מהן תרופות פסיכיאטריות?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

תרופות פסיכיאטריותתרופות פסיכיאטריות הן תרופות שמיועדות לטפל באנשים הסובלים מהפרעות פסיכיאטריות. מתוקף כך, מדובר על תרופות המכילות חומרים פסיכואקטיביים המסוגלים להשפיע על הפעילות המוחית ולטפל בתסמינים שונים הקשורים לתפקוד המוחי, כשבין היתר מדובר על קשב, מצב רוח, התנהגות ועוד.

תרופות פסיכיאטריות הן תרופות הניתנות במרשם רופא בלבד וזאת כיוון שלכל תרופה קיימות תופעות לוואי מסוימות וכן משום שתרופה לא מתאימה עלולה להחמיר את מצבו הפסיכיאטרי של האדם הנוטל אותה.

לאילו הפרעות ומצבים ניתנות התרופות הפסיכיאטריות?

בדרך כלל נהוג לסווג את התרופות השונות לקבוצות לפי ההפרעות בהן הן אמורות לטפל להלן:

  • תרופות ממריצות – בדרך כלל התרופות הממריצות משמשות לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות. התרופה המוכרת ביותר בקבוצה זו היא ריטלין, או בשמה המקצועי, מתילפנידאט.
  • מייצבי מצב רוח – תרופות מקבוצת מייצבי מצב רוח משמשות לטיפול בהפרעה סכיזואפקטיבית, בהפרעת אישיות גבולית ובהפרעה דו קוטבית.
  • תרופות אנטי פסיכוטיות – תרופות אלו מיועדות לטפל באנשים הסובלים מנטייה לפסיכוזות בדגש על אנשים הסובלים מהפרעה דו קוטבית או סכיזופרניה.
  • תרופות נגד חרדה – במצבי חרדה נהוג לטפל בתרופות נגד חרדה אם כי במצבים מסוימים ניתן לטפל באנשים הסובלים מחרדה גם באמצעות תרופות נגד דיכאון. כמו כן, בחלק מהתרופות בקבוצה זו ניתן להשתמש במקרים מסוימים בתור תרופות הרגעה. התרופה המוכרת ביותר מקבוצה זו היא הוואליום.
  • תרופות נגד דיכאון – תרופות נגד דיכאון משמשות בנוסף לטיפול בדיכאון גם לטיפול בהפרעת אישיות גבולית, ודיסתמיה. התרופה המוכרת ביותר מקבוצה זו היא הפרוזאק.

כיצד פועלות התרופות הפסיכיאטריות?

התרופות הפסיכיאטריות עושות את דרכן למוח דרך מחזור הדם ופועלות במוח על מוליכים עצביים מסוימים בהתאם לסוג התרופה ולמטרת השימוש בה. המוליכים העצביים מעבירים סיגנלים חשמליים בין תאי העצב דרך המרווחים הבין תאיים הנקראים סינפסות.

כך למשל המוליך העצבי שנקרא סרוטונין, לוקח חלק מרכזי במנגנון הוויסות של מצב הרוח והתגובות הרגשיות ולפיכך על ידי שימוש בתרופה שמעלה את רמת הסרוטונין בסינפסות, ניתן להשרות על המטופל מצב רוח טוב יותר. לאור זאת, חלק ניכר מהתרופות הפסיכיאטרית ממשפחת נוגדות הדיכאון, פועלות על מנגנון זה.

דוגמאות לתרופות נפוצות

כעת נפרט מעט אודות תרופות פסיכיאטריות בולטות על קצה המזלג להלן:

  • זיפרסקה – זיפרסקה היא תרופה פסיכיאטרית ממשפחת התרופות האנטי פסיכוטיות. התרופה ניטלת דרך הפה בדומה לשאר התרופות הפסיכיאטריות ולאחר הנטילה שלה, שמונים וחמישה אחוז מהרכב התרופה נספג במערכת העיכול. התרופה משמשת כאנטגוניסט לסרוטונין ודופמין וניתנת לסובלים ממגוון רחב של הפרעות פסיכוטיות. תופעת הלוואי החמורה ביותר שלה היא השמנה, אך המנגנון שגורם להשמנה בקרב הנוטלים אותה אינו ברור. למעשה, עד עשרה חודשים לאחר הפסקת השימוש עדיין ניתן לראות עלייה במשקל המטופלים. במצבים בהם לא ניתן לתת את התרופה דרך הפה, ניתן לתת אותה בזריקה.
  • ריטלין ריטלין היא תרופה פסיכיאטרית שמטרתה לטפל בסובלים מנרקולפסיה ובסובלים מהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות. ההרכב הכימי של התרופה מזכיר את ההרכב הכימי של האמפטמין והאדרנלין. ישנן מספר השערות בנוגע למנגנון הפעולה של התרופה, אך למעשה האופן המדויק שבו היא פועלת עדיין לא ברור עד תום. תופעות הלוואי של השימוש בתרופה רבות ומגוונות וכוללות בין היתר דפיקות לב מהירות, חוסר מנוחה, אובדן תיאבון, בעיות שינה, עצבנות, נשירת שיער ועוד.
  • פרוזאק פרוזאק היא תרופה ממשפחת נוגדי הדיכאון. התרופה מביאה להעלאת רמת הסרוטונין במערכת העצבים המרכזית ותופעות הלוואי שלה כוללות נדודי שינה, חולשה, בחילה, חרדה, עצבנות, אובדן תיאבון, שלשולים, כאבי ראש ועוד.

קראו עוד:

השפעות קריסטל מת'>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן