שבץ מוחי – מהגורמים לשבץ ועד לדרכי טיפול

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שבץ מוחי

שבץ מוחישבץ מוחי הוא מצב בו קיימת אי זרימת דם חלקים השונים של המוח. כאשר אחד מעורקי המוח נחסם או נקרע, האזור אשר אותו עורק מזין אינו מקבל חמצן וסוכר, ועובר תהליך של נמק.

רקמת המוח עשויה מתאים מיוחדים הנקראים נוירונים, שלא כמו חלק רב מתאי הגוף, תאים אלו אינם מסוגלים להתחדש ולכן מוות התאים יגרום לנזק שבמרבית המקרים יהיה בלתי הפיך.

שבץ נחשב לסיבה השלישית הנפוצה ביותר למוות וכגורם הנפוץ ביותר לנכות. בישראל מגיעים כ-15,000 מקרי שבץ לבתי החולים מדי שנה, כאשר 75% מן החולים יהיו מעל גיל 60 (גיל הזהב).

המוח מורכב בגדול משלושה חלקים עיקריים, המוח הגדול, המוחון וגזע המוח, לכל אחד מהם תפקידים שונים ולכן שבץ בכל אחד מן האיזורים יתבטא בצורה שונה, בנוסף חשוב לזכור כי במרבית המקרים המוח שולח ומקבל מידע מן הצדדים ההפוכים בגוף, כלומר פגיעה בצד שמאל של המוח, תתבטא בצידו הימני של הגוף.

סוגים של שבץ מוחי

קיימים שני סוגים של שבץ, אשר נובעים מתהליכים שונים הקורים בתוך כלי הדם. הראשון והנפוץ יותר, הוא חסימה של כלי הדם על ידי קריש דם או טרשת (התקשחות) עורקים. כ-70% מהמקרים הם בגלל בעיה זו.

המצב הפחות נפוץ נובע ממפרצת של דופן כלי הדם אשר תוביל לקרע בעורק, ולדימום ברקמת המוח, לרוב ההשלכות סוג שבץ זה הן חמורות יותר ואחוזי התמותה ב-48 שעות הראשונות עומד על כ-50%.

הגורמים לאירוע מוחי

כל הגורמים הנזכרים יגרמו לעלייה בסיכוי לחסימת העורקים על ידי התעבותם והתקשחותם. בנוסף היסטוריה משפחתית של ארועיים מוחיים, הפרעות קצב בלב (בעיקר פרפור פרוזדורים), שימוש בסמים כגון קוקאין וצריכת אלכוהול מוגברת. לשבץ הגורם לדימום קיימים גורמי סיכון נוספים, כגון שימוש במדללי דם, הימצאות של מפרצת באחד מעורקי המוח וחיבורים לא תקינים בין עורקי לורידי המוח.

שבץ מוחי בגיל צעיר

שבץ בגיל הצעיר נמצא במגמת עלייה במהלך השנים האחרונות. הסיבה העיקרית לכך נובעת מאורח החיים המודרני הכולל:

סממנים של שבץ מוחי

סימנים כלליים יכללו:

כאשר הפגיעה היא באזור המוח הגדול, תיתכן ירידה בתחושה ועקצוצים, שיתוק בצד אחד של הגוף כולל הפנים, המתאפיין בנפילה של זווית הפה וירידה ביכולת הבליעה. הפרעות דיבור יופיעו לרוב כאשר האוטם הוא בצד שמאל של המוח , מכיוון שאצל מרבית האוכלוסיה שם נמצא מרכז הדיבור.

כאשר הפגיעה היא במוחון יתכנו סחרחורות וחוסר שיווי משקל, ראייה כפולה ותנועות עיניים מהירות, שינויים בדיבור ובבליעה. פגיעה בגזע המוח יכולה להוביל לכל התסמינים שהוזכרו, בנוסף לכך תיתכן פגיעה במרכזי הנשימה אשר עלולה להוביל לתרדמת ומוות.

שבץ מוחי – אבחון וטיפול

לרוב, בדיקה גופנית ונוירולוגית תוכל לתת מידע רב לגבי מיקום והיקף הפגיעה. בדיקת ההדמיה הראשונה שתבוצע היא בדיקת CT, מטרת הבדיקה מעבר למציאת האזור הפגוע היא שלילה של דימום ברקמת המוח, אשר ישנה את צורת הטיפול.

מטופלים אשר מגיעים לחדר המיון בתוך כשלוש שעות מהופעת התסמינים, ואינם בעלי התוויות נגד כגון ניתוחים לאחרונה, דימום פעיל או שימוש במדללי דם יכולים לקבל טיפול להמסת קריש הדם. מעבר לכך הטיפול הוא תומך, וכולל ייצוב לחץ הדם והורדת כולסטרול.

שיקום מערב טיפול פיזיותרפי אינטנסיבי לצורך חזרה לתפקוד מלא או חלקי. תוצאותיו תלויות הן במידת הנזק והן ברמת המוטיבציה של החולה ויכולות להוביל לשיפור משמעותי בחלק מהמקרים.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן