אופיאוטים הם קבוצת תרופות המשמשות לטיפול בכאב. הן נגזרות מאופיום המגיע מצמח הפרג. תרופות אלו נושאות מגוון נרחב של מונחים כולל אופיאטים, אופיואידים, וסמים.
המונח אופיאוטיים משמש לתיאור משפחת תרופות המכילות אופיום כגון קודאין, מורפין והרואין, ואילו המונח אופיואידים משמש לכל קבוצת התרופות, כולל סיבים אופטיים.
התמכרות למשככי כאבים אופיאוטיים
תרופות אלו מייצרות תחושת רווחה או אופוריה העשויה להיות ממכרת בקרב חלק מהאנשים. משככי כאבים אופיאוטיים משמשים באופן לגיטימי לטיפול בכאב. כאשר משתמשים בהם להקלת הכאב, אנשים רבים מפתחים סובלנות, כלומר, הם זקוקים לקבל יותר ויותר מאותה השפעה.
חלק מהאנשים ממשיכים לפתח התמכרות לאופיואידים, ומתחילים לחשוב באופן אובססיבי על קבלת יותר אופיאוטים ובמקרים מסוימים עוסקים בפעילויות בלתי חוקיות כגון שימוש במרשמים כפולים.
מינון גבוה של משככי כאבים אופיאוטיים עלול לגרום למוות מדום לב
סובלנות להשפעת האופוריה של אופיואידים מתפתחת מהר יותר מאשר סובלות להשפעות המסוכנות. לכן אנשים נוטים לצרוך מינונים גבוהים יותר בטעות, היות והם מנסים לחוות תחושת ריחוף מוגברת יותר ולוקחים יותר מדי תרופות.
מנת יתר של משככי כאבים אופיאוטיים ניתנת לטיפול בבית החולים עם עירוי תוך ורידי. יש ליצור קשר עם שירותי חירום עם תחושת הסכנה של מנת יתר.
תסמיני גמילה ממשככי כאבים אופיאוטיים
תהליך הגמילה מורכב ביותר. ההיבט החשוב אותו יש לזכור הוא שגמילה ממשככי כאבים אופיאוטיים אינה מאיימת על החיים אם הגמילה מתמקדת בתרופות ולא בשילוב סמים. גמילה מאלכוהול ומספר תרופות כגון בנזודיאזפינים עשויה להיות מסוכנת וכרוכה בתוכנית גמילה מיוחדת.
תסמיני גמילה ממשככי כאבים אופיאוטיים כוללים:
- ירידה באנרגיה, עצבנות, חרדה, תסיסה ונדודי שינה.
- נזלת, עיניים דומעות.
- הזעות קרות.
- פהקת.
- כאבי שרירים.
- התכווצויות בטן, בחילות, הקאות ושלשולים.
יתרונות תוכנית גמילה ממשככי כאבים אופיאוטיים
יש לשבור את מעגל האשמה והבושה, ולשהות במרכז גמילה המאפשר חיבור לאנשים אחרים המתמודדים עם אותו תהליך. יתרונות תכנית הגמילה כוללים:
- בקשת עזרה, שכן קיימת מערכת תמיכה חזקה.
- ישירות ושיתוף התחושות.
- הימנעות ממצבים המעוררים סכנה לשוב ולהשתמש במשככי כאבים אופיאוטיים.
- למידת שיטות למניעת הישנות ההתמכרות.
- התאוששות הדרגתית באמצעות שיפור קטן אחד ליום.
- טיפול תרופתי בתהליך הגמילה מהתמכרות לאופיואידים.
טיפולים תרופתיים בגמילה ממשככי כאבים אופיאוטיים
הסיבה לשילוב טיפולים תרופתיים כגון בופרנורפין, נלוקסון וסובוקסון היא הפחתת הסיכון הכרוך בטיפול בעירוי תוך ורידי. התרופה נלקחת בטבלית ומוחזקת תחת הלשון. אך אם הסובוקסון מתמוסס ונלקח בצורה תוך ורידית, הנלוקסון הופך את השפעות הבופרנורפין, החוסמות את תחושת השפעת הריחוף של התרופה, ולכן קיימת פחות סכנה של התמכרות מחודשת.
מכורים למשככי כאבים אופיאוטיים אינם צריכים ללכת למרפאות מיוחדות כדי לקבל סובוקסון כפי שנקבע עם מתדון. רופאים בעלי הכשרה והסמכה מתאימה יכולים לקבוע סובוקסון במרפאותיהם, והחולים יכולים לקבל אותו לשימוש ביתי.
>