רבים לא מודעים לכך, אבל הקפאין, המצוי בקפה, בשוקולד, משקאות אנרגיה, קוקה קולה ואפילו בתה ובשוקו, הוא סם פסיכואקטיבי בעל השפעה ממריצה, השייך למשפחת הקסנטינים.
מדי יום הקפאין נצרך על ידי מיליארדי אנשים בכל רחבי העולם, אך בכמויות מזעריות, שאין בהן כדי להשפיע בצורה משמעותית על הגוף. עם זאת, לא ניתן להתעלם מההשפעות של הקפאין, בהן נעסוק במאמר זה.
הפרמקולוגיה של הקפאין
הקפאין חוסם את הרצפטורים לאדנוזין הממוקמים בתאים שבמערכת העצבים המרכזית, אך באופן עקרוני הוא פועל על כל תאי הגוף שכן בכל התאים בגוף ניתן למצוא קולטנים לאדנוזין (Adenosine ATP). כאשר האדנוזין נקשר לרצפטור בתא עצב, הוא מאט את הפעילות התאית שלו.
תהליך זה בין היתר מתרחש במהלך השינה. המולקולה של הקפאין מזכירה מאוד את המולקולה של האדנוזין מבחינה מרחבית ולכן היא יכולה לתפוס את מקומה ברצפטורים לאדנוזין.
עם זאת, בניגוד לאדנוזין, המולקולה של הקפאין לא גורמת להאטה בפעילות התאית. תחת זאת, ההיקשרות של מולקולת הקפאין חוסמת את הרצפטור ומונעת את האפשרות להיקשרות בין האדנוזין לקולטן. כתוצאה מכך, הפעילות העצבית מוגברת ומובילה לשחרור של הורמון הנקרא אפינפרין, המוביל לעליית לחץ הדם, הגברת קצב פעימות הלב, הפחתת זרימת הדם לעור ולאיברים הפנימיים, הגברת זרימת הדם לשרירים ושחרור גלוקוז על ידי הכבד.
בנוסף לכל זה, הקפאין מעלה את ריכוז המוליך העצבי דופמין במערכת העצבים המרכזית ועל רקע זה ניתן להבין את הסיבה לכך שקפאין הוא חומר ממכר מאוד. לאחר צריכה ממושכת וקבועה של קפאין, המוח מפתח סבילות לסם וההשפעה של הקפאין נחלשת והולכת. אי לכך, על מנת להשיג את אותה ההשפעה, יש לצרוך כמויות גדולות יותר של קפאין.
מה הם החסרונות של קפאין?
בכל הקשור לקפאין, המשפט "כל דבר טוב יש לצרוך במידה", עובד שעות נוספות. עם זאת, מאחר ומדובר בחומר ממכר, הרי שלא פשוט לשמור על רמת צריכה קבועה. בנוסף לכך, חשוב לציין כי צריכה מוגזמת של קפאין, עשויה להוביל למגוון רחב של תופעות לוואי שליליות כשהכוונה היא הן לתופעות לוואי פיזיות והן לתופעות לוואי נפשיות.
בין היתר צריכה מוגזמת של קפאין עשויה להוביל לנדודי שינה, הפרעות שינה (יקיצה מוגזמת, יקיצות מרובות במהלך הלילה ועוד), הטלת שתן מרובה, לרבות יקיצה מהשינה לצורך התרוקנות, נטייה לרגזנות, עצבנות, חוסר מנוחה, אי סדירות במערכת העיכול ועוד. הקפאין גם מחבל בספיגה התקינה של הברזל במערכת העיכול. אי לכך, ארגון הבריאות העולמי ממליץ לנשים מניקות ולנשים בהיריון להגביל את צריכת הקפה היומית לשלוש עד ארבע כוסות לכל היותר בלבד.
מעבר לכל זה ידוע כיום כי צריכה מוגברת של קפאין עלולה להאיץ את תהליך דלדול העצם בנשים לאחר גיל המעבר ובנוסף באופן כללי קפאין עשוי לגרום לבחילות, כאבי ראש, להגביר הפרעות פאניקה וחרדה ועוד.
מה הם היתרונות של קפאין?
במינונים נמוכים הקפאין תורם להגברת הערנות ומסייע להתמודדות עם עייפות. אי לכך, ניתן להיעזר בו באופן חד פעמי במקרים בהם יש לשמור על ערנות כמו לדוגמה כאשר מדובר בנסיעות ארוכות. בנוסף לכך, הקפאין מאיץ את המטבוליזם ולפיכך ניתן למצוא אותו בכדורי הרזיה שונים ובתכשירים המיועדים עבור ספורטאים, לשיפור הביצועים.
ישנה סברה לפיה הקפאין מסייע לשיפור הזיכרון, אך בנושא זה ישנם מחקרים רבים הסותרים אלו את אלה, כך שעדיין אין קונצנזוס בנושא. בהתאם לכך, אין גם המלצות מקצועיות לצריכת קפה.
>