מה ההבדל בין חיידק לבין וירוס?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מה ההבדל בין חיידק לבין וירוס?הרוב המוחלט של המחלות שתוקפות ילדים במהלך חודשי השנה, בין אם מדובר במחלות של קיץ או במחלות של חורף נגרמות על ידי חיידקים או נגיפים (וירוסים). ישנם רבים שנוטים לבלבל בין השניים ולא אחת יוצא לנו לקרוא בעיתונים על חיידק השפעת בזמן שאת מחלת השפעת מעביר נגיף או על נגיף השחפת למרות שאת השחפת מעביר חיידק.

חשוב מאוד להבין את ההבדל בין נגיפים לבין חיידקים על מנת שניתן יהיה להבין מדוע אי אפשר לטפל בחצבת, דלקת גרון נגיפית או כלבת למשל באמצעות אנטיביוטיקה.

אז מה זה בעצם חיידקים?

יחידת הבסיס של החיים היא התא. בין אם מדובר על ג'ירפה, עץ אלון או ממותה, כל האורגניזמים ביקום מורכבים מתאים. החיידקים הם יצורים זעירים במיוחד שכן הם בנויים מתא אחד בלבד. התא הזה אינו גדל אלא מתרבה על ידי חלוקה שלו לשני תאים שזהים אחד לשני לחלוטין וגם לתא המקורי שהתפצל לשני החלקים מהם נוצרו. כיום ידועים למדע קצת יותר מ- 7000 מינים שונים של חיידקים, אך נראה כי ישנם פי חמישים עד מאה יותר חיידקים שעדיין לא התגלו לנו.

מתוך כל זני החיידקים המוכרים לנו, רק כמאה מהם גורמים למחלות בבני אדם ורק מאתיים מהם יכולים לגרום למחלה משנית באדם שכבר סובל ממחלה ראשונית שלאו דווקא נגרמה בשל זיהום חיידקי. רובם המוחלט של החיידקים לא זקוקים לתאים אחרים כדי להתקיים וזאת בניגוד לנגיפים.

נגיפים – הטפילים המוחלטים

בניגוד לחיידקים, אין לנגיפים את היכולת להתרבות בכוחות עצמם ולכן קיים ויכוח מסוים בתחום הביולוגיה האם ניתן בכלל להגדיר אותם כיצורים חיים. על מנת להתרבות הם זקוקים לתא מארח שבמנגנוני ההתרבות שלו הם עושים שימוש על מנת להתרבות.

למעשה, הנגיף מורכב מאוסף של מולקולות שמכילות חומר תורשתי ללא שום מנגנוני רבייה או חלוקה. כאשר הוא חודר לתאים של האדם הנגיף מתחיל להתרבות בתוך תא אחד וכאשר הוא מצליח להתרבות מעבר לגבול מסוים, הוא פורץ את התא המאחסן ומתחיל לפלוש לתאים אחרים כדי להתרבות גם בהם.

מחלות שנגרמות על ידי נגיפים

נגד רוב מחלות הילדים שנגרמות על ידי נגיפים הגוף מצליח לפתח חיסון לאחר החשיפה הראשונית ולמעשה שלושים אחוז מהילדים שנדבקים במחלות ילדות נגיפיות לא מראים שום תסמינים קליניים. עם זאת, מאחר והחשש הוא שהמחלות יפגעו באדם רק בגיל מבוגר (מחלות ילדות שפוגעות במבוגרים עלולות להיות קטלניות), כיום נהוג לחסן תינוקות וילדים נגד מחלות נגיפיות שכיחות כמו אדמת למשל.

החום האופייני למחלות נגיפיות הוא תוצאה של מנגנון הגנה טבעי של הגוף. נגיפים רבים לא מסוגלים להתקיים בטמפרטורה גבוהה ולכן הגוף מעלה את הטמפרטורה של התאים שלו וכך למעשה נלחם בזיהום הוויראלי.

כיום, ניתן להתגבר על רוב הנגיפים למעט נגיפים מסוימים שניחנים ביכולת ליצור מוטציות במהירות כמו למשל נגיף האיידס המפורסם. הטיפול במחלות נגיפיות הוא לרוב טיפול תומך בלבד שכולל צריכת נוזלים הולמת, משככי כאבים, כדורים נגד בחילות ומנוחה.

מחלות נגיפיות מפורסמות הן למשל סרטן צוואר הרחם שנגרם על ידי וירוס הפפילומה האנושי, מחלת השפעת, אבולה ועוד.

חיידקים ונגיפים בהקשר של אנטיביוטיקה

ישנן מחלות רבות שיכולות להתפרץ כתוצאה מזיהום נגיפי וחיידקי כאחד. מחלות כאלו הן למשל דלקת עיניים לצורך העניין. מה שחשוב להבין בהקשר זה הוא שבעוד שבחיידקים אכן צריך להילחם באנטיביוטיקה, הרי שנגיפים עמידים לאנטיביוטיקה לחלוטין.

לרוע המזל, רופאים רבים נוהגים לרשום למטופלים שלהם אנטיביוטיקה שלא לצורך. הצרה היא שהאנטיביוטיקה לא מבחינה בין חיידקים מזהמים לבין חיידקים טובים שמתקיימים בגוף האדם ונחוצים למעשה לשמירה על בריאותו התקינה.

מסיבה זו, כאשר האדם נוטל אנטיביוטיקה הוא עלול לסבול מתופעות כמו שלשולים, קנדידה, חולשה כללית ועוד. המשמעות היא שכאשר אדם מציג תסמינים מסוימים שניתן לשייך אותם הן למחלה נגיפית והן למחלה חיידקית קיימת חשיבות עליונה לאבחן את המקור לזיהום על מנת שלא לתת לחולה אנטיביוטיקה שלא לצורך.>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן