הורמון גדילה – זירוז תהליך הגדילה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הורמון גדילה

הורמון גדילההורמון הגדילה (growth hormone/GH) הינו חיוני ביותר לצורך גדילה והרחבת העצמות, הרקמות הרכות והאיברים בגופנו.

הורמון זה הוא למעשה סוג של חלבון המופרש מבלוטה חשובה במוח הנקראת בלוטת יותרת המוח. וויסות הפרשת ההורמון בגוף, תלויה בגורמים ופקודות ממספר אזורים  במוח (בעיקר בלוטה בשם היפותלמוס) ועלולה להיות בחוסר או לעיתים בעודף בקרב ילדים ובקרב מבוגרים.

כיצד גורם הורמון זה לגדילת עצמות?

כאשר "נשלחת" פקודה מאזורים ובלוטות הורמונאליות נוספות במוח, מופרש הורמון הגדילה מהמוח למחזור הדם. הפרשה זו פועלת בצורה מחזורית ושיאה בגיל הילדות היא מדי יום בשעות הבוקר המוקדמות. "הגעת" ההורמון לאזור העצם אשר "אמורה" לגדול, גורמת לשחרור חומר בשם IGF-1, המזרז את תהליך הגדילה בעצם על ידי שינויים מולקולרים בתאי העצמות.

בגילאים מבוגרים יותר בהם גדילה משמעותית איננה מתרחשת (בצורה הנורמאלית) כבר , מסייע הורמון הגדילה בוויסות רמת הסוכר בדם ובפעילות תקינה של שכפול התאים ברקמות שונות בגוף.

מחסור בהורמון גדילה בקרב ילדים

מספר סיבות יכולות להוביל למחסור בהורמון זה:

  • ירידה בהפרשה של חומרים המעודדים את שחרור הורמון הגדילה במוח, בעיקר מבלוטת ההיפותלמוס.
  • עלייה בהפרשת חומרים המעכבים שחרור של הורמון גדילה, כגון חומר הנקרא סומטוסטטין (somatostatin).
  • חוסר יכולת של רקמות בגוף להגיב לנוכחות של הורמון הגדילה. הגורמים המוזכרים יכולים להתרחש בשל סיבות תורשתיות, מולדות או כתוצאה מבעיה נרכשת לאחר הלידה.

מה עלול להוביל למחסור בהורמון גדילה?

מחסור בהורמון גדילה עלול להיגרם מגורמים חיצונים כמו – טראומה מוחית, זיהומים מסוימים ( כגון דלקת ברמת המוח או דלקת בקרום המוח), גידולים והקרנות במערכת העצבים ומחלות כלל מערכתיות.

בניגוד לגורמים החיצוניים אשר עלולים להשפיע על ההתפתחות של הילד, שכיחים יותר המקרים בהם החוסר בהורמון גדילה נובע דווקא מתהליכים בגוף או ההיסטוריה המשפחתית ואישית של הילד כבר בשלב בו הוא תינוק. גנטיקה משחקת תפקיד משמעותי בהתפתחות שלנו וכן לעיתים קיימים תסמינים המעידים על מחסור בהורמון גדילה, כמו מחסור בסידן.

אבחון מחסור בהורמון גדילה

במרבית המקרים הילד יהיה נמוך בהשוואה לבני גילו, מעקב על ידי עקומות הגדילה יכול לספק מידע לגבי היקף הבעיה ומתי החלה.

  • חשוב לברר האם היה פיגור בגדילה בזמן ההריון עם הילד.
  • גובה ההורים הוא קריטי, מאחר ובמקרים מסוימים אין בהכרח מחסור בהורמון זה והבעיה היא כי ההורים נמוכים גם כן, במידה לילד יש אחים, קל לזהות אם קיימת מגמה מסויימת מבחינת גובה.
  • יש צורך לברר האם קיימות פרופורציות שוות בילד. ילדים נמוכים הסובלים מחוסר פרופורציה במבנה הידיים, הרגליים ומרכז הגוף כפי הנראה סובלים מבעיות גנטיות אשר אינן קשורות למחסור בהורמון גדילה.
  • בגילאים מבוגרים יותר, יש צורך לבדוק התפתחות מינית תקינה.
  • תסמינים נלווים כגון כאבי ראש, אנמיה, שינויים בראייה ושינויים הורמונאלים נוספים עלולים להעלות חשד כי מקור הבעיה היא מערכת העצבים ( לדוגמא כתוצאה מגידולים).

דרכי התמודדות

כאשר החשד הוא כי מקור הבעיה נובע ממחסור בהורמון הגדילה, ניתן לבצע בדיקות מעבדה לצורך זיהוי כמותי של ערכי הורמון הורמון זה וערכי ה- IGF-1. בהתאם למקור הבעיה ניתן להזמין בדיקות נוספות כגון צילומי CT או MRI ובדיקות גנטיות, במידה ואלו אכן בעיות גנטיות לעיתים ניתן, תחת השגחת רופא ולפרקי זמן מוקצבים, להזריק בצורה מלאכותית הורמון גדילה.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן