לצד התועלת הרבה הטמונה בתרופות המודרניות, ישנן גם תופעות פחות נעימות שמקושרות לטיפולים התרופתיים שעלולות להתרחש בקרב אנשים מסוימים. התופעות שמתעוררות בעקבות נטילה של תרופות עלולות להיות ממקור של נטילת תרופה לא מתאימה או ממקור של נטילת מינון לא מתאים וכן כתוצאה מנטילת שילוב לא נכון או מסוכן של תרופות.
בנוסף לכך, במקרים מסוימים התופעות הפיזיות שמתעוררות בעקבות נטילת התרופות תופעות לוואי ידועות של השימוש בתרופה ולמעשה אין תרופה ללא כל תופעות לוואי. עם זאת, בין שישה לעשרה אחוזים מכלל המקרים של תגובה שלילית לתרופות מקורם בתגובה אלרגית למרכיבי התרופה השונים.
מה הם הגורמים לאלרגיה לתרופות?
התגובה האלרגית יכולה להתרחש על רקע של נטייה לאלרגיה, על רקע של נטייה תורשתית, על רקע מחלה מסוימת שמגבירה את הרגישות לתרופה ועוד. כמו כן, התגובה האלרגית תלויה באופן נטילת התרופה. כך למשל במקרים מסוימים תרופה שניתנת בזריקה עלולה לעורר תגובה אלרגית אך במידה שתינתן דרך הפה, לא תעורר כל תגובה כלל. התגובה תלויה גם במינון של התרופה, במשך הטיפול, בתדירות הנטילה ועוד.
כל תרופה יכולה לעורר תגובה אלרגית באופן פוטנציאלי ובדרך כלל לא ניתן לדעת מראש אילו תרופות תעוררנה תגובה אלרגית במטופלים אלא לאחר הופעת התגובה. אנשים שנמצאים בסיכון לפתח תגובה אלרגית קשה הם אנשים שסבלו בעבר משוק אנפילקטי, אנשים שסובלים ממחלת לב כלילית פעילה, אנשים שסובלים מאסטמה פעילה וכן מטופלים שנוטלים חוסמי ביטא.
מה הם התסמינים של אלרגיה לתרופות?
התסמינים של אלרגיה לתרופות משתנים מאוד בין תרופה לתרופה. התגובות האופייניות כוללות הסמקה, גרד חזק, נפיחות בצקתית בעפעפיים ובשפתיים, קוצר נשימה וצפצופים שנשמעים במהלך הנשימה, אובדן קול וצרידות, ירידה בלחץ הדם ועוד. כמו כן, תיתכן תגובה שתבוא לידי ביטוי בשוק אנפילקטי. תגובה זו מתרחשת אחת לעשרת אלפים תגובות אלרגיות לתרופות וללא טיפול היא עשויה להוביל למוות של החולה.
שוק אנפילקטי מתאפיין בצניחה חדה בלחץ הדם, אובדן הכרה, הפסקת נשימה, היחלשות והאטת הדופק ועוד. כיום ידוע כי קבוצות מסוימות של תרופות עלולות לגרום לתסמינים ספציפיים. ישנם תסמינים האופייניים ל- פניצילין, תסמינים האופייניים לשימוש ב- NSAID's, תסמינים המתאימים לאלרגיה לחומרי אלחוש הניתנים בטיפולי שיניים ועוד.
כיצד מאבחנים אלרגיה לתרופות?
בדרך כלל התגובה האלרגית לתרופות מתפתחת במהירות רבה ביותר ולעתים אף תוך דקות ספורות מרגע נטילת התרופה שגרמה לאלרגיה.
על מנת לקבוע כי המקור לתגובה הוא בנטילה של תרופה מסוימת ועל מנת לאבחן איזו תרופה גרמה לתגובה האלרגית בקרב מטופלים שנוטלים מספר תרופות באופן שגרתי, יש תחילה לקבל אנמנזה מקיפה בנוגע למצבו של החולה, בנוגע לתרופות שהוא נוטל, בנוגע לתסמינים מהם הוא סובל ועוד.
בהתאם לצורך, ניתן לבצע בדיקות אבחון שונות לאלרגיות שכוללות מבחני נשיפה, בדיקות עור ובדיקות דם.
כיצד מטפלים באלרגיה לתרופות?
הטיפול הטוב ביותר בכל הקשור לאלרגיה לתרופות הוא המניעה, כלומר הימנעות מחשיפה נוספת לתרופה אליה אלרגי המטופל. עם זאת, במקרה של תגובה יש לטפל בהתאם לסוג התסמינים ובהתאם למידת החומרה שלהם. במקרים מסוימים יהיה די במתן תרופות שמכילות אנטיהיסטמינים או סטרואידים אך לא אחת יהיה צורך לעשות שימוש באפינפרין.
יש לציין כי ברוב המוחלט של המקרים התופעות שמתעוררות בעקבות התגובה האלרגית אינן חמורות יתר על המידה ונוטות לחלוף מאליהן גם ללא טיפול. עם זאת, ישנה חשיבות עליונה לאבחן את המקור לתופעות וזאת על מנת להימנע מחשיפה חוזרת לתרופה שעוררה את האלרגיה.
אולי יעניין אותך גם: