מהו ויטמין A?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מהו ויטמין A?ויטמין A מורכב משלוש צורות פעילות (חומצה רטינואית, רטינאל ורטינול) וכן ארבעה קרטנואידים שהמפורסם שבהם הוא הבטא קרוטן.

ויטמין A נמצא הן במזון שמקורו מן החי והן במזון שמקורו מהצומח. בבעלי חיים ישנו חומר הנקרא רטינול או preformed vitamin A. חומר זה נמצא למשל בכבד, מוצרי חלב וביצים. לאחר שהרטינול נספג בגוף, הוא עובר תהליך כימי שבסופו הוא הופך לחומצה רטינאית או לרטינאל.

בירקות ובפירות ניתן למצוא חומר הנקרא provitamin A carotenoid שהופך בגוף לאחר הספיגה שלו לרטינול. סך הכול ישנם למעלה מ-550 סוגים שונים של קרטנואידים אך רק עשרה אחוז מהם יכולים לעבור המרה ולהפוך לוויטמין A.

מה הם התפקידים של ויטמין A בגוף האדם?

ויטמין A משחק תפקיד חשוב בתהליכים שונים במערכת הראייה המאפשרים לנו לראות גם בתנאי חושך. בנוסף לכך, מדובר על מרכיב חשוב במערכת החיסונית, שכן הרטינול ונגזרותיו השונות חשובים לתפקוד התקין של התאים המפרישים ריר בריאות, בדרכי השתן, ברירית המעי ובעור. כמו כן, חומצה רטינואית למשל משחקת תפקיד חשוב בהתמיינות ובשגשוג של תאי דם לבנים ואם לא די בכך, הרי שהיא חיונית למניעה של תגובות הקשורות לפגיעה אוטואימונית.

כמויות נאותות של ויטמין A נחוצות להתפתחות התקינה של העובר ברחם, תהליך ההתמיינות של תאי אב לכדוריות דם במח העצם זקוק לוויטמין A על מנת לתפקד כהלכה וכן מדובר על ויטמין החשוב במיוחד בכל הקשור לשפעול של גנים מסוימים, לרבות גנים החיוניים לבריאות העור.

מה הן הכמויות של ויטמין A במזונות השונים?

להלן רשימת מזונות המכילים את הוויטמין. הכמויות של הוויטמין מצוינות במק"ג (מיקרוגרם) והערכים מתאימים עבור מאה גרם מוצר:

  • כבד בקר – 8300.
  • שמן דגים – 6350.
  • חמאה – 685.
  • גבינת צ'דר – 265.
  • ביצים – 140.
  • גזר – 835.
  • בטטה – 710.
  • תרד – 470.
  • עגבנייה – 100.
  • פפאיה – 55.
  • מנגו – 40.
  • אפונה – 38.

הירק שמכיל את הכמות הגדולה ביותר של ויטמין A הוא הגזר – בכוס אחת של מיץ גזר ניתן למצוא פי 450 יותר בטא קרוטן מהכמות המומלצת לצריכה יומית.

מה היא הכמות המומלצת לצריכה יומית של ויטמין A?

הכמות המומלצת לצריכה יומית של ויטמין (A (RDA מהלידה ועד גיל חצי שנה היא ארבע מאות מיקרוגרם. בין גיל חצי שנה לגיל שנה הכמות עומדת על חמש מאות מיקרוגרם ואילו בין גיל שנה לגיל שלוש שנים הכמות עומדת על שלוש מאות מיקרוגרם. מגיל ארבע עד גיל שמונה מומלץ לצרוך 400 מיקרוגרם, בין גיל תשע לגיל שלוש עשרה הכמות היומית המומלצת לצריכה עומדת על שש מאות מיקרוגרם ואילו מגיל ארבע עשרה ואילך ההמלצות לצריכה יומית של ויטמין A שונות בין נשים וגברים.

כך לדוגמה בנות בין גיל ארבעה עשרה עד שמונה עשרה מומלצות לצרוך מדי יום 700 מיקרוגרם ויטמין A ואילו בנים בגילאים האלו מומלצים לצרוך 900 מיקרוגרם מדי יום. נשים מניקות מעל גיל תשע עשרה מומלצות לצרוך את הכמות היומית הגבוהה ביותר העומדת כיום על 1300 מ"ג.

מה הם התסמינים הקליניים של חסר בוויטמין A?

מאחר ומדובר על ויטמין המשחק תפקיד מרכזי במגוון רחב מאוד של תהליכים פיזיולוגיים, הרי שאין זה פלא כי חסר בוויטמין A יכול לגרום למגוון של תסמינים קליניים. בין היתר החסר יכול לגרום לבעיות בהתפתחות הפיזיולוגית ולפגיעה בהתפתחות השכלית התקינה בילדים כשבדרך כלל ניתן להבחין בתסמינים הרלוונטיים בגיל שנתיים או שלוש לכל היותר.

כמו כן, חסר בוויטמין A להוביל לפגיעה במערכת החיסון ולהגדלת הסיכוי לחלות בדלקות בדרכי השתן, בדלקות אוזניים, בחצבת בדלקת ריאות, בשפעת ועוד.

מעבר לכל זה, מאחר והוויטמין חשוב לתפקוד התקין של תאים מפרישי ריר, הרי שחסר שלו יכול לגרום להתייבשות של תאי אפיתל בדרכי השתן, במעי, במערכת הנשימה ובעור. בנוסף לכך, החסר יכול לגרום ליובש בקרנית ובלחמית העין, לעכירות בקרנית שיכולה לגרום לעיוורון מוחלט ועוד. סך הכול מדי שנה בין 250 אלף ל- 500 אלף ילדים החיים במדינות העולם השלישי מתעוורים כתוצאה ממחסור בוויטמין A.

אילו מצבים עלולים להוביל למחסור בוויטמין A?

גורמים ראשוניים למחסור בוויטמין A הם למשל גמילה מוקדמת מדי מהנקה או אי צריכה מספקת של הוויטמין במזון וגורמים משניים הם למשל אלכוהוליזם, פגיעה ביכולת לייצר חומצות מרה או פגיעה ביכולת ההפרשה של חומצות המרה למעי.

כמו כן, מאחר והמטבוליזם של הוויטמין קשור באופן ישיר לאבץ, שכן האבץ מהווה מרכיב חשוב בחלבון הנושא את הוויטמין בדם, הרי שמחסור באבץ יכול לגרום בעקיפין למחסור בוויטמין A.

מכיוון שמדובר על ויטמין המסיס בשומן, הרי שתזונה דלת שומן יכולה לגרום לפגיעה ביכולת הספיגה של הוויטמין מהמזון. באופן דומה, גם מחלות הגורמות לפגיעה ביכולת ספיגת השומנים כמו למשל מחלות כבד שונות, לייפת כיסתית או צליאק, עלולות להוביל לחסר בוויטמין A. מחלות אלו ומחלות נוספות אחרות שגורמות לפגיעה בספיגת השומנים כמו למשל מחלת קרוהן או כל הפרעה בתפקוד הלבלב עלולות לגרום לחסר בוויטמין גם כאשר רמת הצריכה גבוהה.

הסכנות שבעודף צריכת ויטמין A

אמנם לא נדון בכך בהרחבה במאמר זה מפאת קוצר היריעה, אך חשוב לציין כי גם רמות גבוהות מדי של ויטמין A אינן רצויות וכי במצבים בהם הצריכה של הוויטמין במזון מן החי או בתוספי תזונה גבוהה מהרצוי, הוויטמין עלול לגרום להרעלה.

בין היתר עודף של ויטמין A יכול לגרום לרגזנות יתר, בחילות והקאות, ראיה מטושטשת, כאבי ראש, בצקת מוחית, כאבי בטן, נשירת שיער, חולשה וטשטוש, לחץ תוך מוחי מוגבר, גרד עורי, עור יבש ועוד.>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן