במשך שנים, כמעט לא ראינו בשום מקום דיבורים או דיון אודות מחלת החצבת. לאחרונה, היא נמצאת חזק בכותרות. והנה עובדה שבהחלט לא עושה נעים בלב: הידעתם שחצבת נחשבת למחלה הכי מדבקת שיש? הפעם, נבקש להתייחס למצב של הידבקות במחלה בזמן היריון. האם באמת יש סיבה לדאגה? מה מומלץ לעשות ואיך להתגונן.
לא ניתן לטפל בעזרת אנטיביוטיקה
לאישה ההרה חשוב לדעת שאם נדבקים בחצבת, הטיפול איננו נעשה באנטיביוטיקה. מכיוון שהגורם הוא וירוס, אין לרפואה ארגז כלים שיכול לעזור לגוף להתמודד. ניתן להציע טיפול תומך, אם המחלה מסתבכת (וכן, לפעמים היא מסתבכת). אם היא מסתבכת, היא עלולה לסכן הן את האם והן את התינוק שמחכה להיוולד.
בשנים האחרונות, כולנו שמענו על התפרצויות של מגפת חצבת. בינתיים, זה לא משהו שיצא משליטה, אבל מכיוון שהרבה אנשים החלו לוותר על החיסון, זו בעיה. עבור אישה שהתחסנה בעבר, כמקובל על ידי קבלת שתי מנות, אין סיבה לדאגה, הסיכוי לחלות בהמשך קטן ולמעשה אפסי. מי שנדבקת תוך כדי ההיריון, ישנו סיכוי בלתי מבוטל להתפתחות סיבוכים שעלולים להיות מסוכנים, לפעמים, עד כדי סכנת חיים (גם אם זה די נדיר).
אבחון חצבת בהריון
חצבת בהיריון עלולה להיות לפעמים קשה לזיהוי. הרופאים עלולים ליחס את התסמינים השונים למשהו אחר. בשל תהליכים הורמונליים ואחרים, הפריחה עשויה להיות פחות מזוהה ולפעמים החולשה את תסמינים אחרים מיוחסים לתשישות או לשפעת.
מה שבהחלט צריך לעורר תשומת לב: העובדה שהנגיף, גם אם איננו קטלני כשלעצמו, עלול להביא לשלל תופעות לוואי וסיבוכים. אחד מהם הינו הזדהמות של מערכת הנשימה – דלקת ריאות, במיוחד לאישה הרה, לא נעים. והיו מקרים מעולם של הסתבכות שהובילה לקריסת מערכות, צורך בחיבור למכונת הנשמה, מצוקה לאם ולעובר. לא עלינו, כשיש בנמצא חיסון, בשביל מה לקחת סיכון?
חשש לסיבוכים בהריון
מחלת החצבת בכלל ובזמן היריון בפרט הינה תענוג שכדאי לוותר עליו, ומכיוון שהסברנו מהו הצעד הפשוט לכך, קבלו כמה נתונים. ההערכה היא שמחצית מהנשים שחלו בחצבת בזמן היריון תזדקקנה לאשפוז. זה יכול להיות בשל סיבוכים בריאות ודלקת, זה יכול להיות גם בשל דברים אחרים כמו חולשה, הרגשה כללית לא טובה, תסמינים דמויי שפעת, עליה בחום ועוד.
אף פעם לא תענוג גדול להגיע לבית החולים כמאושפזת. זה עוד הרבה יותר לא נעים, כאשר הדאגה שבלב מקיפה גם את העובר הקטן שצומח בפנים. למחלה עוד סיבוכים אפשריים, כגון דלקות בעיניים או באוזניים. בילדים קטנים, חשוב לציין, הסיכוי לסיבוכים עולה על זה שבקרב מבוגרים.
האם חיסון חצבת מסוכן?
בשל סיבות שונות, לרבות מידע שגוי שהופיע ברשתות החברתיות, החליטו לא מעט אנשים לסרב לקבל את חיסון החצבת. החשש הוא שבשל כך, גם נשים הרות תתחלנה להידבק במחלה בשיעור גבוה מזה שהכרנו עד כה. לאחר שנים רבות שהחיסון היה מקובל מאוד בכל המדינות המפותחות וגם בישראל, עולה תמונה ברורה: החיסון הינו בטוח מאוד וכבר שבועיים לאחר קבלתו הוא מספק הגנה טובה מאוד מפני הידבקות.
צעירה בריטית שנדבקה לאחרונה בחצבת בחודש השביעי להריונה תוכל להעיד מניסיונה האישי עד כמה המצב עלול להיות לא נעים ואף קשה. הסיפור, שנגמר לבסוף בכי טוב, הביא לא מעט דפיקות לב. האישה, בשנות העשרים לחייה, אושפזה עם דופק מהיר והידרדרות בריאותית, תוך זמן קצר נאלצו הרופאים להנשים אותה והיה חשש לחייה. בסופו של דבר, האישה והעובר ניצלו. זה יכול היה להיגמר לגמרי אחרת.
>