יובש בפה, הנקרא גם זרוסטומיה (Xerostomia) הינו מצב בו אין מספיק רוק כדי לשמור על רטיבות הפה. הרוק נוצר על ידי מספר בלוטות הנמצאות באזור הראש. הרוק שנוצר בבלוטות הללו מגיע לפה דרך צינורות הנפתחים במקומות שונים בחלל הפה.
לרוק מספר תפקידים חשובים כאשר הראשון הוא הרטבת הפה. ללא הרטבה זו נגרמת אי נוחות קשה שיכולה להגביל את החולה בדיבור או באכילה. בנוסף הרוק מכיל חלבונים, אנזימים, שעוזרים בתחילת פירוק המזון שאנו אוכלים. כמוכן, הרוק מכיל חומרים החשובים לבריאות השיניים וחלבונים העוזרים במניעה של גדילה של חיידקים ופטריות בפה.
מהם התסמינים?
יובש בפה יכול להוביל למספר רב של תסמינים שכוללים בין השאר: חורים בשיניים, פטרת בפה, כאבים בבליעה, שינויים בתחושת הטעם, ריח רע מהפה, צמא ושינויים במראה הלשון.
בנוסף, עלולים להתלוות ליובש בפה סימנים שאינם קשורים בפה אלא קשורים לפגיעה כללית של הגוף בהפרשת נוזלים. דוגמא עיקרית לכך היא הפרעות עיניים. מחלות מסוימות פוגעות בבלוטות הפרשה שונות של הגוף ביניהן בלוטות הרוק והדמע. במחלות אלו מלבד מיובש בפה יסבלו החולים מיובש בעיניים שיכול להתבטא בגרד בעיניים, דמעת, תחוובת גוף זר בעיניים ושינויים בראיה.
גורמים ליובש בפה
גורם עיקרי ליובש בפה כולל שימוש בתרופות. תרופות רבות הנמצאות בשימוש נפוץ כיום יכולות לגורם ליובש בפה. דוגמא לחלק מתרופות אלו כולל תרופות נוגדות דיכאון, כימותרפיות שונות, תרופות להורדת לחץ דם ועוד תרופות רבות.
גורם נוסף ליובש בפה הוא יובש נורמלי. יובש זה נגרם ממצבים שאינם מחלות כגון יובש בפה כאשר קמים משינה. בזמן שינה יורדת הפרשת הרוק ולכן לעיתים בבוקר קיימת תחושת יובש בפה. תחושה זו איננה מעידה על מחלה אלא על מצב שחולף לאחר אכילה, שתייה או צחצוח שיניים. גם התרגשות גורמת לירידה בהפרשת הרוק ויכולה לגרום ליובש זמני בפה. בנוסף עם הגיל יורדת הפרשת הרוק באופן טבעי.
מחלה חשובה שגורם ליובש בפה היא מחלת שיוגרן. מחלה זו היא מחלה אוטואימונית בה מערכת החיסון יוצאת מאיזון ופוגעת בגוף. המחלה נפוצה בעיקר בקרב נשים ויכולה להופיע באופן ראשוני ללא קשר למחלה אחרת או באופן שניוני לצד מחלה אוטואימונית אחרת למשל דלקת פרקים שיגרונית. המחלה מתאפיינת על ידי פגיעה בבלוטות הרוק והדמע. המחלה מסתמנת על ידי יובש בפה, יובש בעיניים וכן יובש בריריות אחרות כמו רירית הנרתיק.
כיצד מאבחנים?
רוב המקרים של יובש בפה מאובחנים על פי תלונות החולה ועל פי בדיקת הרופא. קיימות בדיקות מתקדמות לבדיקת זרימת הרוק ותפקוד בלוטות הרוק אך אלו נעשים לעיתים נדירות. בנוסף ניתן לקחת ביופסיה מבלוטות הרוק במקרים מסוימים כדי לחפש סיבות ליובש בפה.
במקרים של מחלת שיוגרן ניתן לבצע בדיקות דם בכדי לחפש נוגדנים אופייניים למחלה. בנוסף אפשר לבצע בדיקת שירמר. בבדיקה זו מכניסים נייר סופג בין העפעפים ובודקים עד כמה הנייר נרטב בפרק זמן מסוים.
חוסר יכולת או הרטבה מעטה של הנייר מעידה על יובש קשה בעיניים. בדיקה זו משלימה לבדיקת רופא עיניים שיוכל לזהות יובש. בנוסף ניתן לעשות בדיקת אולטרה סאונד לבלוטת הרוק, אשר להן מראה אופייני במחלה ובנוסף אפשר לבצע ביופסיה אשר תזהה דלקת בבלוטה.
טיפול ביובש בפה
הטיפול ביובש בפה משתנה בהתאם לגורם. במקרים בהם ידוע מה סיבת היובש רצוי לטפל ראשית בגורם לפני שמנסים טיפול בתרופות אחרות. במקרים של מחלת שיוגרן הטיפול הוא בעיקר תומך אך ניתן גם לנסות טיפול בתרופות המדכאות את מערכת החיסון. למחלה זו אין טיפול מרפא אלא רק טיפול תומך ומקל.
במקרים בהם לא ידועה הסיבה למחלה ניתן לטפל בתחליפי רוק או בתרופות לגירוי הפרשת רוק. במקרים בהם הסיבה ליובש בפה היא הרס בלוטות הרוק, כגון בחולה לאחר הקרנות אין תועלת לטיפול בתרופות המגרות הפרשה אלא רק בתחליפי רוק.
>