וירוס RSV

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

וירוס RSV

וירוס RSVוירוס RSV הוא נגיף שגורם לזיהומים בבני אדם בעיקר בריאות ובדרכי הנשימה העליונות. מדובר על נגיף נפוץ ביותר כשרוב הילדים יסבלו ממנו לפני גיל שנתיים.

למרות שבדרך כלל הוא לא גורם למחלה קשה, הרי שבקרב אוכלוסיות מסוימות הוא יכול לגרום לסכנת חיים של ממש כפי שנפרט בהמשך מאמר זה.

מדי שנה נדבקים בנגיף כשישים וארבעה מיליון בני אדם, במיוחד בתקופת החורף שביניהם בין ארבעה לשישה מיליון חולים מתחת לגיל ארבע שנים. במדינת ישראל לבדה נדבקים בנגיף כעשרים ושניים אלף תינוקות מדי שנה לפי נתוני משרד הבריאות.

מה הם התסמינים של וירוס RSV?

בדרך כלל התסמינים האופייניים יופיעו כארבעה עד שישה ימים מהחשיפה לנגיף. מדובר על סימפטומים שמזכירים מאוד צינון כמו למשל שיעול יבש, נזלת, גודש באף, תחושת חוסר נוחות כללית, כאבי ראש וכאבי גרון.

במידה ומדובר על זיהום חמור יותר שמופיע בדרכי הנשימה התחתונות כמו למשל במקרים בהם מתרחשת דלקת ריאות או ברונכיוליטיס התסמינים יכללו גם שיעול כבד, חום גבוה, צפצופים בזמן הנשימה, קשיי נשימה, עור כחלחל ועוד.

תינוקות עלולים להפגין תסמינים כמו למשל אובדן של התיאבון, חוסר עניין בסביבה, עצבנות ועוד. בדרך כלל התסמינים חולפים גם ללא טיפול תוך שבוע או שבועיים לכל היותר.

כיצד חודר הנגיף לגוף?

הנגיף מועבר בקלות רבה על ידי הפרשות שמועברות מגופו של אדם חולה לאדם בריא. הוא יכול לחדור לגוף דרך העיניים, הפה או האף בטיפות רוק או נזלת שנשאפות לגופו של אדם בריא וכן הוא יכול לעבור בלחיצת יד שאחריה האדם הבריא נוגע באפו, בפיו או בעיניו.

יש לציין שהנגיף יכול לשרוד מספר שעות גם על פני משטחים ולכן גם מגע בחפץ שמזוהם בנגיף שאחריו מתרחש מגע בין היד לאף, לפה או לעין יכול להסתיים בהדבקה.

כיצד ניתן לאבחן את הנגיף?

כיום קיימות חמש שיטות שונות לאבחן את הנגיף. בין היתר מדובר על הדגרה של כיח מהגרון בתרבית, אימונוכרומטוגרפיה, EIA ועוד.

אילו אוכלוסיות נמצאות בסיכון לפתח מחלה חריפה בעקבות ההדבקה?

כפי שציינו, ברוב המקרים הנגיף לא גורם למחלה קשה אך נכון להיום מדי שנה הולכים לעולמם 160 אלף חולים כתוצאה מהידבקות בנגיף. ישנן מספר אוכלוסיות שנמצאות בסיכון לפתח מחלה חריפה ואף להגיע למצב מסכן חיים בעקבות ההדבקה להלן:

  • תינוקות בני פחות משישה חודשים.
  • פגים בני פחות משנה אחת.
  • תינוקות עד גיל שנה שסובלים ממחלה בריאה או בלב.
  • מבוגרים שסובלים ממחלת ריאה חסימתית כרונית.
  • מבוגרים שסובלים מאי ספיקת לב.
  • מבוגרים שסובלים ממערכת חיסונית חלשה במיוחד בעקבות טיפולי כימותרפיה או תרופות.

כיצד מטפלים בחולים?

ברוב החולים הטיפול הוא תומך בלבד כיוון שהמחלה עוברת גם ללא כל טיפול. עם זאת, במקרים החמורים בנוסף לטיפול התומך נהוג לעשות שימוש בתרופה שנקראת Ribavirin. תרופה זו יעילה לשימוש לא רק עבור נגיף זה כי אם עבור מגוון גדול של נגיפים. היא ניתנת בתרסיס יחד עם חמצן כדי לוודא את ההישארות שלה בריאות.

מדוע פגים נמצאים בסיכון מוגבר לחלות במחלה קשה?

ישנם רבים שמכנים את הנגיף בשם נגיף הפגים משום שפגים נמצאים בסיכון מוגבר לסבול ממחלה קשה בעקבות ההדבקה. למחלה הקשה קיימות שתי סיבות מרכזיות.

האחת היא חוסר בשלות של הריאות והשנייה היא מחסור בנוגדנים. הרמה של הנוגדנים בדמו של תינוק שנולד בין השבוע ה-32-35 נמוכה במחצית מהרמה של הנוגדנים בדמו של תינוק שנולד לאחר היריון מלא. כמו כן, יש לציין שהנוגדנים עוברים מהאם לעובר רק לאחר השבוע ה- 28.

האם קיים חיסון לנגיף?

החיסון נגד הנגיף נקרא אבוסינאגיס. הוא ניתן אחת לחודש במשך חמישה חודשים אך לא מיועד לכלל האוכלוסייה. את החיסון נהוג לתת לילדים שנולדו פגים במצבים מסוימים כמו למשל במקרה שהם חולים מברונכיט דיספלזיה, במקרה שהם מטופלים בחמצן בעקבות מחלת ריאות כרונית או במידה שנולדו לפני השבוע השלושים ושלושה להיריון. בנוסף, החיסון ניתן לתינוקות שנולדו מתחת למשקל של 1000 גרם, לתינוקות שסובלים ממחלת לב מולדת ועוד.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן