קיימים מעט מאוד אנשים אשר לא שמעו על הנס הבריאותי החדש הקרוי פרוביוטיקה. מומחים טוענים כי על מנת לטפל בבעיות בריאות החל מעצירות ועד לשלשול, ולמנוע הצטננות או להילחם בזיהומים, מומלץ להשתמש בפרוביוטיקה, המצויה במזונות, משקאות ותוספי מזון. מהי בדיוק תרופת "פלא" זו? כיצד היא עובדת והאם היא בטוחה?
ראשית, יש להבין את העובדות מאחורי הפרוביוטיקה. שורש המילה מגיע מהמילה היוונית פרו, כלומר, 'קידום', וביוטיים, כלומר 'חיים'. ארגון המזון והחקלאות של האו"ם מגדיר פרוביוטיקה כ"מיקרואורגניזמים חיים, אשר כאשר הם מנוהלים בכמות מספקת, מקנים יתרונות בריאותיים משמעותיים". רוב המיקרואורגניזמים הללו הם חיידקים. רוב האנשים חושבים על אנטיביוטיקה ומוצרים אנטיבקטריאליים כאשר הם מדברים על חיידקים, אז למה מומלץ לצרוך מוצר המכיל חיידקים חיים? התשובה היא כי הכול עניין של איזון.
מערכת העיכול מכילה בדרך כלל חיידקים "טובים" וחיידקים "רעים". שמירה על האיזון הנכון ביניהם חיונית לבריאות אופטימלית. תנאים כגון תרופות, תזונה שאינה נכונה, מחלות ותנאי סביבה לקויים, עלולים להפר איזון זה. האם גוף האדם מסוגל להתמודד עם תנאים אלו בכוחות עצמו, או שהוא זקוק לתוספת פרוביוטיקה בתזונתו? מאמר זה יסייע לקבלת ההחלטה.
ממה מורכבת פרוביוטיקה?
בעת רכישת מוצר פרוביוטיקה, יש לקרוא את התווית על מנת לוודא אם היא מכילה מיקרואורגניזמים חיים או מיובשים בהקפאה, כל אחד ממרכיבים אלו צריכים להופיע במרכיבי המוצר על מנת לקבל את היתרונות. אם הם חיים, התווית מספקת הוראות לשמירה על המוצר, ככל הנראה באמצעות קירור.
פרוביוטיקה מסייעת למחלות רבות
למרות שהנושא עדיין נחקר, מחקרים מראים כי פרוביוטיקה עשויה לסייע למספר מחלות ספציפיות. בשנת 2011 מומחים באוניברסיטת ייל סקרו את המחקר הקיים והגיעו למסקנה כי פרוביוטיקה יעילה ביותר למצבים ולמחלות הבאים:
- טיפול בשלשול אצל ילדים.
- טיפול בדלקת כיבית.
- טיפול בזיהום ודלקת מעיים, בעיקר בקרב תינוקות.
- טיפול ומניעת אקזמה הקשורה לאלרגיה
- סיוע למערכת החיסונית.
- טיפול בתסמינים של מעי רגיז
- טיפול בדלקת נרתיק.
- טיפול במחלת קרוהן.
בנוסף, מחקר שפורסם בשנת 2010 מצא כי פרוביוטיקה עשויה להוריד את הסיכון למחלות ילדות נפוצות כגון דלקות אוזניים, דלקת גרון והצטננות.
מינון מומלץ לפרוביוטיקה
מותגים שונים של פרוביוטיקה עשויים להכיל מאחד עד עשר מיליארד יחידות או מושבי חיידקים. על מנת לשמור על מערכת עיכול בריאה מומלץ לצורך מוצר פרוביוטי המכיל עד שני מיליון חיידקים. יחד עם זאת, בעת צריכת אנטיביוטיקה, או כאשר אדם סובל משלשולים, הוא יכול לצרוך פרוביוטיקה המכילה עד עשרה מיליארד חיידקים, עד שהבעיה מטופלת.
מותגים פרוביוטיים שונים בתכולת החיידקים שלהם, ואין צורך ליטול חמש קפסולות ביום, כי הגוף לא יקבל את האיזון הנכון בין זני החיידקים. על מנת לצרוך את המוצר באופן הבטוח ביותר, ניתן לרכוש מותג אותו ניתן לצרוך בכמוסה אחת ליום, המכילה את המינון הנדרש.
תופעות הלוואי והסיכונים של פרוביוטיקה
בעוד שמספר מחקרים הצביעו על יתרונות בריאותיים רבים של פרוביוטיקה, עדיין קיים צורך במחקר נוסף על מנת להבטיח את יעילותה כתוסף ובמזון. הדבר נכון במיוחד עבור ילדים, נשים בהריון, קשישים ואנשים הסובלים ממערכת חיסונית חלשה. עבור אנשים אלו, הפרוביוטיקה עלולה למעשה להגדיל את הסיכויים לחלות. לכן יש להתייעץ עם הרופא תמיד לפני נטילת כל תוסף בנסיבות אלו.
יתכן שתתרחש תגובה פיסית בעת נטילת פרוביוטיקה. תופעות הלוואי הנפוצות כוללות תחושת גזים או נפיחות. ניתן אף לחוש רגישות או כאב בבטן. אם זה קורה, יש להפסיק ליטול את הפרוביוטיקה ולאחר המתנה של מספר ימים, ניתן להתחיל לצרוך אותה שוב במנות קטנות יותר עד לנקודה בה היא משפרת את הבעיות. כך יכול אדם לדעת מה הסף שלו.
>