מחלות המטולוגיות הן שם כולל למספר רב של מחלות שונות, הקשורות כולן למערכת הדם ולתאי הדם השונים. מרכיבי הדם מעורבים בשורה של מחלות, שבכולן מטפל ההמטולוג. המחלות ההמטולוגיות כוללות מחלות ממאירות, מחלות תורשתיות, מחלות נרכשות ועוד.
חלוקה בסיסית של מחלות המטולוגיות חשובות
קיימות כמה שיטות חלוקה למחלות ההמטולוגיות. תחום חשוב בהמטולוגיה הוא המחלות הממאירות. מחלות ממאירות יכולות להופיע מכל אחד מסוגי התאים בדם. מחלות ממאירות של כדוריות הדם הלבנות יכולות להיות לימפומה (סרטן של הלימפוציטים וקשריות הלימפה), לוקמיה (סרטן הדם), מיאלומה נפוצה (סרטן ממקור של תאי פלזמה) ועוד.
מלבד המחלות הממאירות קבוצה שלמה של מחלות דומות לסרטן בכך שמופיעה בהם חלוקת תאים לא מבוקרת. מחלות אלו הן המחלות המיאלו-פרוליפרטיביות.
סוג אחר של מחלות המטולוגיות קשור להפרעות בכדוריות הדם האדומות. המחלה ההמטולוגית הנפוצה ביותר היא אנמיה – חוסר בכדוריות דם אדומות. אנמיה יכולה להיות סימן של מחלות שונות, או מחלה המטולוגית ראשונית. מחלות אחרות של כדוריות הדם האדומות הן תלסמיה ואנמיה חרמשית (מחלות תורשתיות של פגיעה במבנה ההמוגלובין).
תחום חשוב בהמטולוגיה עוסק בקרישה והפרעות קרישה. מערכת הקרישה מורכבת מטסיות הדם ופקטורי הקרישה. טסיות הדם הם שברי תאים שנועדו לחסום פגמים בכלי הדם, למנוע דימומים. פקטורי הקרישה פעולים בשילוב עם הטסיות ליצירת קרישי דם.
מחלות הפוגעות בתפקוד מערכת הקרישה כוללות מחלות תורשתיות שונות, כדוגמת: המופיליה המובילה לדימום בלתי נשלט, Factor V leiden המוביל לאירועי קרישה בלתי צפויים. גם מחלות נרכשות יכולות להביא להפרעת קרישה, כמו פרפור עליות הלב, סוגים רבים של סרטן ומחלות ריאומטולוגיות.
השתלת מח עצם הוא תחום עצמאי בהמטולוגיה, שמתפתח בהדרגה לדיסציפלינה עצמאית. השתלת מח עצם היא טיפול יעיל אך מסובך ביותר למגוון של מחלות ממאירות המטולוגיות, וגם מספר מחלות תורשתיות הקשורות לפגמים ביצירת מרכיבי הדם. מח העצם הוא המקום בגוף בו מיוצרים כל מרכיבי הדם השונים, ולכן מהווה מקור חשוב להתעניינות אצל ההמטולוג.
תסמינים של מחלות המטולוגיות שונות
התסמינים של מחלות המטולוגיות מגוונים, ותלויים במרכיב הדם שנפגע. בפגיעה בכדוריות דם אדומות (כמו באנמיה לסוגיה) נפגעת יכולת הקשירה של החמצן לדם, ולכן החולים מתלוננים על עייפות, חיוורון, חולשה, קוצר נשימה וקושי בביצוע מאמצים.
במחלות הפוגעות בכדוריות הדם הלבנות יכולות להופיע הפרעות ביכולת הגוף להתמודד עם מחוללי מחלות חיצוניים- למשל הופעת של זיהומים בלתי שגרתיים או בעוצמה חמורה. הפרעות קרישה יכולות להביא לדימומים בכל איברי הגוף, או יצירת קרישים בעורקים באופן בלתי תקין (שבץ מוחי, התקפי לב, קרישים ברגליים ובעורקי הריאה).
מחלות ממאירות המטולוגיות, כמו לימפומה, מסתמנות לעיתים עם קבוצה של סימנים המוכנים "סימפטומי B". סימפטומים אלו כוללים הזעה מרובה, בעיקר בשעות הלילה, ירידה משמעותית במשקל וחום חוזר ללא סיבה ברורה. החולים מתלוננים לעיתים גם על גרד בגוף.
אבחון של מחלות המטולוגיות
קיימים כמה כלים בסיסיים שעוזרים באבחנה של מחלות המטולוגיות רבות. הכלי הבסיסי ביותר הוא בוודאי ספירת הדם. בספירת הדם ניתן להבחין בכמותם של כל סוגי התאים השונים – מספר כדוריות הדם האדומות, הלבנות, הטסיות, ועוד. ספירת הדם גם מאפשרת למדוד את גודלם של התאים, וגם נותנת מידע אודות הפיזור היחסי של כדוריות הדם הלבנות (דיפרנציאל).
כלי מתקדם יותר מספירת דם הוא משטח דם. במשטח דם מתבונן ההמטולוג בכדוריות הדם באופן ישיר על ידי מיקרוסקופ. התבוננות זו מספקת מידע רב חשיבות לא רק על מספרם היחסי והמוחלט של מרכיבי הדם השונים, אלא גם על המורפולוגיה שלהם – הצורה של תאי הדם. במשטח דם ניתן לאבחן, למשל, נוכחות של אתים ממאירים המצביעה על לוקמיה.
המטולוגים גם עורכים בדיקות מח עצם. בדיקת מח עצם דומה לבדיקת משטח דם, אלא שבבדיקה זו מתבוננים תחת מיקרוסקופ ברקמת מח העצם הנשאבת מתוך הגוף. ברקמה זו מיוצרים מרכיבי הדם, ולכן ניתן להבחין בה בהפרעות הקשורות לייצור תאי דם שונים.
מלבד בדיקות אלו, מחזיק ההמטולוג סל שלם של בדיקות נוספות, מתקדמות ומשוכללות, שנועדו להעירך רמות של חומרים שונים בדם, לאפיין תאים בשיטות מולקולאריות מתקדמות (FACS) ועוד.
טיפול במחלות המטולוגיות שונות
הטיפול במחלות המטולוגיות משתנה כמובן לפי המחלה והסימפטומים שמציג החולה. טיפולים המטולוגים יכולים לכלול מתן של מרכיבי דם שונים (כדוריות דם, טסיות, פלזמה), כימותרפיה (לטיפול בסרטן), ברזל ותוספים תזונתיים שונים (לטיפול באנמיה), תרופות המונעות או מעודדות את קרישת הדם ועוד.
ראו גם:
ספרוציטוזיס תורשתית
>