דלקת שקדים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דלקת שקדים

דלקת שקדיםתפקידם של השקדים, סוג של בלוטות לימפה קטנות המצויות מאחורי הלשון, הוא להלחם בזיהומים. הם מהווים, לפי מחקרים מסויימים, חלק ממערכת החיסון המגינה על חלל הפה והלוע. לכל אדם יש שני שקדים, אחד בכל צד של הגרון.

כאשר הם נחשפים לזיהום כלשהו, בעיקר נגיפים (וירוסים) או חיידקים, מתפתחת בהם דלקת והם מתנפחים. הסימפטומים המאפיינים אותה הם: כאבי גרון, שיעול, כאבי ראש וחום. ברוב המיקרים שמדובר בזיהום שנגרם על יד נגיף, המחלה חולפת מעצמה ללא צורך בטיפול רפואי. כאשר הדלקות חוזרות ונישנות מסירים את השקדים על ידי ניתוח.

ההדבקות במחלה נעשית דרך הרוק. בשעה  שהחולה מתעטש או משתעל ורסיסי רוק פוגעים באדם אחר, קיים סיכוי שהוא ידבק במחלה. אפילו סתם רסיסי רוק שנפלטים מפיו תוך כדי דיבור עלולים להדביק. המחלה דוגרת בין יומיים לארבעה ימים עד להופעת הסימפטומים וההחלמה ממנה נמשכת בין שלושה לחמישה ימים.

סוגי הדלקת ותהליך ההדבקה

קיימים שני סוגים של דלקות שקדים: דלקת שקדים חיידקית ודלקת שקדים ויראלית. החלוקה ביניהן נקבעת על פי הגורם. הראשונה נגרמת בעקבות זיהום שיוצר חיידק הסטרפטוקוקוס והשניה על ידי וירוסים. שכיחות הדלקת הנגרמת בעקבות נגיף (וירוס) היא גדולה יותר. בשני שליש של המיקרים הדלקת היא נגיפית (ויראלית) ורק בשליש אחד מהמקרים מדובר בחיידק.

לאחר שהגורם לזיהום, חיידק או וירוס, הועבר באמצעות רסיסי רוק שנפלטו מפיו של החולה לאדם אחר, הוא חודר ללועו של הקורבן הבא ונצמד אל הרירית של חלל הפה ומתרבה בתוכה. מערכת החיסון של הגוף תוקפת את הפולשים הזרים במטרה להשמידם. הדלקת שנוצרת עקב כך מבטאת את התהליך הזה.

מהם התסמינים של דלקת בשקדים?

כאשר נוצרת דלקת, השקדים מתנפחים וגורמים לכאבי גרון ולקשיים בבליעה. ברוב המקרים חום הגוף יעלה והחולה יחוש צמרמורות וייתכן אף שבלוטות לימפה נוספות באיזור הצוואר יתנפחו. הקול הופך צרוד והחולה חש תשישות גופנית גדולה לעיתים ללא יכולת לקום מהמיטה.

כשמדובר בדלקת שקדים המלווה בשיעול ונזלת, רוב הסיכויים שנגיף גרם לה. תסמינים אלו אינם אופיינים לסוג החיידקי.

טיפול בדלקת שקדים

ברוב המקרים דלקת שקדים, חיידקית או ויראלית, חולפת מאליה. ניתן להקל על החולה באמצעות כדורים לשיכוך כאבים. יש לשכב במיטה ולתת לגוף להלחם במחלה. חשוב לשתות הרבה למניעת התייבשות.

גרגור במי מלח היא תרופת סבתא מומלצת. מדובר בתרופה יעילה למדי העוזרת לרפא את הדלקת.

כאשר המצב גרוע עד כדי אי יכולת לשתות ואפילו קשיים בנשימה, יש להתחיל בטיפול אנטיביוטי. טיפול זה יעיל רק כשמדובר בדלקת שנגרמה על יד חיידק.

לא ניתן להתחסן כנגד המחלה מאחר שמספר זני הנגיפים הגורמים לה הוא רב. בכל פעם שאדם חולה בדלקת שקדים, גופו מתחסן רק כנגד אותו זן ספציפי שתקף אותו בפעם הזאת.

גם חיידק הסטרפטוקוקוס, הגורם למרבית דלקות הגרון הלא ויראליות, מצליח להערים על המערכת החיסונית ולתקוף שוב את הגוף. מכאן נובעת הסיבה שאנשים הנושאים את החיידק הזה סובלים מדלקות שקדים חוזרות ונישנות. זה הביטוי למלחמה שמנהלת המערכת החיסונית נגד הסטרפטוקוקוס.

מקרים המחייבים פנייה לטיפול רפואי

כשהכאב בגרון הוא כה עז עד כדי אי יכולת לבלוע אפילו את הרוק יש לפנות לקבלת טיפול רפואי דחוף. כך גם במצב שהכאב התגבר עד כדי גרימת קוצר נשימה. כאשר כאב הגרון אינו חולף לאחר מספר ימים וכן כשקיים קושי רב בביצוע תנועות קלות בצוואר זה אמור להדליק נורה אדומה.

הופעת דם בשתן זמן מה לאחר דלקת גרון מחייבת פנייה לרופא.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן