ניתוח השתלת קרנית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הקרנית היא רקמה שקופה הנמצאת בחלק הקדמי של העין, ונמצאת קדמית לאישון, קשתית (החלק הצבעוני) והלשכה הקדמית של העין. לקרנית תפקיד חשוב מאוד והוא ריכוז ומיקוד קרני האור ברשתית.

במקרים שונים הקרנית נפגעת ועוברת תהליכי הצטלקות, העכרה ועיוות ויש לבצע השתלת קרנית.

מהי השתלת קרנית

השתלת קרנית היא פרוצדורה ניתוחית בה מוחלפת הקרנית הפגועה בקרנית חדשה שמגיעה מתורמים. ניתן לבצע השתלת קרנית מלאה בה מוחלפת כל הקרנית, וכמו כן קיימת פרוצדורה חדשה יחסית בה הניתוח מתבצע גם באופן חלקי, ללא החלפה מלאה של הקרנית הפגועה.

השתלת קרנית היא הטיפול במצבים של התדרדרות הראיה ללא פתרון טיפולי אחר. כאשר לא מצליחים להתמודד עם המחלות שגורמות להרס הקרנית, פונים לפתרון הניתוחי ולהחלפת הקרנית בניתוח השתלה.

באילו מקרים מבצעים השתלת קרנית?

הסיבות להשתלת קרנית רבות ושונות, וכולן קשורות לפגיעה בלתי הפיכה של הקרנית. מצבים בהם פונים להשתלה הם כוויות, צלקות אחרי טראומה ודלקות לאחרי זיהומים שונים, בעיקר הרפס. כמו כן, קיימים מצבים ממושכים שהורסים את הקרנית כמו מחלות תורשתיות או מחלת קרטוקונוס שהיא מחלה שגורמת לעיוות הקרנית.

מבלי להתייחס למחלות ספציפיות, ניתן להבין שלהשתלת קרנית מספר מטרות עיקריות:

  • שיפור הראיה – בעזרת החלפת קרנית עכורה מצליחים לשפר את הראיה ולהפוך אותה לברורה יותר. כאמור, אם הקרנית מלוכלכת או מצולקת, קרני האור לא יצליחו להגיע לרשתית באופן מושלם והראיה תיפגע.
  • בניה מחדש – עם השנים הקרנית כאמור עוברת עיוותים מבניים והארכיטקטורה והאנטומיה הטבעית שלה נהרסת. כתוצאה מכך, הראיה נפגמת ועלולה להתדרדר למצבי עיוורון חלקיים ומלאים. במצבים בהם כבר לא ניתן לטפל, משתילים קרנית חדשה למטרת "רקונסטרוקציה".
  • טיפול בזיהומים – רקמת קרנית מזוהמת או מודלקת שלא מגיבה לטיפול אנטיביוטי חייבת להיות מוסרת ומוחלפת. במקרה כזה אין פתרון אחר ומבצעים השתלת קרנית.
  • תיקון קוסמטי – אנשים עם קרנית מצולקת מבקשים לפעמים לשפר את המראה הקוסמטי של העין שלהם, ובמקרה זה מוכנים אף לבצע השתלת קרנית.

הליך הניתוח

השתלת קרנית היא ניתוח ההשתלה בעל אחוזי ההצלחה הטובים ביותר, ובישראל מבוצעים כל שנה 900-1000 ניתוחים. לעומת ניתוחי השתלת איברים אחרים, דחיית השתל כאן פחות משמעותית, במיוחד מפני שהקרנית אינה מחוברת לכלי דם.

עם זאת, אחרי הניתוח לוקחים בכל זאת תרופות נוגדות דחייה שעוזרות להעלות את סיכויי ההצלחה לכ-85%. ניתוח ההשתלה מתבצע בהרדמה מלאה או חלקית וההתאוששות ממנו בדרך כלל קלה ונמשכת מספר שבועות עד החלמה מלאה.

במהלך הניתוח, מסירים את הקרנית הפגועה ותופרים במקומה את הקרנית הנתרמת בעזרת תפרים עדינים. במהלך החודשים שאחרי הניתוח מסירים את התפרים בהדרגה עד שבסופו של דבר מתקבלת קרנית רציפה. טכניקה חדשה הכוללת שימוש בלייזר מאפשרת השתלת חלקי קרנית. בעזרת טכניקה מדוייקת זו משפרים את זמן ההחלמה וחוזרים לראייה תקינה תוך זמן קצר יותר.

תרומת קרנית

הקרנית נחשבת לאיבר "פופולארי" מאוד מבחינת ניתוחי ההשתלות, וזאת מפני שהיא נוחה יחסית לעבודה. הקרנית לא דורשת התאמה מסובכת לפי סוג דם או פרופילים גנטיים נוספים וזאת מפני שכאמור, אינה מחוברת לכלי דם. זאת בשורה מצויינת למחכים להשתלה, שכאן בניגוד להשתלת איברים אחרים, מציאת קרנית המתאימה להשתלה קלה יותר ופחות ספציפית.

בנוסף, את הקרנית ניתן לשמור בתנאי קירור למשך כשבוע. זה כמובן מאפשר הכנה טובה יותר לניתוח מצד המועמד להשתלה ומצד הצוות. פרק הזמן הזה הוא כמובן יתרון משמעותי לעומת איברים אחרים בהם ההשתלה חייבת להתבצע תוך מספר שעות.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן