שתיית קפה ותה בעולם המערבי, היא כה נפוצה, עד כי נעשים מחקרים רבים ושונים על מנת ללמוד ולנסות להבין את משמעות ההשלכות של שתייה זו על בריאות גופנו. מדי פעם מתפרסמים מחקרים שונים אשר אינם עקביים ומציעים מנגנונים והמלצות שונות בדבר כמויות השתייה המומלצות והרווחים הפוטנציאלים או החסרונות הנובעים משתייה זו.
מגבלות המחקרים, באופן כללי הוא בחוסר עקביות במשתנים השונים, כמו למשל גודל הכוס הנחקרת, אופן שתיית הקפה (אספרסו, טחון וכו'), מינון הקפאין ועוד. ומעבר לכך, קיימת בעיה לבודד את הפרופיל הרפואי של החולה, באופן אשר ייתן קבוצה הומוגנית הניתנת להשוואה.
מחקר אשר התפרסם לאחרונה בכתב עת העוסק בתזונה (Journal of Nutrition) טוען כי ביכולתם של משקאות אלו להוריד את שיעורי התמותה ממחלות רבות אשר אינן וסקולריות, מלבד מחלות הסרטן ומחלות לב. מנגנון ההגנה נשאר לא ברור עדיין די צורכו, ולכן יש צורך במחקרים נוספים אשר יאששו את תוצאות המחקר. מעבר לכך, מחקר זה ואחרים מצא כי קיים קשר בין כמויות השתייה (כארבע כוסות ביום ויותר) ובין שיעורי התמותה או התחלואה, כך שככל שמרבים בשתייה, כך עולים אחוזי ההישרדות הספציפיים.
מהלך המחקר
המחקר עקב לאורך 11 שנים אחר כ 2,641 אנשים אשר תושאלו ונבחנו אודות הרגלי האכילה והשתייה שלהם. הנחקרים כללו רק אנשים בריאים, ללא היסטוריה של מחלות לב, סרטן, שבצים מוחיים או מחלות כרוניות אחרות. הגיל הממוצע היה 68 שנים (כאשר טווח הדגימה נע סביב 10 שנים, כלומר 58-78). 36% מהם היו גברים, 19% לבנים, 23% אפרו-אמריקאיים ו- 56% היספניים.
המטרה הייתה לעקוב אחר נתוני התמותה או התחלואה שלהם, ולקשור זאת להרגלי שתית הקפה והתה (כולל נטול קפאין), ובנוסף לכך לנסות לקשור או להבין את הקשר בין שתיית קפה או תה לשיעורי התמותה ולהבדלים בין הקבוצות האתניות השונות.
התמותה נבחנה באופן כללי, ממגוון סיבות: וסקולריות ושאינן וסקולריות, מחלות סרטן ומחלות כרוניות אחרות. במהלך שנות המחקר והמעקב, דווח על 863 מקרי מוות (342 מהם היו קשורים למחלות וסקולריות ו-444 מקרים היו קשורים למחלות לא וסקולריות אחרות, 160 מקרים היו קשורים למחלות אונקולוגיות).
תוצאות המחקר והשלכותיו
ממצאי המחקר מעלים כי שתיית קפה הינה גורם מגן מפני תמותה ממגוון מחלות. הנחקרים אשר שתו קפה נטול קפאין, היו גם הם מוגנים מפני תמותה, כנראה עקב שתיית ארבע כוסות ויותר ביום, אשר זה בעצמו סומן כגורם מגן מפני תמותה.
ככל שהנחקרים שתו יותר כוסות קפה (מעל ארבעה ביום) ותה (מעל 2 כוסות ביום), כך גורם ההגנה עלה, ושיעורי התמותה ממחלות לא וסקולריות ירדו. כמו כן, מכיוון שמחקר זה ניסה לבדוק גם קשר בין שתיית קפה ותה ומוצא אתני, הממצאים העלו כי הקשר היה חזק יותר בקרב היספניים.
למרות הממצאים הברורים, יש צורך להמשיך לחקור קשרים אלו, על מנת להיות מסוגלים להחליט החלטות אופרטיביות לכלל האנשים. המנגנון העומד מאחורי ההגנה הפיסיולוגית לאחר שתיית קפה או תה, אינה מובנת ולא נחקרה באופן מספק. כמו כן, קיימים מחקרים אשר סותרים את תוצאות המחקר הזה ולכן יש צרוך במחקרים גדולים יותר.
רק לאחר הבנת המנגנונים, ומחקרים אשר ייכללו אוכלוסייה מגוונת וגדולה יותר, יהיה אפשר להסיק מסקנות חד משמעיות. ממחקר זה, לא ניתן עדיין להסיק כי יש צורך בשתיית ארבע כוסות ויותר ליום של קפה על מנת להוריד את אחוזי התמותה ממחלות לא וסקולריות, אולם מסתמנים יותר ויותר סמנים ומחקרים אשר מצדדים בכך.
>