אימפוטנציה (אין אונות)

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אימפוטנציה

אימפוטנציהאימפוטנציה (או בעברית- אין אונות), היא הפרעה של גברים המתבטאת בחוסר יכולת לקבל זקפה בכלל, או חוסר יכולת לקבל זקפה חזקה מספיק או ארוכה מספיק לצורך קיום יחסי מין.

אימפוטנציה שכיחה יותר אצל אנשים מבוגרים, אך היא יכולה להופיע גם בגיל צעיר, ואינה מהווה חלק טבעי ובריא של תהליך ההזדקנות.

גורמים לאימפוטנציה

עד תחילת שנות ה-90, הדעה הרווחת בקרב הרופאים היתה שאין- אונות נגרמת כמעט תמיד מסיבות פסיכולוגיות. כאשר לא היה ממצא פיזיולוגי בולט (כמו למשל שיתוק או סכרת), הפונה נשלח לטיפול פסיכולוגי או לטיפול אצל פסיכיאטר. היום ידוע שרק ב-20% מהמקרים הגורם לחוסר האונות הוא נפשי, ובשאר המקרים מדובר בבעיות פיזיולוגיות של ממש. הסיבות השכיחות לאין אונות הן:

  1. הפרעות בכלי הדם: בפין קיימים שני גלילים הנקראים "גופים מחילים". בשעת גירוי מיני, גופים אלה מתמלאים בדם שגורם להם להתנפח ולגדול וליצור את הזיקפה. ההוראה לכלי הדם מגיעה מהמח, ודפנותיהן נרפות כדי לאפשר את כניסת הדם. לאחר שהדם מצטבר, פועלים שסתומים שמונעים ממנו לצאת מהפין. כל תקלה בתפקוד כלי הדם הללו, תגרום לקושי ביצירת זקפה. הסיבות הנפוצות להפרעות בכלי הדם הן מחלות כגון סכרת או טרשת נפוצה, לחץ דם גבוה, רמות גבוהות של כולסטרול, תרופות וטיפולים כימותרפיים, מחלות לב וטראומות מקומיות של כלי הדם.
  2. הפרעות עיצביות: יצירת זקפה היא רפלקס- המח עשוי לשלוח הוראה דרך מערכת העצבים למערכת הדם והשרירים, או שגירוי ישיר של הפין יגרום לאיתות לעמוד השדרה, שיחזיר את ההוראה ליצירת זקפה לפין (אפילו בלי מעורבות של המח). לכן פגיעה בתהליכים עצביים עשויה ליצור קושי ביצירת זקפה. הסיבות הנפוצות להפרעות עצביות הן פגיעות ראש ועמוד שדרה, מחלות כגון פרקינסון ואלצהיימר, אירועים מוחיים ושימוש באלכוהול.
  3. שימוש בתרופות או בסמים: ישנן תרופות שאחת מתופעות הלוואי המוכרות שלהן היא אין אונות כמו תרופות אנטי- דיכאוניות ותרופות נגד לחץ דם גבוה.
  4. הפרעות בפין: כאשר יש פגיעה או ליקוי במבנה האנטומי של הפין- הגופים המחילים, הגוף הספוגי המכיל את צינור השופכה וכן הלאה, יכולה הזקפה להפגע.
  5. הפרעות נפשיות ו/או פגיעה בריגוש המיני (אופייני בעיקר אצל אנשים צעירים): מכיוון שתהליך יצירת הזקפה דורש העברת מסרים עצביים מהמח לפין (או להפך), קשיים רגשיים עשויים להשפיע על התהליך הזה, ולגרום לקצרים שמונעים את יצירת הזקפה. אחד הגורמים הנפשיים הבולטים לאין אונות הוא חרדה, אשר גורמת להתעוררות של המערכת הסימפטטית היוצרת מנגנון תגובה של fight or flight, ומגייסת את כל משאבי הגוף להתמודדות עם גורם הסכנה, במקום ליצירת זקפה. גורמים נוספים הם דיכאון, OCD, וקשיים בקשר עם בת הזוג.

עוד על אימפוטנציה באתר המרכז לתפקוד מיני

אבחון

כאשר מגיע למרפאה האורולוגית גבר הסובל מאין אונות, חשוב ראשית כל למצוא את הגורם לבעיה. כדי להפריד בין סיבות נפשיות לסיבות פיזיולוגיות, בודקים האם הגבר משיג זקפה במהלך שינה. באופן טבעי, גברים מקבלים זיקפה 3-5 פעמים בלילה בשעת שנת חלום. כאשר הבעיה היא נפשית, תופיע זקפה בלילה. כאשר הבעיה פיזיולוגית, הגבר אינו מסוגל להשיג זקפה גם מתוך שינה.

טיפול

הטיפול באין-אונות קשור כמובן לגורם לה. כאשר נמצא הגורם לבעיה, ניתן לטפל בה באופן ישיר, או על ידי טיפולים ניתוחיים בפין. כאשר הסיבה מורכבת יותר, לא נמצאת, או אינה ניתנת לטיפול מוחלט, בדרך כלל מומלץ לגברים על שינוי אורח חיים לא בריא, שימוש בטיפולים תרופתיים כמו ויאגרה או צמחים מעוררי חשק מיני, ושימוש בתוספי תזונה המשפרים את זרימת הדם.

להרחבה בנושא קראו על שפיכה מוקדמת

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן