יש אנשים שאוהבים להישאר ערים עד לשעות הקטנות של הלילה, יש אנשים שאוהבים לקום מוקדם. יש אנשים שאוהבים לישון יותר, יש אנשים שאוהבים לישון פחות. יש כאלו שנרדמים בקלות, יש כאלו שישנים שינה עמוקה, ויש כאלו ששנתם קלה. מה משפיע על גווני השינה? מה משפיע על הסיכוי להירדם? מה משפיע על איכות השינה?
ובכן, המון גורמים. למעשה, היינו אומרים, שיש סיבה לכך שיש אנשים שלא נרדמים בקלות, או שלא ישנים מספיק, או אם הם ישנים – הם משום מה קמים עייפים. ואנחנו ניכנס לזה, אך לעת עתה, נרצה להביא את הנושא של ציפורי לילה.
ציפורי לילה נהנות מהשעות הקטנות
כפי שהשם מרמז, מדובר על ציפורים הפעילות בלילה. אם כי, לא מדובר בציפורים, אלא באנשים. אנשים שאוהבים לישון עד מאוחר, ולקום מאוחר. אנשים, שהפעילות שלהם, הערנות והפרודוקטיבית נמצאים בשיאה במיוחד בלילה. ובכן, אם הם עובדים בלילה, לא סביר שהם ירצו לקום מוקדם בבוקר – הגוף צריך לישון, ומה לא.
נטייה גנטית להעדפת שעות ערות?
ואכן, מחקרים מסוימים מראים, שלא מדובר על "פגם באישיות", אלא על נטייה גנטית. ואם זה המצב, ובאמת יש אנשים שהם פעילים יותר בלילה – הרי שיש להם בחירה, או להישאר פעילים בלילה או לא לעשות זאת. ובכן, אם יש להם עבודה ביום למחרת, או דבר מה אחר שמתחיל בשעה מוקדמת – זה דיי מטיל בספק את היתרון של ללכת לישון מאוחר.
על כן, התעוררו קולות, בעקבות מחקרים כאלה ואחרים – שטענו כי יש לאפשר לציפורי הלילה לקבל משמרות מאוחרות יותר, ואולי לאפשר להם לעבוד גם בלילות – כי כך נוח להם, וכך, לכאורה, לפחות לפי הפרשנות שלנו – הם יותר פרודוקטיביים.
מה ההשלכות הבריאותיות בחיים בשעות הלילה המאוחרות?
מחקר שנערך על קבוצה שכללה חצי מיליון שמשתתפים בגילאי 38-73, הראה כי כשאנשים רגילים ללכת לישון מאוחר וקמים מוקדם בבוקר ומתקשים בכך – ייתכן סיכוי גבוה ב-10% לתמותה בגיל צעיר. כמו גם אפשרות לקבל מחלות הקשורות לסוכרת וכיוצא בזה.
ממחקר זה נדמה שהפתרון הוא פשוט להזיז את המשמרות קדימה, לשעה מאוחרת יותר – כי יש אנשים שפשוט פעילים יותר בלילה.
מה המתכון האישי שלך לשינה?
ייתכן מאוד שזה נכון. אלא שאם אנחנו מסתכלים על תורה רפואית בת אלפי שנים, שמגיעה אלינו מהודו – האיורוודה, אנחנו למעשה מבינים, שלכל אדם יש את מתכון השינה המתאים לו. אם הוא לא עוקב אחריו, הוא עלול להיתקל בקשיים ובעיות שינה. על כן, ייתכן מאוד – שמדובר באנשים שלא מכירים את הדרך המתאימה עבורם ללכת לישון.
לדוגמה, אולי הם נמצאים במחשב עד שעה מאוחרת. אולי הם מתקשים להירדם, כי יש דברים בנפש שלהם שזועקים לשינוי. אולי הם פשוט אוהבים את הזמן השקט שבשעות המאוחרות. אולי הם מנסים להימנע משינה, עד שזה "מאוחר מדי".
וכמובן, אם הם הולכים לישון מאוחר, ולא ישנים מספיק שעות – הם יכולים לסבול מתופעה של חוסר שינה, שיש לה את ההשלכות שלה, לפחות למי שלא יודע לעבוד איתן. ובייחוד, אם מדובר באנשים שרגילים לישון מאוחר, כלומר – שישנים מחוץ לקצבים הטבעיים של הטבע, שבאופן כללי – מדובר על להתעורר בזריחה וללכת לישון בשקיעה.
כך שאם מלכתחילה אותם אנשים לא נהנים מהיתרון הפשוט של סנכרון השינה עם מחזור הבריאה, אפשר שמיעוט בשעות שינה, והפרעה בשגרת הלילה – יכולה להוסיף מתח למבנה שמלכתחילה לא נמצא יציב. יתר על כן, גם אם הולכים לישון – יש ללכת לישון בסטייל. כלומר, לכוונן לשינה מעמיקה. שזה אומר, לא לשתות קפה אחרי השעה 12 (גם אם זה נראה שזה "לא עובד בכלל, לא מעיר"), לא להיות עם מסכים כמה שעות לפני השינה, לשחרר מתח באופן מודע, להוריד הילוך, להימנע מאור לבן, וכיוצא בזה.
אולי יעניין אותך גם:
מתקשים להירדם? כל הדרכים להתמודדות עם נדודי שינה
>