השמנת יתר היא בין נושאי המחקר הפופולאריים ביותר בעשורים האחרונות, כשאחד מתחומי המחקר המרתקים ביותר הוא הגורמים להשמנה. באופן כללי ניתן לקבוע כי השמנה היא תהליך שמתרחש כאשר ישנה צריכה עודפת של קלוריות. במילים אחרות כאשר אנחנו צורכים יותר קלוריות משאנחנו שורפים, תתרחש השמנה. זאת כיוון שהגוף האנושי מקפיד לשמור את הקלוריות העודפות במאגרי השומן. אמנם המשוואה הכללית היא פשוטה, אך בשטח הדברים כבר הרבה יותר מורכבים. במאמר שלפניכם נפרט אודות חלק מהגורמים להשמנת יתר.
היעדר פעילות גופנית
בצד אחד של המשוואה שהזכרנו לעיל אנחנו מוצאים את כמות הקלוריות שאנחנו שורפים ובצד השני את כמות הקלוריות אנחנו צורכים (ביממה למשל). כפי שציינו, כל עוד נשרוף פחות קלוריות משנצרך, תתרחש השמנת יתר. לפיכך ככול שנשרוף פחות קלוריות, כך נגדיל את סיכויינו להשמין. היעדר פעילות גופנית המקושר לאורח חיים ישבני, הוא בין הבעיות החמורות ביותר בעשורים האחרונים ובין הגורמים המשמעותיים ביותר להשמנת יתר בקרב בני כל הגילאים.
הרגלי אכילה לקויים
הרגלי אכילה לקויים יכולים בקלות להוביל לצריכה עודפת של מזון, מעבר לצרכים של הגוף. כך לדוגמה רבים מאיתנו נוהגים לאכול בהיסח הדעת, כלומר תוך כדי צפייה בטלוויזיה, משחק במחשב, קריאת עיתון וכיו"ב. צריכת מזון בהיסח הדעת מובילה לצריכה של כמות מזון גדולה יחסית, בהשוואה לצריכת מזון תוך התמקדות באכילה ולמרבה הצער אכילה בהיסח הדעת היא מנהג נפוץ מאוד בימינו. הרגלי האכילה נרכשים כבר בשנות החיים הראשונות ולאחר שנרכשו ההרגלים הלקויים, קשה ביותר לשנות אותם. זוהי הסיבה בגינה בשנים האחרונות ישנן בכל רחבי העולם תוכניות למניעת השמנה המתמקדות באימהות לתינוקות ופעוטות.
תפריט מעודד השמנה
לא רק הרגלי האכילה משפיעים על הסיכוי להשמנת יתר, אלא גם הרכב התפריט הנצרך. מזונות צפופים אנרגטית הם מזונות המכילים כמות גדולה של קלוריות בנפח קטן יחסית ומתן עדיפות למזונות אלה יוביל בדרך כלל לצריכה עודפת של קלוריות. רבים לא יודעים זאת, אך בגרם אחד של שומן ישנן כתשע קלוריות ולעומת זאת בגרם אחד של חלבון או פחמימה, יש כארבע קלוריות בלבד. אי לכך במאה גרם של שומן ישנן כ-900 קלוריות ולעומת זאת ב-100 גרם של פחמימות יש כ-400 קלוריות בלבד.
לפיכך הגדלת כמות הירקות הטריים בתפריט היומי היא בין ההמלצות הטובות ביותר שניתן לתת לאלו המעוניינים להפחית ממשקלם. זאת כיוון שירקות טריים תורמים לנפח הארוחות מבלי להוסיף כמות גדולה של קלוריות. כמו כן, קריאת תוויות הסימון התזונתי שעל אריזות המוצרים לפני הרכישה ובחירה מושכלת של פריטים, מסייעת רבות למלחמה בהשמנה.
גורמים רפואיים
ישנן לא מעט מחלות ובעיות רפואיות שגורמות להשמנת יתר ו/או מקשות על הירידה במשקל. בין היתר מדובר על בעיות ומחלות שמקשות על ביצוע פעילות גופנית (כמו דלקות מפרקים מסוגים שונים), בעיות ומחלות שמאטות את חילוף החומרים (כמו תסמונת קושינג או תת פעילות של בלוטת התריס באופן כללי), בעיות ומחלות שגורמות לעלייה בתיאבון (כמו תסמונת פראדר ווילי) ועוד.
כמו כן ישנה שורה ארוכה של תרופות שעשויות להוביל להשמנת יתר שכדאי להכיר. בין השאר מדובר למשל בחוסמי בטא, סטרואידים, נוגדי פרכוסים מסוימים, תרופות שונות המשמשות לטיפול בסכיזופרניה, נגדי דיכאון טריציקליים ועוד. לאור כל זה מומלץ מאוד שכל אדם המעוניין להימנע מעלייה במשקל או מעוניין לרדת במשקל, יברר האם התרופות שנרשמו לו עשויות לעודד השמנה. בהתאם לצורך, יתכן שניתן יהיה להחליפן בתרופות שלא גורמות לתופעת לוואי שלילית זו.
גורמים פסיכולוגיים
אחד הגורמים החשובים להשמנה הוא שיבוש במנגנון הרעב והשובע הטבעי ושימוש באוכל כאמצעי לוויסות רגשי ולהתמודדות עם קושי נפשי, כאלמנט מנחם ומרגיע במצבי סטרס ועוד. כל השימושים הנ"ל עשויים לגרום לצריכה עודפת של מזון, לבחירה במזונות עתירי שומן ו/או סוכר ולצריכה של מזון בהתאם למצב הרוח, ללא קשר לצורכי הגוף. הכוונה היא לכך שלא ניתן לנתק את הרגלי האכילה והיחס למזון מהמבנה הנפשי של האדם, מהמקום שהאוכל תופס בחייו ומהתפקיד שהוא ממלא בהם וחשוב עד מאוד להתייחס להתנהגות האכילה גם מההיבט הרגשי.
>