האם אתה לא מצליח להפחית ממשקל גופך למרות דיאטות הכאסח והרעב שאתה עושה?
האם אתה סובל מהשמנת יתר למרות, שאתה אוכל מעט?
האם אתה שותה כשמונה כוסות מים בכל יום?
האם אתה אוכל תזונה בריאה, מאוזנת, הכוללת את כל אבות המזון?
האם אתה ישן/ישנה כשמונה שעות בכל לילה?
האם אתה מבצע פעילות גופנית באופן קבוע ויומיומי?
שאלות אלו, נשאלות במטרה להבין, האם האדם סובל ממצב של חילוף חומרים נמוך, תקין או גבוה. אנשים רבים הסובלים מבעיה של השמנת יתר, חושבים שיש להם בעיה גנטית או מולדת בחילוף החומרים ולכן אין ביכולתם להפחית ממשקל גופם, אך טענה זו נכונה רק בחלק קטן.
בכדי שיהיה לאדם חילוף חומרים תקין או מהיר, אשר יעזור לו להפחית ממשקל גופו ולחיות באופן בריא, על האדם לנהוג בצורה מסוימת ולשנות את אורח חייו לאורך חיים בריא.
מהו חילוף חומרים – מטבוליזם?
חילוף חומרים הינו תהליך טבעי המתרחש בכל בני האדם, במהלך כל חייהם. תהליך חילוף החומרים בגוף, הינו תהליך מורכב, הדרוש ממספר מנגנונים פיזיולוגים, ביולוגים, כימיים וביוכימיים לעבוד יחדיו בהרמוניה.
חילוף חומרים בגוף, מתרחש על מנת לפרק לחלקיקים קטנים (כמו: ויטמינים, מינרלים, אנזימים, חומצות אמינו וכדומה), בכדי שהתאים בגוף יוכלו לפעול בצורה הרצויה. כל דבר שהאדם אוכל או שותה, עובר חילוף חומרים ומתפרק בסופו של דבר בגוף בכדי לספק את האנרגיה הרצויה. חומרים להם הגוף אינו זקוק, מופרשים באמצעות השתן ואו הצואה.
הגורמים למטבוליזם איטי
- גיל – ככל שהאדם מתבגר ומזדקן, כך קצב חילוף החומרים שלו יורד. תופעה זו מתרחשת בשל השינויים הפיזיולוגים הרבים המתרחשים בגיל המאוחר, הגורמים לתפקוד נמוך יותר של איברים רבים וביניהן גם מערכת העיכול, הכבד ומערכת השתן.
- מין – הגוף הנשי מכיל לרוב, אחוזי שומן גבוהים יותר,בשל כך, נשים סובלות יותר מקצב חילוף חומרים איטי לעומת גברים, להם קצב חילוף החומרים הרבה יותר מהיר.
- מסת שרירים – ככל שהאדם יהיה שרירי יותר כך קצב חילוף החומרים שלו יהיה מהיר יותר.
- כושר גופני – קצב חילוף החומרים מהיר יותר באנשים העוסקים בפעילות גופנית באופן קבוע ויומיומי (לפחות 30 דקות בכל אימון).
- תזונה – אכילת תזונה בריאה ומאוזנת הכוללת את כל אבות המזון, תסייע בהגברת קצב חילוף החומרים. אנשים אשר עושים דיאטות כאסחדיאטות רעב, מכניסים את הגוף למצב מצוקה ובשל כך מתרחשת ירידה בקצב חילוף החומרים והאדם בעצם משיג את התוצאה ההפוכה.
- בריאות כללית – אנשים הסובלים ממחלות כרוניות שונות, כגון: תת פעילות של בלוטת התריס, נוטים יותר לסבול מקצב חילוף חומרים איטי. ניתן לטפל בבעיה זו באמצעות אלטרוקסין
- מצב נפשי – נמצא כי מצב נפשי ירוד ואנשים הסובלים ממצבים של הפרעות ומחלות נפש, כגון דיכאון, סובלים יותר מקצב חילוף חומרים איטי.
כיצד ניתן להגביר את קצב חילוף החומרים?
בכדי לענות על שאלה זו, האדם צריך להיות במצב בריאותי תקין, ללא מחלות גנטיות או כרוניות אשר משפיעות על חילוף החומרים.
במקרים בהם האדם כן סובל ממחלות אלו, יהיה צורך בהתייעצות עם רופא מומחה, בכדי לקבל הפניה לבדיקות נוספות, ביקור אצל דיאטנית קלינית ואף קבלת תרופות מתאימות.
באופן כללי, בכדי להגביר את קצב חילוף החומרים, על האדם לאכול בכל יום, תזונה מאוזנת, בריאה ועשירה בכל אבות המזון וכמו כן, להימנע מעשיית דיאטות קיצוניות.
בנוסף, מומלץ מאוד לבצע בכל יום 30 דקות של פעילות גופנית (אירובית ופעילות להעלאת מסת השריר), שתייה של לפחות 8 כוסות מים ביום ( להרחבה: שתיית מים ובריאות) ובסופו של יום, ולהקפיד על שינה תקינה.
>