חום הקיץ הכבד מוביל אנשים רבים לישון עם מזגן (ועם שמיכת פוך). אך קירור יתר בקיץ עלול לפגוע בגוף, ולהוציאו מהאיזון הטבעי. כתוצאה מכך, נגרמות בעיות כגון שפעת בקיץ, שרירים תפוסים ואף נפיחות ברגלים. זוהי בהחלט תופעה רפואית מוכרת היטב.
הקור משפיע על המערכת החיסונית, פולש אל מערכות ההגנה הטבעיות של הגוף ומשבש אותן. במצב זה, אנרגיית הגוף השומרת על הגוף מפני מחלות נמצאת במצב קפאון, נחלשת וכך מתחילים תסמינים של החלשות המערכת החיסונית.
הגורמים לשפעת בקיץ
הגורמים לשפעת בקיץ זהים לגורמי השפעת בחורף, והווירוסים מופצים על ידי אנשים עם שפעת שמתעטשים ומשתעלים בסביבה. העברת הנגיפים נגרמת גם באמצעות מגע של אדם באדם אחר או בחפצים הנושאים את הווירוסים, ולאחר מכן נגיעה באף ובפה.
אך בקיץ, החום הכבד משפיע על הגוף באופן שמתחיל בהשפעה על רקמת העור, שנפתחות וגורמות להזעה שמקררת את הגוף. אך נקבוביות פתוחות אלו אינן מאפשרות מעבר זיעה בלבד, אלא גורמות לגוף גם לספוג קור שתופס את המרחב.
במילים אחרות, חדר ממוזג גורם לגוף לבלבל בין תחושות קור וחום והוא אינו מסוגל להתאקלם באופן טבעי לאקלים. הגוף האנושי אינו מגיב היטב לשינויים קיצוניים ומגיב בעיקר באופן של החלשת המערכת החיסונית ועייפות. בלילות הופכת הבעיה למשמעותית יותר, היות ובמהלך היום הגוף פעיל מבחינה מחשבתית או רגשית וכך שומר הגוף על טמפרטורת חום קבועה.
מעבר לאקלים הסביבתי, בלילה, מטבע הדברים, הגוף נמצא במצב מנוחה, והוא חשוף יותר להשפעות קור. הקירור הנושב מהמזגן מתביית על העור, חודר פנימה וגורם לו להתכווץ. כך נפגעים התהליכים הטבעיים של הגוף ותסמיני שפעת מתחילים להתעורר. יש להבין כי במהלך הלילה הקור מנצל את נקודות התורפה הגופניות ומוביל למלכודות המתבטאות בבעיות רפואיות.
קיץ הוא גם תקופה בה אנשים נוסעים לחופשות, לאזורים שאינם מוכרים, והחשיפה לווירוסים חדשים מעוררת אף היא תסמיני שפעת.
תסמיני שפעת בקיץ
בין היתר, כוללים התסמינים את התופעות הבאות:
שרירים תפוסים – לאחר שינה "בחסות" המזגן או המאוורר, אדם מתעורר בבוקר עם גוף "תפוס". על מנת שהגוף ינוע בחופשיות, הוא זקוק לנוכחות אנרגיה ותנועה. הקור פועל באופן של כיווץ והאטה ומונע מהדם לזרום ולהגיע אל השרירים, וכך נוצרת תופעת השרירים התפוסים, המלווה לעיתים בכאבים.
השתנה תכופה – אנשים נוטים לחשוב כי הם שותים יותר מים בימי הקיץ בשל החום הכבד, אך למעשה הצורך המוגבר בשתיה נובע מהיחלשות הגוף בשל החשיפה לקור המזגנים.
כאבי גב – בדומה לכאבי שרירים, הקור בחדר משפיע על הגב. הגב התחתון נמצא סמוך לכליות ונשלט על ידן. שני חלקי גוף אלו, הגב התחתון והכליות, מוזנים זה מזה להעברת אנרגיה באופן קבוע. קור סביבתי משפיע על כל אחד מאיברים אלו בנפרד, ולעיתים משפיע על שניהם. במקרים קלים הכאבים זמניים וחולפים, אך במקרים קיצוניים הקור מחלחל אל השכבות העמוקות של הגוף ומשפיע על האיברים החיוניים. זה הזמן בו מופיעים תסמיני שפעת אחרים כגון נזלת, כאבי גרון וחום.
טיפול ומניעת תסמיני שפעת בקיץ
היות ולא קיימים טיפולים תרופתיים לשפעת, אלא אם כן מדובר במצב של דלקת, שאז ניתנת אנטיביוטיקה, ניתן ומומלץ לנקוט בצעדים פשוטים וטבעיים השומרים על מערכת חיסונית חזקה לאורך כל השנה, ומונעים מצבי שפעת והצטננות.
תזונה מזינה – יש להקפיד על אכילת שפע מזונות מזינים כולל מגוון נרחב של פירות אורגניים וירקות טריים מידי יום. בנוסף, יש לאכול דגים, אגוזים ודגנים מלאים.
ויטמין C וויטמין D – יש לצרוך כמות מספקת של ויטמין C ממקורות טבעיים רבים ככל הניתן. הקיץ הוא הזמן הטוב ביותר לקבל שפע ויטמין D המפחית את הסיכון להידבקות בשפעת בקיץ, גם בעת החשיפה לקור.
פעילות גופנית – יש להקפיד על פעילות גופנית קבועה בכל ימות השנה. זהו אמצעי מניעה טוב. מחקרים מצאו כי נשים לאחר גיל המעבר, שהקפידו על פעילות גופנית קבועה במהלך השנה, נמצאו בסיכון מופחת במחצית לשפעת, בהשוואה לנשים שלא התעמלו באופן קבוע.
אכיניצאה – הוכחה ביכולתה להגביר את התגובה החיסונית.
תה ירוק – ממותק בדבש גולמי הוא משקה בעל יתרונות קוטלי חיידקים.
תה ג'ינג'ר – מומלץ להשתמש בג'ינג'ר טרי, הנחשב לחומר אנטי ויראלי טבעי.
מי מלח – גרגור מי מלח מזרזים את ההחלמה מכאבי גרון.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
מכת השפעת – מתי להתחסן? מי חייב להתחסן? ומה לעשות אם חליתם?
>