תוותרו על השימוש במשמשים אורגניים: הם מעניקים לסלט טעם ערב במיוחד.

סלט פסטה עם משמש מיובש וטופו מעושן

4 מנות

  • 1/2 חבילת פסטה פנה מקמח מלא, מבושלת אל-דנטה
  • 1 חבילת משמשים מיובשים אורגניים או לפי הטעם, חתוכים לגפרורים
  • 1 בצל סגול, חתוך לקשתות
  • 1 חבילת טופו מעושן (רצועות טופו אפויות בשום ולימון), חתוך לגפרורים
  • 2 גזרים, חתוכים לגפרורים
  • צרור כוסברה קטן, קצוץ דק
  • ויניגרט לימון-חרדל תקיף: 2 כפות חרדל דיז'ון, 2 כפות דבש או רכז תפוחים טבעי, מיץ מלימון אחד, 3-4 כפות שמן זית, מלח ופלפל.

מערבבים את כל המצרכים, מוסיפים את הרוטב ומניחים חצי שעה לגיבוש הטעמים.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן