תרפיה באומנות – הליך הטיפול ויעילותו

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

תרפיה באומנות היא שיטת טיפול פסיכולוגית, אשר משתמשת באומנות, בטכניקות שונות ובחומרי אומנות שונים כדי להביע את העולם הפנימי של המטופל. האומנות משמשת למעשה כצורת תקשורת בלתי מילולית וכך משמשת כזרז תהליכים טיפוליים ופסיכולוגיים שונים.

באמצעות האומנות עובר המטופל תהליך של גדילה וצמיחה של המודעות. חומרי היצירה אומנותיים בעלי כוח טיפולי רב.

המטפל באומנות, אשר עבר הכשרה מתאימה, נמצא שם עם המטופל, מכיל את עולמו הפנימי ומסייע לו לבטא את עצמו ולהבין באמצעות האומנות את עצמו, את דרכי החשיבה שלו, את רגשותיו השונים ודפוסי ההתמודדות שלו במצבים השונים, כגון, מצבי תסכול. הטיפול באומנות משתמש באופנים שונים של אומנות, כגון, ציור, צילום, פיסול ועוד.

גישות טיפול

בתרפיה באומנות נעשה שימוש בתיאוריות פסיכולוגיות שונות, בדרך כלל נעשה שילוב של תאוריות מסורתיות בפסיכותרפיה. כמו כן, נעשה שימוש בתיאוריות הקשורות בתהליכי יצירה ובמאפיינים השונים של חומרי אומנות ואופן השימוש בהם.

ישנן שתי גישות עיקריות כלפי התרפיה באומנות. גישה אחת תופסת את האומנות ככלי טיפולי באמצעות ניתן להבין תהליכים, דפוסי חשיבה, דפוסים רגשיים ודפוסי התמודדות עם מצבים שונים. לפי גישה זו, במקביל לתהליך היצירה עצמו יתבצע גם טיפול שיחתי בו תהיה התבוננות בתהליך וביצירה.

הגישה שניה תופסת את האומנות עצמה כטיפול. האומנות והיצירה הן הטיפול. המטופל מבטא את עולמו הפנימי דרך היצירה ובכך מתבצע תהליך טיפולי. לפי גישה זו, אין צורך בטיפול שיחתי במקביל. התהליך הטיפולי קורה מעצמו דרך האומנות.

התרפיה באומנות נחשבת כתחום טיפולי לכל דבר ומשולבת בכל המסגרות העוסקות בבריאות הנפש ובטיפול. הטיפול באומנות מיושם בקרב קהלים ואוכלוסיות שונות, כגון, ילדים, מתבגרים ומבוגרים, נפגעי נפש, אוטיזם, פיגור שכלי, חולי אלצהיימר, חולי סרטן, טיפול זוגי, משפחתי, קהילתי וקבוצות טיפוליות שונות. למעשה, הטיפול באומנות מתאים כמעט לכל סוג של אוכלוסייה ולכל קהל יעד.

תרפיה באומנות – הליך הטיפול

בזמן טיפול, משתמש המטפל באומנות בתהליך היצירה ובתכנים שעולים בשעת היצירה כדי לעזור למטופל להתמודד עם משברים, מתחים, חוויות טראומה ועוד. בזמן היצירה האומנות משתפר התפקוד המוטורי, רגשי והקוגניטיבי. באמצעות הקשר שנוצר בין המטפל למטופל משתפרים יחסיו של המטופל עם משפחתו, חבריו, בני זוג וסביבתו.

המטפל באומנות יוצר בחדר הטיפולים אווירה וסביבה מתאימה לעבור תהליך של שינוי. המטפל משתמש בשני מישורים. מישור אחד, הוא כמובן, המישור היצירתי האומנותי. המטופל מתנסה ביצירה האומנותית, תוך שימוש בחומרים שונים.

המישור השני, הוא מישור שיחתי. המטפל והמטופל משוחחים על תהליך היצירה ועל היצירה עצמה. חלק זה הוא חלק מהותי ביותר, דרכו מבין המטופל את עצמו ואת עולמו הפנימי, דפוסי חשיבה ודרכי התמודדות. החלק השיחתי מותאם לכל מטופל, ישנם מטופלים שעצם החוויה של היצירה מספיקה עבורם כדי להגיע לשינוי.

תהליך השינוי

באמצעות יצירות האומנות, ניתן לבחון את התהליך הטיפולי כולו. האומנות מאפשרת מראה חזותי של תהליך השינוי. מול העיניים יש אבני דרך שונים אשר נשארים תמיד ותמיד ניתן לחזור אליהם ולבחון אותם.

לדוגמא, כאשר מדובר בציור, לכל אורך התהליך הטיפולי יהיו מול העיניים ציורים שונים, אשר כל אחד אומר משהו אחר על המטופל, בשלב אחר בטיפול. כאשר עושים סיכום ביניים של התהליך הטיפולי או סיכום בסוף הטיפול ניתן לראות את כל הציורים ואת ההתפתחות של המטופל בכל שלבי הטיפול.

תהליך השינוי עצמו יכול להראות דרך צורת הציור, אופן השימוש בחומרים, הבחירה של החומרים וכדומה. לדוגמא, יהיה ניתן לראות שינוי מציור מובנה, עם מסגרת וסגור לציור חופשי וספונטני.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן