האם שחיקה בעבודה היא מחלה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו


אנשים רבים מרגישים שהעבודה שלהם, שממלאת חלק משמעותי מאוד מחייהם, פשוט שואבת אותם אליה. המילה "שחיקה" עולה פעמים רבות לאוויר העולם, בניסיון לתאר את הקושי שלנו להתמיד בעבודה ולשמור על האנרגיות לאורך השנים. אבל האם מדובר רק בתחושה בלבד, או שמא בבעיה מורכבת יותר שגם ניתן להוכיח מבחינה מדעית? אבחנה חדשה ומרתקת של ארגון הבריאות העולמי שופכת אור על העניין ומציגה את הצדדים הפחות נעימים של העבודה.

מתחים ולחצים בעבודה

סקרים ומחקרים שנערכו בישראל ובעולם במרוצת השנים מצביעים על הצדדים החיוביים פחות של העבודה. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ערכה לפני כמה שנים סקר מקיף, בו התגלה שכ-50% מבין האזרחים המועסקים בישראל, שגילם עולה על חמישים, מדווחים על מתחים ולחצים נפשיים בסביבת העבודה שלהם. 

רבים אחרים דיווחו על קושי לתפקד באופן ראוי בתא המשפחתי שלהם, עקב היקף העבודה ומהותה. אחרים הצהירו שאינם רואים אפשרויות קידום נראות לעין בעבודה, מה שעלול כמובן להגדיל את התחושות השליליות שלהם לגבי העבודה ואת השחיקה שהם חשים במהלכה.

נתונים חשובים אחרים מרחבי העולם מצביעים על אחוז היעדרות גבוה של עובדים עקב מה שמכונה אצלם "שחיקה" (כ-60% מבין כלל ההיעדרויות מהעבודה במדינות מסוימות). 

ההנחה: שחיקה היא אבחנה רפואית

לאחרונה נודע כי ספר האבחונים הבא המופק מטעמו של ארגון הבריאות העולמי יכלול בתוכו בפעם הראשונה התייחסות לשחיקה בעבודה כבעיה נפשית וגופנית על כל המשתמע מכך. אמנם הספר אמור לצאת לאור רק בשנת 2022, אך כבר כעת ברור שמדובר בבשורה שיכולה להיות משמעותית מאוד עבור אחוזים נכבדים באוכלוסייה. 

כדי לסבר את האוזן, ספר האבחונים ICD-11 מאגד בתוכו את האבחנות הרפואיות העדכניות, המחייבות הליכים רפואיים דוגמת פנייה לרופא מומחים, ביצוע בדיקות או אשפוזים. באמצעות האבחנות האלה ניתן לקבל ברמה התיאורטית שירותים רפואיים ופיצויים מגורמים דוגמת חברות הביטוח, קופות החולים ובתי החולים. 

בהמשך לכך, על בסיס האבחונים המופיעים בספר, קיימת לעיתים עילה לתבוע גורמים אחרים עבור יצירת הנזק: במקרה הנוכחי, מעסיק אשר העמיס על העובד יתר על המידה וגרם לו לנזקים חמורים במישור הבריאותי, הגופני או הנפשי. 

תסמינים של שחיקה מהעבודה

העובדה שספר האבחונים כולל בתוכו בפעם הראשונה התייחסות לשחיקה מהעבודה אינה מספיקה כמובן. האתגר העיקרי הוא להוכיח כי אכן התסמינים שהאדם סובל מהם מקורם בשחיקה מהעבודה, ולא בבעיות אחרות המופיעות אצלו. 

התסמינים העיקריים של שחיקה מהעובדה כוללים תחושות של חוסר אנרגיה או תשישות, פיתוח תחושות שליליות או תחושות חוסר סיפוק מהעבודה (עד לרמה בה האדם אינו נרתע מהליכה לעבודה) וכתוצאה מכך גם ירידה באופן ההתנהלות בעבודה וברמת המיומנות של האדם הנשחק.

תסמינים אלו, חשוב להדגיש, אינם חד משמעיים. הם עלולים להצביע באותה מידה על בעיות אחרות שהאדם סובל מהם, לרבות מחלות כרוניות, בעיות נפשיות, חרדות וכן הלאה. סביר להניח שתפקידו של הרופא המאבחן יהיה לנתח את אופי הבעיות, יחד עם דפוסי העבודה של האדם המתלונן על השחיקה, במטרה לקבוע האם יש כאן דברים בגו. 

כך או כך, ברור מדוע האדם ומקומות העבודה עצמם צריכים לחשוב כבר היום מה ניתן לעשות כדי לצמצם את ממדי השחיקה. כבר היום ניתן לראות מקומות תעסוקה רבים שמנסים לשפר את התנאים במקום העבודה, לעיתים עד לרמת הפאר: ארוחות כיד המלך, חדר כושר לשימוש העובדים, פעילויות תרבות משותפות, סדנאות וכן הלאה. 

עבור האזרח העובד, ההמלצה שלנו היא לקחת את העבודה בפרופורציה. אמנם חשוב והכרחי לעבוד כדי להתקיים בישראל הנוכחית, אבל הורדת קצב מפעם לפעם והקדשת זמן למשפחה חיוניים לא פחות לבריאות שלנו. 

לקריאה באותו הנושא: עומס, שחיקה וטעויות אצל רופאים

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן