לימפדמה – בצקת לימפתית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

לימפדמה - בצקת לימפתיתלימפדמה או בצקת לימפתית היא מצב שבו מערכת הלימפה מתפקדת באופן לקוי וכתוצאה מכך מתחיל להצטבר ברקמה הבין תאית נוזל לימפתי שבשגרה צריך להישאר במערכת הלימפה. ההצטברות של הנוזל גורמת לאזור שבו הוא מצטבר להתנפח ובמקום מתחילה להיווצר בצקת. בדרך כלל הלימפדמה מופיעה בחזה, בגב, בבטן, בצוואר או בגפיים.

הסוגים השונים של לימפדמה

לימפדמה יכולה להיות ראשונית או משנית. לימפדמה ראשונית מתפרצת כתוצאה מפגם מולד במערכת הלימפה שיכול להיות למשל כלי לימפה מורחבים מלידה או מיעוט של כלי לימפה. סוג זה של לימפדמה שכיח יותר בקרב נשים ולרוב יופיע ברגליים. לימפדמה ראשונית יכולה להופיע כבר בלידה אך באופן עקרוני יכולה להופיע בכל גיל שהוא.

לימפדמה משנית יכולה להתרחש כתוצאה ממגוון רחב ביותר של גורמים שכוללים בין היתר הוצאה של קשריות לימפה בניתוח, כוויות נרחבות, אי ספיקה ורידית, זיהומים חוזרים ונשנים ועוד. כל מחלה או מצב רפואי שמביא לפגיעה בתפקוד התקין של מערכת הלימפה יכולים לגרום להופעת הבצקת הלימפתית.

מה הם התסמינים של לימפדמה?

בשלבים הראשונים תופיע נפיחות קלה ברקמה הפגועה, כשלרוב מדובר על אחת מהגפיים. הנפיחות לרוב מתגברת באופן הדרגתי ולפיכך לרוב החולים יתלוננו על אי נוחות בלבישת בגדים מסוימים או בענידת תכשיטים מסוימים.

במידה והלימפדמה ממשיכה להתפתח יתרחשו הפרעות תנועתיות ותיתכן אף תחושת כבדות וכאבים. בשלבים המוקדמים הבצקת תהיה רכה יחסית ותיעלם לאחר הרמת הגפה אך בשלבים המאוחרים יותר הבצקת תהפוך למשמעותית יותר וייתכנו אפילו שינויים בעור כמו למשל התקשות שלו, הופעה של קפלים בעור ואפילו דליפה של נוזל לימפתי דרך העור.

איך מטפלים בלימפדמה?

מאחר ומדובר בבעיה כרונית הרי שהטיפול מיועד בעיקר כדי להאט את קצב ההצטברות של הנוזל הלימפתי וכדי להקל על חיי החולים בלבד. הטיפול נחלק לשני סוגים: טיפול שמרני וטיפול ניתוחי.

הטיפול השמרני כולל הרמה של הגפה ושימוש במשאבת לחץ שתפקידה הוא להעביר את הנוזל הלימפתי מאזור ההצטברות לאזורים שבהם התפקוד של מערכת הלימפה נשמר. כמו כן, הטיפול השמרני כולל ניקוז ידני של הנוזל, חבישת לחץ, תרגילים פיזיותרפיים ועוד. בנוסף לכל זה, חלק חשוב בטיפול כולל שמירה על היגיינת עור מרבית והימנעות במידת האפשר מחתכים, מאמץ יתר או פציעות מכל סוג שהוא על מנת להפחית את הסיכון לזיהומים.

במידה ולא הייתה תגובה לטיפול השמרני, במידה ובנוזל המצטבר מופיעים זיהומים חוזרים ונשנים ובמידה והתחיל להתרחש תהליך ממאיר ברקמה, ייתכן ויהיה צורך לבצע התערבות כירורגית. הטיפול הניתוחי יכול להיות כריתה של הרקמה התת עורית, שאיבת שומן, ניתוחים שונים שמטרתם לשפר את הזרימה הלימפתית באזור הפגוע ועוד.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן