אקנה, או בשם המוכר "פצעי בגרות" היא בעיית עור שכיחה הנפוצה בעיקר בקרב בני נוער ומתבטאת בפצעים מוגלתיים המופיעים על הפנים, בחזה, בגב ובמקומות נוספים. בגיל ההתבגרות, הפרשת ההורמונים השונים גורמת לייצור מוגבר של חומר שמנוני הנקרא סבום ומופרש מבלוטות החלב.
חסימה של זקיק השערה על ידי הסבום גורם ליצירת "פקק", ולהתפתחות פצעי הבגרות המפורסמים.
סוגי הפצעים
אקנה כוללת מספר סוגי פצעים שיכולים להופיע במקומות שונים בעור. הפצעים השכיחים ביותר נקראים "נודולות", ובעצם מדובר בפצעים הנמצאים במנח תת עורי וללא טיפול עלולים אף לגרום לצלקת.
פצעים אלה עלולים להזדהם ולגרום להיווצרות מורסה, שהיא פצע מלא בתאי דלקת וזיהום. סוגים נוספים של פצעים קלים יותר שנחשבים כחלק ממשפחת האקנה הם "פצעים לבנים", בהן בולטת חומצת החלב הלבנה ופצעים "שחורים" המבטאים פיגמנטציה של העור לאחר חסימה של בלוטות החלב.
מנגנון היווצרות הפצעים
פצעי הבגרות נגרמים כאמור מחסימת בלוטות החלב שמובילה בסופו של דבר להתפתחות הפצעים. אחת הסיבות החשובות להיווצרות הפצעים היא פרץ ההורמונים המתבטא בגיל ההתבגרות. העלייה ברמת ההורמונים השונים כמו טסטוסטרון גורמת לגירוי בלוטות החלב ולהפרשת החומר סבום, שכתוצאה גורם לחסימת בלוטת החלב ולהתפתחות הפצעים.
הסבום שמופרש גורם לסתימה של הנקבובית, הצטברות תאי עור מתים באזור ובסופו של דבר להתפתחות פצע "שחור". במידה ונגרמת חסימה מלאה שלא מאפשרת לחלב שמופרש לצאת החוצה, נוצר פצע "לבן" שמכיל כמות אדירה של הפרשה. בשלב הבא, מגיעים לאזור חיידקים ובעקבותיהם תאים נויטרופילים שגורמים להתפתחות הפצע הדלקתי והמוגלתי שנקרא נודולה, ובהמשך הופך למורסה או אבצס.
הגורמים לאקנה
קיימים מספר גורמים שידועים שעוזרים להתפתחות פצעי הבגרות, וצריכים להיות מוכרים לבני נוער שסובלים מאקנה. ראשית, שליטה על הרמה ההורמונלית עוזרת באופן משמעותי להפחית את התפתחות פצעי הבגרות בגיל הצעיר. ולכן, שימוש בגלולות למניעת הריון (המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון) או נטילת הורמונים מסוג אחר עלולים להחריף את המצב.
בנוסף, אכילת מוצרים שמנוניים כמו שוקולד, מרגרינה, ומזון מטוגן עלולים להאיץ את התפתחות פצעי הבגרות. מצבים נפשיים קשים כמו לחץ וחרדה, עלולים גם כן להאיץ את התפתחות האקנה, בכך שהם מגבירים את הפרשת הארנלין והורמונים נוספים.
חשוב לזכור שהסיבה הבולטת ביותר לאקנה היא ההורמונים, שכמובן קשה מאוד לשלוט בהם. ולכן, בני נוער שסובלים מאקנה חייבים לשמור על ההנחיות האחרות, ולהשתדל להפחית את החשיפה אל גורמי הסיכון השונים.
טיפול
ברוב המקרים, אין צורך לטפל באקנה, ומספיק לשמור על היגיינה טובה באזור הפצעים על מנת לשפר את המצב. כאשר מופיעים פצעים רבים, או שמדובר בפצעים מוגלתיים ודלקתיים, ניתן באמצעות משחות פשוטות להקל על המצב ולגרום להעלמותם.
מדובר במשחות שונות שמכילות חומרים כמו רטינואידים, אדאפלן ובנזואיל פראוקסיד, שתפקידם הוא להקל על החסימה של זקיק השערה, למנוע את התרבות החיידקים ולזרז את חידוש העור באזור. כאשר מדובר בפצעים מוגלתיים, ניתן להקל עליהם בעזרת משחות חזקות יותר המכילות חומרים אנטיביוטיים שתפקידם להילחם בחיידקים.
בנוסף טיפול באקנה בשיטה טבעית מראה תוצאות טובות במטופלים רבים.
טיפול באקנה קשה
במידה והשימוש במשחות לא משיג תוצאות טובות, ניתן להשתמש בתרופות סיסטמיות הנלקחות בצורת כדורים ויילחמו בפצעים בצורה חזקה יותר. ראשית, ניתן להתחיל במתן אנטיביוטיקה במינון נמוך, שתוביל להפחתת החיידקים על פני העור ובכך תפחית את הסימפטומים השונים.
לאחר מכן, ניתן להשתמש בתרופות המכילות Isotretinoin שגורמות להסרת תאי עור ולהפחתת ההפרשה מבלוטות החלב. תרופות אלה מובילות לתוצאות מצוינות, אך מצד שני לתוצאות לוואי חמורות כמו נזק לכבד ואיסור מוחלט על חשיפה לשמש. חשוב לזכור שהטיפול באקנה הוא פשוט יחסית ובדרך כלל יכול להשיג תוצאות מצויינות בזמן קצר.
גם בצלקות הנגרמות מאקנה ניתן לטפל במספר דרכים. מידע נוסף באתר אקנה סנטר המכיל מידע על העלמת וטשטוש צלקות אקנה ואפשרויות נוספות לטיפול בפצעי הבגרות.
>