צרבת היא תחושה מטרידה אך נפוצה של צריבה או חום חזק וכואב באזור החזה, אך למרות מיקומה, היא אינה קשורה לסימפטומים בלב. לעיתים עלולה תחושת הצריבה להתפשט לתוך הגרון, הלסת, הזרועות או הגב. המקור לצרבת נובע מחומצה בקיבה.
בעיות אפשריות אחרות הנובעות מצרבת יכולות להגיע לדלקת גרון, תיבת קול ודרכי נשימה. לעיתים יתרחשו אף סיבוכים רציניים כגון דימום או קושי בבליעה, אך אלו מקרים נדירים. יחד עם זאת, אם אדם סובל מצרבת במשך שנים ונמנע מלטפל במצבו, הוא עלול לגרום לסרטן הוושט.
צרבת היא תופעה שמתרחשת בדרך כלל כחצי שעה עד שעה לאחר ארוחה. הכאב הופך להיות גרוע יותר במצב של שכיבה, וקל יותר בעמידה זקופה, בליעת רוק או מים, או על ידי נטילת סותרי חומצה או חוסמי חומצה, כגון סודה לשתיה. במקרים חמורים במיוחד יתכן ויידרש ניתוח על מנת למנוע מהצרבת להפוך למחלה חמורה יותר.
ישנם מספר צעדים אותם ניתן לנקוט, בכפוף ובצמוד לטיפול רפואי, על מנת להפחית באופן דרסטי את הסיכויים לפתח סיבוכים במצב של צרבת:
שינוי באורח החיים
לעיתים קרובות ניתן להקל ולהפחית משמעותית הופעת סימפטומים של צרבת בעזרת שינויים באורח החיים. יש להימנע מצריכת מוצרים אשר גורמים לצרבת, והתנהגויות שתורמות להתלקחויות חומצה. במילים אחרות, יש לשמור על אורח חיים אשר מורכב מתזונה נכונה ובעיקר, לשמור על רגיעה.
הקפדה על תזונה נכונה
אנשים הסובלים מצרבת צריכים להכיר את המזונות הבטוחים לאכילה, ואת המזונות מהם עליהם להימנע. לדוגמה: שתיית משקאות מוגזים עלולה להעלות את הסיכון לסרטן הוושט. ישנם מזונות בעלי סיכון קטן של גרימת צרבת, מזון שניתן לצרוך במתינות, ומזון שיש להימנע ממנו לחלוטין. כמו כן, יש לדעת כיצד לבשל מאכלים אשר יפחיתו את הצרבת. תזונאי טוב ידע להרכיב תפריט נכון שיעזור לטיפול בצרבת.
בעלי משקל עודף
אנשים הסובלים מעודף משקל, מוכרחים להיפטר מהקילוגרמים העודפים. הדבר נכון גם לשם טיפול כללי בבריאותם, אך לא רק. השמנה עלולה להגביר את הלחץ בבטן, מה שיכול לדחוף את תוכן הקיבה אל הוושט ולגרום לצרבת.
מעקב
במצב של צרבת כרונית, הצעד הראשון לטיפול הוא הקלטה של מה שעלול לעורר את ההתקפים וחומרתם. שימת לב מדויקת לצורה בה הגוף מגיב, ומה מקל עליו. הצעד הבא הוא ללכת עם המידע הזה אל הרופא, על מנת שניתן יהיה לקבוע אלו שינויים בסגנון החיים יש לנקוט ואלו טיפולים ישיגו את ההקלה המקסימאלית על מנת למנוע סיבוכים.
אם עדיין מתלונן המטופל על תסמינים של צרבת גם לאחר שביצע שינויים באורח החיים ונטל סותרי חומצה, מומלץ לעבור לקבלת טיפול תרופתי.
במקרים הנדירים, בהם מרשמי התרופות להקלה על צרבת אינם פותרים את הבעיה, או במקרים בהם המטופל נקלע למצב של סיבוכים קשים של צרבת, הוא עשוי להזדקק לניתוח. מטרת הניתוח היא להדק את השריר סוגר הוושט התחתון, על מנת למנוע מחומצה לזרום מאזור הקיבה אל תוך הוושט.
התקפים ממושכים של צרבת יכולים להוות סימפטום של מצב חמור יותר בשם מחלת החזר ושט. במקרים של צרבת חמורה או תכופה, הפעילות היומיומית עלולה להיות מוגבלת ולגרום לסיבוכים נוספים כגון כיבים בוושט. כשמבינים את המקור לבעיית הצרבת ודרכי הטיפול בה, ניתן להשיג הקלה.
צרבת היא תסמין נפוץ אצל רוב האנשים, בעיקר בקרב מבוגרים ונשים בהריון. נוטים לייחס את הופעתה לבעיות בעיכול, אך למעשה אין לכך קשר לצרבת. אם כבר, צרבת יכולה להעיד על סימפטום של קלקול קיבה. כמו כן, צרבת יכול להיות תסמין למחלות שונות כמו גסטריטיס, שזוהי דלקת של הקיבה.
>