מהי פיסטולה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פיסטולה

פיסטולהפיסטולה היא ההגדרה לחיבור לא תקין בין שני איברים או צינורות בגוף שבאופן נורמלי לא מתחברים. במילים אחרות, מצב בו שני איברים שונים שאמורים להיות מופרדים מתחברים זה לזה נקרא פיסטולה.

ברוב המקרים, מדובר במחלה ובמצב הדורש טיפול מיידי. עם זאת, קיימים מצבים שונים בהם יוצרים כירורגית פיסטולה באופן יזום כחלק מטיפול מסויים.

פיסטולות פתולוגיות במערכת העיכול

מערכת העיכול היא מערכת בה נוצרות פיסטולות בשכיחות גבוהה מאוד. המבנה האנטומי הצינורי הרצוף של מערכת העיכול, המתחילה מהוושט וממשיכה בקיבה, התריסריון, המעי הדק והגס ומסתיימת ברקטום מביאה לשכיחות גבוהה של פיסטולות. כמו כן, הפיתולים הרבים של המעי הדק ומבנהו בצורת לולאות המונחות זו על זו מקלים על יצירת קשרים אנטומיים בין חלקי צינור שונים.

מחלות עיכול כרוניות כמו מחלת קרוהן הן סיבות שכיחות מאוד לפיסטולות במערכת העיכול. הדלקת הכרונית הנגרמת במחלות אלה עלולה להוביל ליצירת חור במעי ולחיבור החור הזה עם מרכיבים אנטומיים אחרים כמו לולאת מעי סמוכה.

פיסטולות שכיחות כתוצאה ממחלות אלה הן פיסטולות אנו-רקטליות – בין פי הטבעת לרקטום, אנטרו-אנטרליות – בין שני חלקי מעי שונים או אנטרו-קוטנאיות – בין המעי לעור. בנוסף, קיימות גם פיסטולות שכיחות פחות כמו פיסטולה אנטרו-וזיקלית – מהמעי לכיס השתן.

מדוע פיסטולה היא מצב בעייתי?

האנטומיה בגופנו בנוייה כך שיש קשר הדוק בין מבנה ותפקוד. כאשר מפרים מבנה זה, חלות בעיות תפקודיות רבות שאם לא מטופלות עלולות לגרום לקריסה מהירה ואף למוות.

לדוגמא, פיסטולה אנטרו-אנטרלית – בין שתי לולאות שונות של המעי, גורמת לכך שהמזון העובר במעי לא עושה את המסלול המלא לאורך המעי (כ-6 מטרים שסופגים לאט לאט את מרכיבי המזון השונים) אלא עושה "קיצור דרך". וכך, במקום לעבור את כל המעי ולהתעכל כהלכה, המזון מתעכל באופן חלקי בלבד. כתוצאה מכך סובלים החולים משלשולים, התייבשויות, אי ספיגה של מזון ושלל בעיות נוספות.
בנוסף, הריסת המבנה התקין של הרקמה עלולה לגרום לזיהומים קשים שללא טיפול מחמירים.

פיסטולות מולדות

אחת מהצרות הרבות הקשורות למומים מולדים היא פיסטולות מולדות. פיסטולות כאלה נגרמות בעיקר בגלל פגמים גנטיים או התפתחות לא תקינה. במקרים קשים, העובר פשוט לא שורד ומופל. במקרים קלים יותר העובר נולד אך יש לנתחו באופן מיידי על מנת לאפשר לו לחיות כהלכה. כאמור, פיסטולה היא מצב פתולוגי קשה מאוד ויש לטפל בו במהרה.

פיסטולות טיפוליות

פעמים רבות, יוצרים פיסטולה באופן יזום על מנת לבצע טיפול כלשהו. פיסטולות מסוג זה הן בדרך כלל בין כלי דם ונוצרות באופן כירורגי תחת בקרה צמודה. לדוגמא, חולי מחלות כלייה קשות הנדרשים לעבור טיפולי דיאליזה עוברים ניתוח ליצירת פיסטולה בין וריד לעורק ביד. פיסטולה זו עוזרת במהלך פעולת הדיאליזה. אחת הבעיות עם הפיסטולה הזו היא זיהומים חוזרים, בעיקר בילדים.

דוגמא נוספת לפיסטולה טיפולית היא בטיפול ליתר לחץ דם כבדי. בטיפול זה יוצרים באופן כירורגי חיבור בין שני ורידים היוצאים מהכבד – הוריד הפורטלי והוריד הנבוב התחתון. חיבור זה מוריד את לחץ הדם הכבדי המהווה מצב מסוכן וגורם לתחלואות שונות.

טיפול בפיסטולה

כאמור, הטיפול בפיסטולה הוא לפעמים קריטי, ומורכב מפעולה כירורגית לתיקון הפגם והפרדת הרקמות ומטיפול אנטיביוטי כנגד הזיהום. יש לזכור שגם לאחר תיקון הפיסטולה היא עלולה לחזור אם לא מטפלים במצב המקורי שגורם ליצירתה.

לעתים, כאשר הפיסטולה קטנה או חלקית, הטיפול האנטיביוטי מספיק כדי להביא לסגירתה ולהמשך פעילות תקין של הרקמה, ולכן ברוב המקרים מתחילים בטיפול זה. במצבים חמורים יותר או במקרים חוזרים, פונים לטיפול הכירורגי היכול לכלול את ניקוז הפיסטולה ממוגלה, התקנת סטנט ששומר על הצינור פתוח ומונע מעבר חומרים דרך הפיסטולה, סתימת הפיסטולה בדבק פיברין ועוד טכניקות נוספות.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן