וסטיבוליטיס – דלקת מבוא העריה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

וסטיבוליטיס - דלקת מבוא העריהפחות או יותר כל אישה באשר היא חוותה במהלך חייה כאבים בפות ובנרתיק. ברוב המקרים מדובר באירוע זמני הנגרם כתוצאה מדלקת, כך שהכאבים חולפים עם ריפוי הדלקת, אך ישנן נשים הסובלות מכאבים מתמשכים, כשלעתים מדובר בכאבים כרוניים.

בעיה זו נקראת וולוודיניה – מצב כרוני של כאבים בפות, המלווה במקרים מסוימים בתחושת שריפה, צריבה, דקירה, גרד או גירוי מכאיב. עם הזמן מצב זה מוביל להשלכות גופניות, נפשיות ומיניות.

הגדרה זו נכנסת לתמונה רק לאחר בירור רפואי יסודי ומעמיק ורק לאחר שנשללו כל הגורמים הרלוונטיים האחרים שהיו יכולים להוביל להתפתחות התסמינים מהם סובלת המטופלת כמו לדוגמה אלרגיה מקומית, מחלת עור, מחלת מין ועוד. לפי ההערכות העדכניות שיש בידינו כיום, בין שלושה לחמישה עשר אחוז מהנשים סובלות מכאבי נרתיק ופות בדרגות חומרה שונות.

מה הקשר בין וסטיבוליטיס לבין וולוודיניה?

בסוף המאה השמונה עשרה תיארה לראשונה הספרות הרפואית את התסמונת הבאה לידי ביטוי בכאבים בפות ומאז ועד היום זכתה לשמות רבים מספור. המונח וסטיבוליטיס בא לעולם בשנת 1987 והתייחס לקיומם של שלושה מרכיבים: כאב חמור בפתח הנרתיק המורגש בעיקר בניסיון חדירה, אודם ברקמה והפקת רגישות וכאב בבדיקה המבוצעת על ידי רופא הנשים שבה הרופא נוגע קלות בפתח הנרתיק באמצעות מטוש.

מאחר ובתקופה שבה נכנס המושג לשימוש ההערכה הרווחת הייתה כי מקור הכאבים במצב דלקתי, נבחר המונח וסטיבוליטיס, כלומר דלקת של אזור הווסטיבול (פתח הנרתיק). הנושא עבר מאז הערכה מחודשת וכיום כבר פחות מקובל להשתמש במונח וסטיבוליטיס, שכן לא בכל מקרה הכאבים הכרוניים מופיעים על רקע תהליך דלקתי.

החל משנת 2003 נכנס לשימוש המונח החדש – וולוודיניה אך עדיין גם כיום ישנם לא מעט רופאים הנוהגים לקרוא לתופעה וסטיבוליטיס.

מה הם הגורמים לווסטיבוליטיס?

נכון להיום לא ברור עדיין מה הם הגורמים הברורים לבעיה אך במהלך ההיסטוריה התפתחו לא מעט תיאוריות בנושא. ככל הנראה מדובר על בעיה הנובעת כתוצאה משילוב בין מספר גורמים אך בחלק ניכר מהמקרים הבעיה נותרת אדיופטית, כלומר ללא גורם ברור שניתן לאבחון.

מה הם התסמינים של וסטיבוליטיס?

המיקום של הכאבים ומשך הכאבים משתנים מאוד מאישה לאישה כך שהכאב יכול להופיע בחלק מהפות או בכל הפות, רק בשפתיים החיצוניות, רק בשפתיים הפנימיות, רק בדגדגן, רק בפתח הנרתיק או בכל שילוב שלהם. הכאב יכול להיות דו צדדי, חד צדדי, משתנה, קבוע, התקפי או ממושך. ישנן מטופלות המדווחות על כאב אך ורק בזמן לחץ על האזור או בזמן מגע באזור, ישנן המדווחות על החמרה בזמן קיום יחסי מין או רכיבה על אופניים ועוד.

כיצד מאבחנים וסטיבוליטיס?

האבחון מתבצע על דרך השלילה, כלומר רק לאחר שלא ניתן למצוא כל גורם ברור דוגמת זיהום או חדירה של עצם זר לנרתיק ורק לאחר שמאפיינים את הכאבים במדויק, ניתן לקבוע כי מדובר בווסטיבוליטיס או וולוודיניה.

כיצד מטפלים בווסטיבוליטיס?

בשישים עד שבעים אחוז מהמקרים יחול עם הזמן שיפור כשמילות המפתח שצריכות להנחות את המטופלת הן התמדה וסובלנות. להלן אפשרויות הטיפול המקובלות כיום:

  • שינוי הרגלי היגיינה ואורחות חיים.
  • שימוש בחומרי הרדמה מקומיים.
  • שימוש במשחת אסטרוגן או בטבליות אסטרוגן הניטלות באופן לדני.
  • משחת סטרואידים לטיפול בכאבים שהופיעו כתוצאה מדלקת שהתפתחה על רקע לא ברור.
  • תרופות נגד דיכאון מהוות טיפול מקובל לתסמונות של כאב נוירופתי ותסמונות כאבים אחרות בהן לא ניתן לזהות גורם ברור לכאבים.
  • פיזיותרפיה וביופידבק מאפשרים לסייע לנשים הסובלות מכיווץ יתר של שרירי האגן לזהות את השרירים וללמוד כיצד לשלוט בהם בקלות.
  • זריקות סטרואידים.
  • תזונה דלת אוקסלט.
  • טיפול התנהגותי ופסיכולוגי מסייע לנשים רבות הסובלות מהפרעות הקשורות בכאבים כרוניים.
  • ניתוח להסרת מבוא הלדן הוא הקו הטיפולי האחרון, הנכנס לתמונה רק במצבים החמורים ביותר ורק לאחר שהמטופלת התנסתה במגוון אפשרויות טיפול אחרות ללא הצלחה.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן